Iedere recruiter heeft een perfect cv

Uit verschillende onderzoeken is gebleken, dat veel sollicitanten hun werkervaring of opleidingsniveau op hun cv te rooskleurig voorstellen. Schattingen lopen uiteen, maar de algehele opinie is dat het om meer dan vijftig procent van de kandidaten gaat. Een zogenoemd gat in een cv wordt kunstmatig kleiner gemaakt, de kandidaat “vergeet” te melden dat het diploma helaas niet is behaald of de gedragen verantwoordelijkheden worden iets te dik aangezet. Aangezien recruiters als beoordelaars van cv’s en kandidaten volgens mij het goede voorbeeld horen te geven, heb ik op LinkedIn twintig willekeurige cv’s van recruiters aan een quick scan onderworpen. Wat blijkt? Allemaal een schitterend cv. Een geruststellende gedachte. Toch?

Laat ik u uit de droom helpen: met dank aan mijn middelbare-school-wiskundekennis kan ik op basis van een zogenaamde normaalverdeling berekenen dat de kans dat alle recruiters uit mijn steekproef een (bijna) perfect cv hebben, praktisch gezien nul is. Hieruit durf ik de conclusie te trekken, dat ook veel recruiters hun cv “opleuken”. Gelukkig maar, zou ik zeggen. Net echte mensen.

Maar waar ligt dat nou aan, dat cv’s vaak onjuistheden vertonen? Volgens mij ligt dat niet zozeer aan de kandidaten, maar aan de (na-)druk die werkgevers leggen op een zo perfect mogelijk cv. Met welk doel? Het vinden van de ideale medewerker? Laat me niet lachen. Ik heb ondervonden dat brandschone cv’s niet interessant zijn en dat perfecte medewerkers niet bestaan, net zomin als ideale werkgevers. Dat geldt in alle opzichten ook voor mezelf.

Er is geen enkel belang bij een zogenaamd perfect cv, ook niet voor een recruiter. Integendeel. Door je als recruiter tijdens een kennismakingsgesprek kwetsbaar op te stellen en je eigen “cv-zwaktes” slim in te zetten, krijg je met een beetje oefening veel betere informatie uit een kandidaat – of die nu diskwalificerend blijkt of onvermoede capaciteiten aan het licht brengt. Dat laatste lijkt me in het belang van werkgever, sollicitant én recruiter: het gaat immers niet om het vinden van de ideale kandidaat maar om het aantrekken van de juiste medewerker.

Ik daag alle recruiters van Nederland uit om het goede voorbeeld te geven en vandaag nog hun eigen cv naar waarheid samen te stellen; het excuus voor deze correctie richting uw huidige werkgever of opdrachtgever staat hierboven vermeld.

Ronny van Dooren

Ronny van Dooren. Organisatiestrateeg met een passie voor procesvernieuwing. Initiatiefnemer van 2alljobs. Ervaart dagelijks dat vernieuwing zelf heel improductief kan zijn. Schuift dat voor zijn gemoedsrust onder het kopje investeren.

Ronny van Dooren has 12 posts and counting. See all posts by Ronny van Dooren

Eén gedachte over “Iedere recruiter heeft een perfect cv

 • 24/10/2011 om 14:03
  Permalink

  hallo allemaal.
  Interesant artikel over de zogenaamde perfectie va CV’s. Maar wat is eigelijk perfect? Ik ken mensen die universitair zijn afgestudeerd maar als kassajuf bij een supermarkt werken. In mijn ogen is een CV slecht een onderdeel van een profielschets. daarnaast is het gesprek en de persoonlijkheid ook van belang alsmede ambities die ze hebben. Ik hecht naast de CV ook waarde aan een persoonlijk gesprek.

  Richard Göbel
  eigenaar Flexpeople uitzendbureau’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.