Jobbird.com stopt met gratis vacatureplaatsingen

Via verschillende kanalen hoor ik dat Jobbird.com per direct is gestopt met het plaatsen van gratis vacatures. Op de website van Jobbird.com zijn enkel alleen nog betaalde oplossingen te vinden:

Jobbird vacature tarieven 2014

Deze verandering komt niet als een verrassing. Want NationaleVacaturebank is ooit begonnen als gratis vacaturebank. En de oprichter ervan destijds, Jan-Peter Cruiming, herhaalt nu hetzelfde trucje met Jobbird. Eerst volume maken en dan, onder het mom van kwaliteitsverbetering, de prijzen opschroeven. De enige vraag die ik in 2011 mezelf stelde was wanneer het plaatsen vacatures van gratis naar betaald zou gaan. Daar hebben we vandaag antwoord op gekregen…JOOF logo

Ik heb Jan-Peter Cruiming van Jobbird om een reactie gevraagd.

UPDATE 22 januari 2013 met een reactie van Jan-Peter Cruiming via email:

Naar aanleiding van jullie berichtgeving, wil ik reageren en openheid van zaken geven.

Ik hoop dat dit door jullie gewaardeerd en gerespecteerd wordt. Ik werk, en blijf werken voor de goede zaak, zonder winstoogmerk (Ook sta ik niet op de loonlijst van Jobbird.com). Mijn missie is en blijft de arbeidsmarkt transparanter te maken, mensen aan een baan te helpen. Naar mijn idee zorgen de portfolio wijzigingen ervoor dat we dit mogelijk blijven maken, en in 2014 nog veel meer mensen aan een baan kunnen helpen. Het plaatsen van stages, bijbanen en vrijwilligerswerk blijft overigens gratis.

Bijgaand de mail zoals die naar onze klanten verstuurd is.

Hierin wordt uitgelegd dat Atos onze servercapaciteit gaat verdubbelen! Bij de steeds stijgende bezoekersaantallen is dit nodig, zodat de bezoekers ook tijdens piektijden, snel hun vacatures en CV’s kunnen plaatsen. We verwachten dat onze klantbeoordeling hiermee dit jaar verder stijgt naar een 7,5. (nu een 7,0).

Ook wordt uitgelegd dat we willen blijven investeren in grootschalige marketing campagnes, om te zorgen voor nog meer bezoekers op de site, zodat vacatures nog sneller worden ingevuld.

Met deze investeringen verstevigen wij onze positie als marktleider. Het is voor Nederland belangrijk dat er 1 dominante site is waar vraag en aanbod elkaar kunnen vinden. De huidige markt met meer dan 1000 vacaturesites is nog steeds veel te versnipperd. Vraag en aanbod vindt elkaar niet.

Dit alles blijven we doen zonder winstoogmerk. Wel is en blijft de doelstelling om break-even te draaien. Om dit te kunnen realiseren hebben we besloten een kleine vergoeding te vragen voor het plaatsen van standaard vacatures, 99,- per vacature (waar dit bij Monsterboard en Nationalevacaturebank.nl 3x zo duur is, 299,-!!) Bovendien geldt er een aantrekkelijke staffelkorting.

Mijn verwachting is dat een groot aantal bedrijven bereid is om iets te betalen voor het plaatsen van vacatures, omdat ze er baat bij hebben en het fair vinden. Ze via ons snel en voordelig geschikte kandidaten vinden. Een aantal zal (in 1e instantie) afhaken. Naar mijn idee zal dat mn uit principe zijn. Omdat ze het jammer vinden dat ze niet meer gratis van ons kunnen profiteren. Na verloop van tijd komen ze toch wel terug, omdat ze zien dat ze voor heel weinig geld, via ons wel de juiste kandidaten kunnen vinden.

In de mail wordt nogmaals benadrukt dat wij geen winstoogmerk hebben, en dat dus alles wat er aan geld binnen komt, gebruikt wordt voor verbetering aan de site en het zorgen voor publiciteit en meer bezoekers. Dus echt voor en door leden.

Ik hou er rekening mee dat het aantal online vacatures tijdelijk gaat dalen, misschien wel tot 20.000. Op zich is dat jammer, maar anderzijds is het voor de klanten die ons trouw blijven alleen maar fijn, omdat ze dan per vacature meer sollicitanten krijgen, en hun vacatures (nog) sneller invullen. Mijn verwachting is dat na een tijdelijke daling, het aantal vacatures snel weer op het oude pijl zal zijn, en we nog meer mensen aan een baan kunnen helpen.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

4 gedachten over “Jobbird.com stopt met gratis vacatureplaatsingen

 • 23/01/2014 om 09:45
  Permalink

  Jammer! Jobbird leek uniek in zijn soort door gratis vacatureplaatsingen, hiermee aansluitend bij de huidige tijd. Een tijd waarin het aanbod transparant is, werkgever en werknemer elkaar makkelijk weten te vinden en betaalde vacaturebanken achterhaald zijn. Benieuwd hoe de jobboard zich nu verder gaat ontwikkelen en hoe snel er een grote gratis vacaturesite opduikt die het model wel overeind zal houden. Een kans voor het UWV om haar site verder te perfectioneren…?

 • 23/01/2014 om 12:51
  Permalink

  Het is inderdaad hetzelfde trucje. Ik weet nog goed dat ik een prachtige deal had voor de NVB en dat de prijzen van het 1 op andere moment ineens 300-500% omhoog gingen. Ik heb toen bedankt -stank voor dank voor het opbouwen van de marktleider (dat was NVB toen). Kort daarna werd NVB verkocht en vulde JP zijn zakken.
  Nu zegt JP: “Het is anders, ik sta niet eens op de loonlijst” en: “We hebben geen winstoogmerk” en: “De concurrenten zijn veel duurder” Ja en? Het blijft hetzelfde trucje, zijn doel zal on the long run wel degelijk zijn om geld te verdienen met de site, op welke manier dan ook. Daar is trouwens niks mis mee, maar doe niet alsof dat niet de bedoeling is. “We doen het voor onze leden” Yeah right. Ga vrijwilligerswerk doen JP!

 • Pingback:Top 100 grootste vacaturesites van Nederland Q1-2014

 • 21/05/2014 om 11:22
  Permalink

  Ik hoop dat dit het kaf van het koren gaat scheiden en dat de vingervlugge uitzendburootjes weg blijven. Zo blijven er echte banen over in plaats van tussen de rommel door te moeten laveren op zoek naar een serieuze baan die wat beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.