De stralende werknemer

Je herkent ze altijd uit duizenden: mensen die volledig vanuit hun passie werken. Mensen die het zichtbaar leuk vinden om hun werk te doen.

Ik vind het altijd prachtig om te zien. Het werkt motiverend en aanstekelijk.

Laatst had ik ook weer een mooi voorbeeld van zo’n ‘stralende werknemer’.

Omdat het zonnetje lekker scheen gingen we met ons gezin naar Plaswijckpark, een grote speeltuin in Rotterdam. Echte Hollanders als we zijn volgden we met de auto een bordje met daarop de boodschap: ‘gratis parkeren’.

Aangekomen bij de parkeerplaats werden we verwelkomd door een oudere heer van dik in de tachtig met een geel veiligheids-vestje aan. Hij groette ons met een brede glimlach, nam de tijd en vertelde vriendelijk dat we hier gemakkelijk gratis konden parkeren.

Ook gaf hij aan dat de ingang van de speeltuin maar een paar honderd meter lopen was en dat het een leuk wandelingetje was met dit aangename weer. Nadat hij beloofd had goed op de auto te passen, knipoogde hij naar de kinderen en wenste hij ons een fijne dag.

Ik merkte aan alles dat hij het naar zijn zin had en dat hij het leuk vond om daar te staan en ons te helpen. Alles wees er ook op dat hij werkelijk meende wat hij zei.

Het resultaat was dat wij zijn: warmte, enthousiasme en goede humeur overnamen. Het was een perfect begin van een mooie dag en wij hadden direct een positief gevoel bij het Plaswijckpark. En dat terwijl we nog niet eens door de ingang waren gewandeld!

Heel vaak stoor ik me aan de manier waarop ik ergens als klant wordt geholpen. Dat kan bijvoorbeeld in een winkel zijn, bij een benzinepomp of bij een of andere instantie.

Soms heeft het personeel meer aandacht voor de smartphone of voor elkaar dan voor de klant. Soms stralen ze met hun lichaamstaal uit: ‘ik wil hier niet zijn en dit doen’. En soms heb ik het idee dat je als klant gewoon wordt afgescheept met opmerkingen als: ‘weet ik niet’ of ‘hebben we niet’ omdat ze geen zin hebben om even een stapje extra te zetten.

Gelukkig zijn er ook uitzonderingen (ja, het zijn tegenwoordig uitzonderingen) en word je soms ook echt goed geholpen.

Laten we allemaal een voorbeeld nemen aan de stralende werknemers, deze bakens van positieve energie. Laten we van ze genieten, van ze leren en laat werkgevers ze koesteren.

Zoals ik al eerder aangaf: de stralende werknemer werkt namelijk aanstekelijk.

Ik geef ze in ieder geval een streepje voor in mijn wervingsprocedures…

Raymond te Veldhuis

Blogger, Tech-Nerd en IT Recruiter in één. Ervaring in de arbeidsbemiddeling sinds 1998 en sinds 2000 actief als IT Recruiter. Vooral aan de ‘Bureauzijde’ maar ook enkele jaren aan de ‘Corporate kant’.

Raymond te Veldhuis has 6 posts and counting. See all posts by Raymond te Veldhuis

Eén gedachte over “De stralende werknemer

 • 15/08/2013 om 14:55
  Permalink

  Dag Raymond,

  Ik ben met je eens dat veel personeel bij bedrijven niet gemotiveerd zijn. Ik heb ook vaak te horen gekregen dat ze “iets niet hebben” of “niet weten”. En dit gewoon omdat ze geen zin hebben. Hierdoor krijg je een rot beeld van de organisatie. Terwijl dit eigenlijk gewoon een kwestie is van een “dienstbare houding”. Iedereen die werkt hoort zich dienstbaar op te stellen. Dus een kwestie van brengen i.p.v. halen. Geld verdienen komt vanzelf!
  Jammer, dat dit velen van ons niet begrijpen.

  Ik denk dat hier veel meer onder zit. Ik denk dat met coaching en trainingen angst, woede, zelfzuchtigheid, etc. verminderd kunnen worden, waardoor men wel vertrouwen krijgt in zichzelf en op zijn beurt in de omgeving, organisaities, relaties etc.

  MVG

  Jackie Kesharie
  Arbeids- en organisatiepsycholoog
  Yoga docente (Raja Yoga)

  PT&Y (Psycho coaching, Training & Yoga)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.