Recruiters zijn net mensen: (41) Regels? Who cares!

Voor mijn werk zit ik regelmatig op de weg. Mede omdat ik in Middelburg woon, maak ik veel kilometers. Naarmate ik meer kilometers maak, ben ik niet alleen anders gaan rijden, ook kijk ik anders naar het verkeer.

Als jonge hond wilde ik nog wel eens te hard rijden. Niet altijd de regels volgen. Zoals midden in de nacht 100 km/uur rijden op een totaal verlaten A59, was niet aan mij besteed. Op een verkeerslicht moeten wachten tot dat eindelijk op groen springt, terwijl je op een overzichtelijk kruispunt staat en er in de verste verte niemand te zien is!

Tegenwoordig ga ik hier zorgvuldiger mee om. Waarom? Kinderen denk ik. Mijn vader heeft ooit mijn vraag, wanneer ben je volwassen, beantwoord met, als je zelf kinderen hebt! Waarschijnlijk is sinds enkele jaren het kind in mij volwassen. Gelukkig niet altijd. Volwassen worden is nooit mijn droom geweest. Ouder worden gaat vanzelf.

Op de weg kom ik veel matrixborden tegen. De snelheid die zij aangeven, is altijd lager dan de reguliere maximale snelheid. Logisch? Andersom zou ook handig zijn. Zeker op rustige momenten.

Als deze matrixborden aanstaan, valt mij op dat vrijwel niemand zich aan de snelheid houdt. Waarom niet? Ben je niet strafbaar? Zeker wel. De aan te houden snelheid is verplicht. Overtreden is strafbaar. Is het dat iedereen denkt, er wordt toch niet geflitst? Wellicht. Ongestraft regels overtreden, leidt niet tot gehoorzaamheid.

Recruiters hebben hier dagelijks mee te maken. Bij het ontstaan van een vacature wordt er geknipt en geplakt met het oude profiel. Soms worden concurrenten of vergelijkbare profielen bekeken en klaar. Het nieuwe functieprofiel! Uitzetten maar. Niemand controleert of het klopt. Geen boete voor het uitzetten van een achterhaald, niet kloppend, niet door de vertrekkende medewerker bekeken, profiel . Geen straf voor degene die verantwoordelijk is voor de verkeerd aangenomen kandidaat die wel voldoet aan het overhaast opgestelde profiel, maar niet aan wat nodig is. Als er al iemand verantwoordelijk is!

Het profiel is als een matrixbord. De aan te houden snelheid is duidelijk. De reden niet. Uiteindelijk heeft iedereen het meeste baat bij weggebruikers die zich aan de wet houden en een wet (lees verkeersborden) die nut hebben. Mensen willen nou eenmaal niet zonder reden iets laten. En recruiters zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

7 gedachten over “Recruiters zijn net mensen: (41) Regels? Who cares!

 • 05/02/2013 om 10:50
  Permalink

  Eigenlijk is dit dus een verkapt pleidooi om het vak van recruitment alleen toe te vertrouwen aan mensen van een zekere leeftijd die kinderen hebben? 🙂
  Dat zou in elk geval voor de oudere werkzoekende een aantal problemen oplossen.

 • 05/02/2013 om 11:58
  Permalink

  Goed artikel, vooral leuk de vergelijking met het verkeer! Ik heb het met plezier gelezen.

 • 05/02/2013 om 16:44
  Permalink

  Goed verhaal, ook duidelijk gesproken. Het aanpassen van een profiel hoeft geen probleem te zijn, mits de inhoud kloppend blijft. Een profiel 1 op 1 overnemen is riskant voor de recruitmentbureaus, zeker als de opdrachtgever zelf ook de vacature uit heeft staan op de eigen site.

  Herschrijven is goed, maar houd je wel aan de inhoud, is mijn motto.

 • 05/02/2013 om 20:53
  Permalink

  @Ineke Goed idee, maar of dat garant staat voor kwaliteit?
  @Adriana complimenten altijd leuk, dank
  @Toby Thanks

 • 06/02/2013 om 13:37
  Permalink

  Mooi stukje…boeiend en je blijft lezen tot het einde……blijkbaar nog meer talenten……!!!

 • 08/02/2013 om 10:47
  Permalink

  leuk stukje: temeer omdat ik dus nooit volwassen zal worden, want ik heb zelf geen kinderen en zal ze niet krijgen……. mooi !!

 • 08/02/2013 om 12:21
  Permalink

  @Irene dank
  @Dio Gelukkig maar, er zijn al zoveel vol wassen mensen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.