Medewerkers met schulden, haal het (snel) uit de taboesfeer!

We kunnen er niet langer omheen. Schuldenproblematiek is een actueel thema binnen HR. Waar werkgevers in het nabije verleden nog de kop in het zand konden steken, heeft vandaag de dag maar liefst 4 van de 5 werkgevers met deze problematiek te maken. Het onafhankelijke instituut Nibud kondigde vorige week in een persbericht zelfs aan dat zij start met financiële coaches op de werkvloer. Loonbeslagen en voorschotverzoeken nemen toe. Bij een bredere doelgroep dan voorheen en in frequentie opvallend stijgend. Tot voor kort wuifde menig werkgever het bij navraag zelfs weg. “Nee, dit is alleen actueel bij bedrijven met medewerkers met lagere opleidingsniveaus. Onze medewerkers wonen trouwens ook niet in achterstandswijken”.

Overdreven? Nee hoor, de vooroordelen zijn bij dit thema helaas niet van de lucht. RTL-programma’s zoals “Een dubbeltje op zijn kant” schetsen helaas vaak ook situaties waarin onvermogen samen gaan met onwil en tegendraads gedrag. Het gespeelde en weinig authentieke ‘empatisch’ vermogen van presentator John Williams helpt ons ook niet. Werkt stigmatiserend. Het draagt vaak averechts bij aan het doorbreken van de taboesfeer. Dit moet wel gebeuren, want schuldenproblematiek is ondertussen een breder maatschappelijk probleem geworden. Werkgevers weten er maar amper mee om te gaan. Angst om het bespreekbaar te maken. Angst om privacywetgeving te schenden. Angst om het uit de taboesfeer te halen. Angst door niet te weten hoe te reageren. Dit geldt overigens niet alleen voor werkgevers. Ook recruiters zullen beter voorbereid moeten zijn. Niet langer worden zij zelden geconfronteerd met sollicitanten zonder baan, waarvan ook de partner al enige tijd werkloos is. Met bijbehorende consequenties voor onder andere motivatie, belastbaarheid, vitaliteit en salariswensen. In selectieprocedures zijn schulden gerelateerde problemen zelfs vaker reden van vertrek bij een eerdere werkgever. Recruiters moeten voorbereid zijn, want de sollicitant loopt hier natuurlijk niet mee te koop.

Voor wie nog niet overtuigd is dat het thema actueel is, een paar voorbeelden uit onze dagelijkse HR-praktijk. In salarisonderhandelingen heeft het steeds vaker invloed. In meerjarige leiderschapsprogramma’s neemt de vraag om een module specifiek aan dit onderwerp te richten toe. Bij begeleiding in het kader van burn-out ligt schuldenproblematiek vaker als medeoorzaak ten grondslag aan de uitval. Evenzo is de impact op ziekteverzuimcijfers (met name voor zogenaamd laagfrequent verzuim) groter dan ooit. Ik kan nog wel even doorgaan. Werkgevers willen handvatten voor preventie, het (eerder) kunnen signaleren en passende interventie. Alhoewel de hulpverlening een taak van gemeenten c.q. kredietbanken is, openbaren de eerste signalen en problemen zich immers op de werkvloer. Bij de werkgever dus. Daar moeten we het met z’n allen dus uit de taboesfeer halen.

Al overtuigd om in actie te komen? Nog één typerend voorbeeld dan. Vlak voor de bouwvak schreef ik een bijeenkomst uit, ‘schuldenproblematiek in relatie tot psychisch verzuim’. Want ja, ook wij herkennen vanuit ons HR-vak al enige tijd een toename. De aanleidingen zijn soms treurig, maar het feit dat meer organisaties het onderwerp op de agenda hebben staan juichen we toe. De bijeenkomst waar ik aan refereer was binnen mum van tijd overtekend. Waren we verrast? Niet door de snelle overtekening ‘an sich’, dat hadden we ergens wel verwacht. Wèl omdat dit mijns inziens een teken aan de wand is dat werkgevers concreet in actie willen komen. Dàt juichen we toe. Want het is in een ieders belang om een schuldenvrije medewerker of sollicitant in te kunnen zetten!

Laat het mijn bijdrage zijn geweest om de taboesfeer te doorbreken. Laat het mijn bijdrage zijn geweest om het prominenter op de HR-agenda te krijgen. Wie volgt…..?

Edwin Klomp

Dagelijks enthousiast en vol overgave actief met loopbaanprogramma's, mobiliteit, selecteren, boeien, binden en (laten) groeien van mensen. Ruim 25 jaar ervaring en passie voor strategisch HRM beleid, assessments en executive search. Co-owner en adjunct directeur www.ASBR.nl

Edwin Klomp has 31 posts and counting. See all posts by Edwin Klomp

6 gedachten over “Medewerkers met schulden, haal het (snel) uit de taboesfeer!

  • 11/09/2013 om 12:57
    Permalink

    Verhelderend, goed dat je medewerkers met schulden uit het verdomhoekje wil halen. Het is in het belang van werknemers én werkgevers om dit prominent op de HR-agenda te krijgen.

  • 11/09/2013 om 17:00
    Permalink

    Beste Edwin,

    Mooi dat je hier aandacht aan besteedt. Helder omschreven en heel herkenbaar ook in mijn praktijk als Budgetcoach. 50% van de werknemers die ik begeleid hebben twee inkomens, maar de geldproblemen zijn er niet minder om. Het is mooi om te zien, dat een korte en krachtige interventie kan leiden tot voorkomen en verminderen van ziekteverzuim. Er komt opluchting, overzicht en inzicht en de werknemer knapt zienderogen op. En de kosten van het inzetten van een Budgetcoach zijn een schijntje, vergeleken met de kosten van ziekteverzuim.

    Bij deze ondersteun ik van harte je oproep aan HR-managers!

  • 11/09/2013 om 19:31
    Permalink

    Beste Adriana en Hilde, ook jullie hebben jullie bijdrage (bij deze) geleverd om schuldenproblematiek uit de taboesfeer te halen. Nù al een betere bijdrage dan “Een dubbeltje op zijn kant”……

  • 13/09/2013 om 10:34
    Permalink

    Ook het Dagblad van het Noorden draagt vandaag in het economie katern haar steentje bij om schuldenproblematiek uit de taboesfeer te halen: pic.twitter.com/G9sGr0UvDG

  • 17/09/2013 om 13:01
    Permalink

    Het is fijn te weten dat er nu ook vanuit de werkgever tool beschikbaar komen om de problematiek aan te kunnen pakken. Enigszins huiverig ben ik wel voor het oppakken van de flankerende hulpverlening die vaak nodig is en de visie van de werkgever. Voor wat dat betreft wil ik graag verder kijken naar niet alleen het uit de taboesfeer halen van de schulden bij de werkenden maar ook naar de juiste deskundigheid, preventie en verantwoordelijkheid die ligt tussen en bij partijen.

  • 23/09/2013 om 12:25
    Permalink

    Klopt. Jammer is ook dat werkgevers op dit vlak weinig kunnen doen voor hun medewerkers.

    Ik kan medewerkers wél helpen extra geld te verdienen en een financiële mindset meegeven, zonder dat het de werkgever ook maar een cent kost.

    Bijkomende voordelen:
    * de medewerker is van zijn geldzorgen af,
    * slaapt ’s nachts goed en
    * is fysiek én mentaal weer echt aanwezig op het werk.

    Mail mij op soeraya.sewdien@gmail.com voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.