De 8 meestvoorkomende carrièrestappen van recruiters

Je bent recruiter. Wat doe je als je toe bent aan een nieuwe stap in je carrière? Misschien noodgedwongen omdat de vraag naar recruiters is afgenomen? Omdat je de operationele en administratieve taken beu bent geworden? Of gewoon om dat je wat anders wil?

Een trend in recruitment is om skills-based of strength-based te werven en selecteren. Dus in plaats van een traditionele cv-selectie op ervaringsjaren, diploma’s en certificaten naar een kandidaat selecteren op zijn of haar intrinsieke motivatie en sterke vaardigheden voor de baan. Een trend die ondersteund wordt door snelle ontwikkelingen op het gebied van online assessment tools en ontwikkelingen als een skillspaspoort.

Gelukkig wordt dat steeds meer gangbaar om schaarste in bepaalde sectoren op te lossen met zij-instromers. Herscholing en bijscholing wordt essentieel de komende jaren om invulling te geven aan nieuwe banen die ontstaan. Maar het is ook echt noodzakelijk om iets te doen aan de mismatch op de arbeidsmarkt met aan de ene kant veel werklozen en aan de andere kant grote vraag naar technische vakmensen, ict, zorgpersoneel, onderwijs, fietsenmakers en andere ambachten. En zeg nou zelf, wat is een diploma waard dat 10 jaar geleden is gehaald?? Anyways, ik dwaal af want daar kan je een boek over schrijven. Terug naar de recruiter en zijn of haar strengths en skills.

De strengths en skills van een recruiter

Als we de vaardigheden van recruiters als startpunt nemen. Welke functiecategorieën kan je overwegen, afhankelijk van de aspecten die je nu leuk vindt aan je werk als recruiter? Functiecategorieën waarvoor je dus wel over veel skills en ervaring beschikt maar weinig diploma’s. Dit zijn 8 suggesties voor een carrièrestap:

Human Resources

Vaardigheden: sociale vaardigheden, communiceren & presenteren, adviseren, overtuigingskracht, zelfstandigheid, integriteit, analytisch vermogen, diversiteit.

Verkoop

Vaardigheden: consultative selling (adviseur), emotionele intelligentie, storytelling, goed luisteren, relaties opbouwen, presentatie, gesprekstechnieken, communicatief, positief.

Marketing

Vaardigheden: analytisch vermogen, strategisch inzicht, online marketing kennis, adviseren, communiceren & presenteren, projectmanagement, besluitvaardig, resultaatgerichtheid, competitief, organiseren, nieuwsgierig.

Customer success

Vaardigheden: relaties opbouwen, klantgericht, goed luisteren, sociale intelligentie, probleemoplossend vermogen, communicatieve vaardigheden, diversiteit, strategisch inzicht, proactief, geduld.

Coach

Vaardigheden: zelfkennis, zelfvertrouwen, gespreksvaardigheden, geedback geven en feedback ontvangen, inlevingsvermogen, integriteit, nieuwsgierig, resultaatgericht.

Manager / Leidinggevende

Vaardigheden: goed luisteren, organiseren, procesgericht, verantwoordelijk, communicatief, enthousiasmeren, overtuigen, probleemoplossend vermogen, samenwerken, zelfkennis, proactief.

Projectmanager

Vaardigheden: projectmanagement, goed luisteren, organiseren, resultaatgericht, detail-gericht, communicatief, organiseren, overtuigen, probleemoplossend vermogen, flexibel, stressbestendig, verantwoordelijk, proactief.

Developer / Analist

Vaardigheden: analytisch denken, probleemoplossend vermogen, aandacht voor detail, communicatief, gestructureerd, inventief, creatief, kwaliteit, veranderkracht, nieuwsgierig.

Wat zijn jouw sterke punten en vaardigheden? Waar word jij blij van als recruiter? En welke functie hierboven past het beste bij jou?

De meestvoorkomende carrièrestap door recruiters

Laten we ook eens kijken naar de meestvoorkomende carrièrestap die recruiters daadwerkelijk hebben gemaakt. Dan blijkt uit een analyse van wereldwijde LinkedIn data dat vier op de tien recruiters naar een HR-functie overstappen. Geen verrassing eigenlijk omdat recruitment diep verankerd is in HR-afdelingen. Sales en Business Development zijn ook populaire functiecategorieën.

Human Resources 40 %
Sales 16 %
Business Development 6 %
Administratief 5 %
Operations 4 %

Als we iets dieper graven zijn dit de populairste functies binnen HR die recruiters als vervolgstap maken:

  1. HR Manager
  2. HR Business Partner
  3. Recruitment Manager
  4. HR Specialist
  5. HR Generalist

De populairste non-HR functies zijn:

  1. Accountmanager
  2. Account Executive
  3. Business Development Manager
  4. Projectmanager
  5. Administratief Assistent

Ook hier geen grote verrassingen, toch?

Netwerken is net werken

Wat te doen als je een overstap wil maken? Zoals gezegd begint het zelfkennis. Breng in kaart wat jouw skills en strengths zijn. Waar krijg je energie van? En waar heb je een hekel aan? Ook doen: aan je collega’s vragen wat jouw sterke punten zijn inclusief concrete voorbeelden erbij waar je dat liet zien.

Daarna is het netwerken, netwerken en netwerken. Start met mensen te spreken die het werk nu doen om je verder te oriënteren en om carrièreadviezen te vragen. Ook leidinggevenden helpen je graag.

Nu kan je weloverwogen een keuze maken welke functie het beste bij jou past en dit uitdragen, op een manier die jou onderscheidt. Want je zal waarschijnlijk moeten concurreren met iemand die wel een diploma of certificaat heeft behaald in het vakgebied. Of misschien heb je de mazzel een skills-based selecteur te treffen waarvoor dat papiertje minder zwaar weegt en je beoordeelt op jouw skills. 😉

Tip: lees het boek solliciteren via LinkedIn hoe je jouw online netwerk inzet om jouw droombaan te vinden. De 18e volledig herziene druk verschijnt februari 2021.

Oproep! Heb jij als voormalig recruiter een overstap gemaakt naar een van deze beroepen? Laat het dan weten in een reactie hieronder. Laat het ook weten als je iets anders bent gaan doen. Wellicht dat je iemand kan helpen die hetzelfde overweegt of inspireren om van deze overstap een succes te maken.

 

Photo: Road and snowy trees aerial view, Catalonia, Spain

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

4 gedachten over “De 8 meestvoorkomende carrièrestappen van recruiters

  • 28/01/2021 om 10:18
    Permalink

    Afgelopen jaar heb ik de stap van recruitment specialist naar tender en bid manager gemaakt! Erg blij mee en erg naar mijn zin. De kennis van “de operatie” helpt me met het schrijven van de stukken

  • 29/01/2021 om 20:23
    Permalink

    Ik heb de overstap van recruiter naar loopbaancoach gemaakt. Deze ervaring maakte mij een arbeidsmarktgerichte coach. Daarna ben ik weer terug naar recruitment gegaan en de coachervaring gaf mij de juiste zet naar de rol van businesspartner. Nu bezig met verbreding in burn-out coaching én leefstijl.

  • 05/02/2021 om 16:59
    Permalink

    Hi Jacco,

    Ik heb de stap van Recuiter naar HR Adviseur gemaakt.

    Deel graag info met je.

    Met vriendelijke groet,
    Aron

  • 10/02/2021 om 07:00
    Permalink

    Ja, zeker. Ik begon bijna 20 jaar geleden als recruiter aan bureauzijde en groeide door naar manager. Na 6 jaar zocht ik meer verdieping op het HR vak en maakte de stap naar een generalistische HR functie. Twee jaar later koos ik toch voor een functie als corporate recruiter. Ik ben geen generalist, ik ben een specialist. En het recruitment vak vind ik fantastisch. Vanuit die functie ben ik ruim twee jaar geleden doorgegroeid naar de functie van adviseur arbeidsmarktcommunicatie. Mijn ervaring en enthousiasme voor het recruitment vak gebruik ik hierin elke dag. Ik maakte mooie en bewuste stappen in mijn loopbaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.