Welke landen bieden de beste vooruitzichten op een baan? En waarom?

In sommige landen vindt men gemakkelijker een baan dan in andere landen. In Europa scoort Nederland niet erg hoog als het gaat om de vooruitzichten op een baan. Volgens een vandaag verschenen rapport van Glassdoor Economic Research, behoort Nederland met meer dan 20% aan tijdelijke contracten tot de top in Europa, samen met Spanje en Portugal. Opvallend hoog, wanneer je het vergelijkt met bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk (6%). Ben je op zoek naar een baan? Dan heb je volgens het onderzoek de beste vooruitzichten in Estland, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk.

Nederland in de middenmoot wat betreft werkloosheidspercentage

De werkloosheid is bijzonder hoog in Griekenland en Spanje: ongeveer 25 procent van de beroepsbevolking. Nederland bevindt zich in een betere positie, met ongeveer zeven procent van de beroepsbevolking zonder werk. Noorwegen, Zwitserland en Duitsland overtreffen dit percentage met 5% of nog lager. Noorwegen heeft zelfs een werkloosheidspercentage dat lager is dan de helft van het Europese gemiddelde.

Jeugdwerkloosheid heeft dramatisch hoog niveau bereikt in sommige landen

De jeugdwerkloosheid (15-24 jarigen) is meer dan 50 procent in Spanje en Griekenland, bijna 43 procent in Italië, 35 procent in Portugal en rond de 25 procent in Frankrijk, Ierland en België. In Nederland is het percentage van de jeugdwerkloosheid (rond de 13%) onder het Europees gemiddelde, maar wel flink gestegen in vergelijking met 2008.

Jeugdwerkloosheid

Nederland in top 3 van hoogste tijdelijk dienstverband

Tijdelijke contracten zijn vooral gebruikelijk in Spanje, Nederland en Portugal (meer dan 20 procent van de werknemers). In Noorwegen is het aandeel slechts acht procent, in het Verenigd Koninkrijk zes procent en in Estland drie procent. Onder jonge werknemers is het aantal contracten voor bepaalde tijd of tijdelijke contracten zelfs nog hoger, opnieuw met name in Spanje en Portugal. Estland heeft veruit het laagste percentage.

Tijdelijke contracten

Het herstel van de werkgelegenheid is het beste in Duitsland

De ‘werkgelegenheidskloof’ vergelijkt de huidige werkgelegenheidspercentages met de cijfers van voor de crisis (2008). Het meest indrukwekkende werkgelegenheidsherstel is in Duitsland (2,8 procentpunten) en slechts in drie landen (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) is de werkgelegenheid zelfs gestegen tot boven het pre-crisisniveau. Nederland scoort gemiddeld.

De kloof is het grootst in Griekenland (-10,8 procentpunten), Spanje, Ierland en Portugal.

Toename van onvrijwillig deeltijdwerk in de meeste landen

Het aandeel van de mensen die parttime werken, maar liever fulltime werken is sinds 2008 overal toegenomen (met uitzondering van Duitsland, België en Zweden). Het aandeel is het hoogst in Italië (12 procent), Spanje (10 procent) en Ierland (9 procent) en het laagst in Oostenrijk, Zwitserland, België, Luxemburg, Noorwegen en Estland. Nederland ligt hiertussen met bijna vijf procent, wat boven het gemiddelde is.

Bron: Glassdoor Research Report

1 Rapport bevindingen op basis van gegevens van OESO en Eurostat

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

2 gedachten over “Welke landen bieden de beste vooruitzichten op een baan? En waarom?

  • 14/01/2016 om 10:45
    Permalink

    Zeer interessant om te lezen. Toch bijzonder om te zien dat, ondanks pogingen van de overheid om vaste contracten te stimuleren, het percentage werkende met tijdelijke dienstverbanden zo hoog is vergeleken met andere landen.

  • 07/04/2017 om 11:34
    Permalink

    In relatie tot de jeugdwerkloosheid zie je dat het opleiding systeem (met werkstages e.d.) in Duitsland goed werkt. Hoewel flexibilisering een niet te keren proces is kan je daar toch wel de nodige kanttekeningen bij plaatsen. Nederland samen met Portugal en Spanje op kop?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.