Gemiddelde zoekduur voor een baan: 6,3 maand

De huidige arbeidsmarktsituatie verbetert voor mensen actief op zoek naar een (nieuwe) baan, en de verwachting is dat dit in de komende 6 tot 12 maanden verder doorzet. Het perspectief van IT en technische beroepen is onverminderd goed, terwijl het perspectief in 2014 voor met name functies op VMBO- en MBO-niveau negatief is, met als uitschieter functies in de verpleging en verzorging.

Dit blijkt uit uitgebreide analyses van Intelligence Group, gepubliceerd in het rapport ‘Arbeidsmarktontwikkelingen Q1-2014; kansen en knelpunten op de Nederlandse arbeidsmarkt’.

Gemiddelde zoekduur voor een baan: 6,3 maand

Nu de gemiddelde arbeidsmarktwaarde weer stijgt, zal de gemiddelde zoekduur naar een nieuwe baan weer dalen. Momenteel ligt de gemiddelde zoekduur op ruim 6 maanden. De vraag naar personeel is in alle functiegebieden waar te nemen, behalve verpleging/verzorging.

Bij de aantrekkende vraag zien we tegelijkertijd een dalend aanbod van werknemers, waardoor de arbeidsmarktkans van een baanzoeker toeneemt. Op dit moment zijn 1,3 miljoen mensen actief op zoek naar een (nieuwe) baan, 1 op de 6 personen (16,5%) op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Het aantal actieve baanzoekers is ten opzichte van 2013 dalend mede ingegeven door het discouraged workers effect, maar ten opzichte van een markt in evenwicht (13%) nog steeds relatief groot. Van de werklozen geeft 73,7% aan actief op zoek te zijn naar werk.

ICT, Bouw en techniek de meest kansrijke functies in Nederland

De drie meest kansrijke functiegebieden in Nederland zijn ICT, Bouw en Techniek. Alle drie op HBO niveau en met een gemiddelde baanzoekduur van 1 maand.  Ook de sectoren met relatief veel technici en IT gerelateerde functies doen het goed. Zo ligt de employability van werknemers in onderhoud, installatie en reparatie, ICT en Telecommunicatie beduidend hoger dan het Nederlands gemiddelde. Het minst kansrijke functiegebied in de huidige arbeidsmarkt is Toerisme, sport en persoonlijke verzorging op VMBO niveau. De gemiddelde baanzoekduur in dit functiegebied is 11 maanden.  De slechtste vooruitzichten zijn er in het functiegebied verpleging/verzorging, zowel op VMBO als op MBO-niveau.

Bron: persbericht Intelligence Group

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Eén gedachte over “Gemiddelde zoekduur voor een baan: 6,3 maand

  • 21/05/2014 om 10:05
    Permalink

    Leuk verhaal maar onvolledig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.