De Tien geboden voor Recruiters: Alle tien op een rij

Tien weken geleden begon ik de lijst ‘De Tien geboden voor recruiters ‘. Op voorhand had ik een aantal geboden in mijn hoofd, maar lang stilgestaan of ik tien echte geboden kon opmaken, had ik niet. Nu, tien weken later, is de lijst compleet. Niet dat ‘De Tien geboden’ voor altijd vast staan, maar wel zo handig dat het er tien zijn.

De tien geboden in samenvatting:

Gebod 1: Wees loyaal aan relaties.

Respecteer hunting and sellingground. Er zijn bedrijven waar je mensen probeert te werven en bedrijven waar je die probeert te plaatsen. Wanneer een kandidaat die bij jouw relatie werkt, solliciteert, neem je deze niet in bemiddeling zonder overleg.

Gebod 2: Maak processen niet belangrijker dan ze zijn.

Elk proces is ondergeschikt aan het resultaat, dit geldt ook voor het recruitmentproces. Zorg als recruiter voor voldoende kennis.  Waarom zoek ik iemand en voor welke functie? Het vinden van de juiste persoon is het doel, niet de wijze waarop.

Gebod 3: Maak geen misbruik van de recruiter

Te weinig hiringmanagers realiseren zich dat recruitment ook één van hun kerntaken is. Zet de recruiter in op ad hoc aangelegenheden, maar beperk deze tot het minimum. Zorg voor een strategisch recruitmentbeleid en jouw team is altijd op volle sterkte.

Gebod 4: Respecteer de vrije tijd van kandidaten

Door de eenvoud van communiceren wordt iedereen meer zender en minder ontvanger. We bepalen steeds vaker wat we willen ontvangen. De bereikbaarheid van kandidaten neemt niet toe. De aanhouder wint, maar toon geduld.

Gebod 5:  Toon eerbied voor je mentor

Delen is vermenigvuldigen en iedere goede leraar is tevens leerling. Zoek een mentor en ga iemand coachen.

Gebod 6: Pleeg geen cv-moord

Hoe vaak worden cv’s afgewezen op oneigenlijke gronden? Te vaak? Recruiter, doe er wat aan! Met grondige kennis van de organisatie, afdeling, achtergrond en missie voorkom je een CV-moord.

Gebod 7: Pleeg geen overspel

Als een kandidaat van een relatie solliciteert, laat deze dan weten dat je enkel met de goedkeuring van deze relatie (anoniem natuurlijk) iets kunt doen.

Gebod 8: Vertel geen recruiterleugens

Iemand die vragen stelt, is geïnteresseerd, dus zorg voor juiste antwoorden. Kandidaten worden collega’s (of geplaatste kandidaten).

Gebod 9: Leg geen valse getuigenis af

Niemand is gebaat bij een emotionele referentie. Geef een objectief professioneel beeld.

Gebod 10: Vergeet het concurrentiebeding

Realiseer je dat hét grote voordeel van een vertrekkende collega, een nog beter nieuwe collega is. Misschien wel één van jouw grootste concurrent.

Omdat deze lijst niet in steen is uitgehakt, wil ik hem graag dynamisch houden. Opmerkingen, suggesties en verbeteringen zijn welkom.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

3 gedachten over “De Tien geboden voor Recruiters: Alle tien op een rij

  • 29/11/2011 om 12:18
    Permalink

    Voorstel voor het Elfde Gebod:
    “Selecteer niet op leeftijd maar op kennis, ervaring en competenties”.
    Niet alleen voorkomt dat de (al lang geldende verboden maar structureel genegeerde en vakkundig weggemoffelde) discriminatie op leeftijd.
    Ook zal het een groot aanbod openen aan wat oudere maar zeer gemotiveerde en ervaren deskundigen.
    Mensen die al veel gezien hebben. Die geleerd hebben van de door hen gemaakte fouten èn van de door hen behaalde successen. Die vaak meer overzicht hebben dan jongere collega’s en die collega’s (inclusief de managers) kunnen helpen valkuilen te voorkomen. Die levenservaring meebrengen en daarom vaak ook op het sociale vlak wat meer in de mars hebben dan jongeren.
    Nee, oudere deskundigen (sollicitanten en in te huren zzp-er) zijn geen heiligen. Gewoon mensen van vlees en bloed met, juist vanwege hun langere staat van dienst, speciale capaciteiten. Gewoon de moeite waard om in W&S cycli eens met bijzondere aandacht te bekijken.

  • 29/11/2011 om 20:53
    Permalink

    @Pieter valt dat niet onder gebod 6?

  • 29/11/2011 om 22:49
    Permalink

    @Wim, misschien wel. Maar dan is het weer zo impliciet dat leeftijddiscriminatie, zoals te vaak, niet duidelijk benoemd en bestreden wordt. Vandaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.