Van wie is de kandidaat nu eigenlijk?

Als eigenaar van een detacheringsbedrijf heb ik me jarenlang verbaasd over de manier waarop sommige bemiddelaars met kandidaten omgaan. CV’s van onze medewerkers werden zonder toestemming door intermediairs aangeboden bij organisaties. Zelfs door partijen met wie we nog nooit zaken hadden gedaan. In een geval was een door mij aangeboden cv van het bureau van de opdrachtgever gegrist, van een ander logo voorzien en opnieuw aangeboden. Regelrechte diefstal.

Ook in de wereld van werving en selectie gebeurt het dagelijks, dat kandidaten er geen idee van hebben dat hun cv is aangeboden bij een opdrachtgever. Soms is het naïviteit: de recruiter heeft ooit het cv van een kandidaat ontvangen voor een bepaald bemiddelingstraject, en gaat er voetstoots vanuit dat daarmee ook toestemming voor andere opdrachten is gegeven. Helaas betreft het te vaak brutaliteit door lieden, die het niet zo nauw nemen met de mores en daarmee het aanzien van professionele recruiters schade toebrengen, bij zowel kandidaten als opdrachtgevers.

2alljobs is een sollicitatieplatform, dat de privacy van kandidaten voorop stelt. De sollicitant kan zelf kiezen, welke gegevens in eerste aanleg aan een toekomstig werkgever of recruiter worden overgelegd. Door het initiatief bij kandidaten te leggen, worden zij beter beschermd tegen ongepast of ongeoorloofd gebruik van persoonlijke gegevens. Het privacy-idee achter 2alljobs lijkt mij op de lange termijn ook in het belang van zichzelf respecterende recruiters: die hoeven alleen nog cv’s van gemotiveerde kandidaten te beoordelen en kunnen zich direct daarna richten op een kwalitatief vervolgtraject. Dat is goed voor kandidaten en opdrachtgevers. Maar het bespaart ook een heleboel tijd en kan bijdragen aan de reputatie van en het respect voor recruiters.

Hoe kijkt een professionele recruiter aan tegen de bescherming van kandidaatgegevens of het gebrek daaraan? Zijn de spelregels niet duidelijk? Er is toch zoiets als de NVP sollicitatiecode? Waarom houden veel recruiters zich hier dan niet aan?

 

Ronny van Dooren

Ronny van Dooren. Organisatiestrateeg met een passie voor procesvernieuwing. Initiatiefnemer van 2alljobs. Ervaart dagelijks dat vernieuwing zelf heel improductief kan zijn. Schuift dat voor zijn gemoedsrust onder het kopje investeren.

Ronny van Dooren has 12 posts and counting. See all posts by Ronny van Dooren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.