E-recruitment en de E-enzame sollicitant

Als modern recruiter maakt u natuurlijk dankbaar gebruik van de moderne hulpmiddelen. Een nieuw e-recruitmentsysteem, de sociale media of tenminste e-mail. En terwijl deze moderne hulpmiddelen inmiddels ook het voortbestaan van uw baan bedreigen zit de hedendaagse werkzoekende thuis digitaal te vereenzamen…

Als u bij de koffiemachine tegen uw collega steunt en kreunt over de te vollopende Inbox en de beperkingen van uw recruitmentsysteem zit de moderne sollicitant thuis achter zijn of haar computer te wachten op een e-mail van u. Hij denkt of hoopt tenminste nog dat deze daadwerkelijk van u is. De treurige werkelijkheid is dat de sollicitant zit te wachten op automatisch gegenereerde ontvangstbevestigingen en automatisch verstuurde afwijzingen. Op hele sombere dagen vermoedt de sollicitant dat hij of zij zelfs zit te solliciteren op niet-bestaande automatisch gegenereerde banen.

Hoewel de jobcoach bij de eerste intake nog enthousiast vertelde dat netwerken zo belangrijk is heeft ook de uitkeringsinstantie daarna alleen nog maar gecommuniceerd via automatisch gegenereerde berichtjes.

Hele hippe mensen schijnen tegenwoordig digitaal te moeten ontslakken: een bepaalde periode afzien van social media en smartphones. Daarna melden ze zich weer snel om te vertellen hoe fijn en prettig dit was. De moderne sollicitant heeft dat ook wel eens een weekje geprobeerd. Maar bij het bellen naar HR-afdelingen en recruiters kreeg hij vele automatische voicemailberichtjes en verzoeken om een e-mail te sturen. Op een mooie zonnige lentedag ging de moderne sollicitant de diverse uitzendbureaus af, hopende op een goed gesprek met een leuke consulent. Helaas werd hij ook hier, meestal bij de balie al, meteen doorverwezen naar de website en verzocht op die manier te reageren op vermoedelijk al ingevulde vacatures. Wat een E-llende.

Hoewel de moderne sollicitant inmiddels heel internetvaardig is geworden en daar de voordelen ook van inziet zou een gewoon belletje of kort gesprekje best leuk zijn op zijn tijd.

Is er al een E-sollicitatiepakket te koop dat automatisch solliciteert voor de moderne sollicitant?

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.