TruLondon2 recruitment conferentie verslag

Afgelopen dagen was ik aanwezig bij TruLondon2  dat werd georganiseerd door Bill Boorman en Geoff Webb. TruLondon is een zogenaamde ‘unconference’ wat inhoud dat er een flink aantal onderwerpen (tracks) gepland staan waar iedereen, in rondetafel gesprekken, over een bepaald onderwerp kan discussiëren, onder leiding van track leaders. Er is geen strakke agendaplanning en er geldt slechts 1 regel; er mogen geen (powerpoint) presentaties worden gegeven.

Bijzonder aan dit event is dat het nooit tot stand zou zijn gekomen zonder de activiteiten van Bill op LinkedIn en Twitter. Vanwege sterk teruglopende business werd Bill minder dan een jaar geleden (extreem) actief op LinkedIn en Twitter, en wist in korte tijd een grote schare volgers aan zich te binden door de vele conversaties die hij online aanging en de vele (re-)tweets die hij aan de Twitter stream toevoegde.

Behalve dat ik 2 tracks moest leiden, over LinkedIn en Culture Clashes, vond ik TruLondon2 vooral geslaagd dankzij de deelname van bekende en internationale recruitment experts zoals Jason Davis, Jim Stroud, Gregg Dourgarian,  Laurie Reuttimann, Matt Alder, Steve Boese, Dee Allen, Andy Headworth, Peter Gold, Jessica Miller-Merrell. Ook was het de kans om eindelijk eens de personen achter de Twitter avatars, zoals @theRedRecruiter @Fishdogs @TheSourceress @lesanto te leren kennen.

Direct Sourcing

Wat ik heb geleerd is dat de USA ver voorop loopt als het gaat om Direct Sourcing. Het is daar een specialistisch vakgebied met geavanceerde, creatieve en slimme technieken om m.b.v. zoekmachines de juiste kandidaten te identificeren. Een flinke delegatie uit de USA was aanwezig om hier meer over te vertellen. Jim Stroud (zie foto) presenteerde ook zijn nieuwe print-magazine; The Searchologist.com.

Mobile Recruiting

De amerikanen waren blijkbaar onder de indruk van de presentatie die Gordon Lokenberg heeft gegeven over Mobile Recruiting. Ik kon daar helaas niet bij aanwezig, omdat ikzelf een track gaf over LinkedIn, maar de reacties achteraf waren vol lof en zij denken nu dat ze achterlopen op dit gebied. We laten ze maar even in die waan…

LinkedIn

De amerikanen zijn beduidend verder op het gebied van Recruitment via LinkedIn. Het is een belangrijk wervingskanaal geworden aldaar en veelal geïntegreerd in een professionele wervingsaanpak.

Twitter

Over Twitter heb ik weinig nieuwe dingen gehoord. Daar kon Jessica, de auteur van het boek Tweet This!, niets aan veranderen (boek is een aanrader trouwens). Twitter was wel het meest besproken onderwerp al was het maar dat iedereen hier heel erg actief op is en HET communicatiekanaal was tijdens en rond het event. Wel hoorde ik dat Twitter een uitstekend wervingskanaal bleek te zijn voor een grote retailer in de UK in de leeftijdsgroep 18-24.

UK en Social Media Recruitment

Wat mij opviel was dat er voornamelijk beschouwend en theoretisch over social media werd gesproken door UK Recruiters met weinig praktische voorbeelden van interessante casus of best practices. Deze conclusie trok men zelf ook maar werd enigszins verklaard door het feit dat bedrijven, vanwege concurrentieoverwegingen, succesverhalen stil houden. Desondanks kreeg ik de indruk dat de UK op Social Media Recruitment gebied achter loopt op Nederland. Het zijn in de UK vooral ook de recruitment agencies die hier actief mee bezig zijn.

Een fantastisch afsluiting van mijn trip was de uitnodiging van Bill om namens Jobsite.co.uk een voetbalwedstrijd van Portsmouth FC bij te wonen op zaterdagavond. Ik moest wel eerst een nette pantalon kopen in de plaatselijke supermarkt van 6 GBP (!) om binnen te mogen want jeans waren niet toegestaan. Die investering was goed besteed want als je gast bent van de hoofdsponsor van een eredivisie club dan heeft dat zijn voordelen. Met een stel amerikanen, die nog nooit een voetbalwedstrijd hadden meegemaakt, gratis champagne, eten en een fotosessie tijdens de pauze op het veld werd het een bijzondere ervaring. Jobsite is overigens een top 3 jobboard in de UK met vele niche sites, zoals TopConsultants.com, dat in 1993 is opgericht door Keith Potts (onze gastheer). Indrukwekkend was dat werkelijk overal Jobsite prominent in beeld is in het voetbalstadium van Portsmouth FC, ofwel Blue Army.

(Portsmouth FC vips)

Het concept van de TruConferences wordt dit jaar uitgerold naar andere wereldsteden. TruAmsterdam staat gepland voor 22-24 juni 2010.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Eén gedachte over “TruLondon2 recruitment conferentie verslag

 • 22/02/2010 om 18:06
  Permalink

  Hi Jacov
  Great to have you over here. You did forget to mention the great contribution you made to the LinkedIn debate and your valuable insights during our session on the Cultural Challenges, which was broadcast live on HR Happy Hour. The tape of the show is going up now on RCEURO.com.

  Look forward to seeing you again soon

  Alan Whitford

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.