De Beste HR van de wereld…?

Het mopperen op HR en Recruitment is op dit soort blogs en websites een veelvoorkomend verschijnsel. En ook ik doe daar soms aan mee. Ik probeer niet te kankeren of te zeuren maar positief bij te dragen aan een verdere verbetering. In dit land en zeker ook in de arbeidsmarkt.

Maar in ons voortdurend streven naar verbetering vergeten we ook wel eens wat er wel goed gaat. En, niets menselijks is ons vreemd, we vergeten ook dat heel belangrijke schouderklopje.

Want er gaat ook veel goed in Nederland en ook in de arbeidsmarkt. In dit ingewikkelde overlegland bemoeit alles en iedereen zich met elkaar. Politici roepen van alles, vakbonden bemoeien zich overal mee. Wat de wetgever, de aandeelhouder en de werknemer wil moet uiteindelijk allemaal in goede banen geleid worden door HR en management.

Tijd voor wat complimenten dus. Hieronder noem ik zes prestaties die natuurlijk niet door HR en Recruitment alleen zijn geleverd. Maar waar deze professionals absoluut hard aan bijgedragen hebben:

1)     Nederland heeft bijna de allerhoogste arbeidsproductiviteit ter wereld 

2)     Derde land in Europa op de lijst met de laagste jeugdwerkeloosheid 

3)     We zijn nummer 4 op de lijst Gelukkigste landen ter wereld 

4)     Wereldwijd ongeveer  het tiende rijkste land (dit kan op vele manieren gemeten worden 

5)     We hebben het hoogste percentage parttime werkers van Europa (of dit nu goed of slecht is, het moet allemaal wel geregeld en gemanaged worden!) 

6)     We hebben het op een na beste pensioenstelsel ter wereld met een enorm belegd vermogen

Of we nu ook de beste HR mensen van de wereld hebben weet ik niet, maar zo doen het alles bij elkaar toch verdomd goed!

En natuurlijk kunt u misschien nog wel andere prestaties bedenken. En u kunt zeker deze prestaties relativeren en al helemaal benoemen wat er niet goed gaat. Net als bij voetbal telt Nederland 16 miljoen HR directeuren die het allemaal beter weten.

Beste HR medewerkers en recruiters, hou het hoofd koel. Doe u best om te verbeteren wat niet goed gaat maar ga ook zeker verder met die zaken die we al wel goed voor elkaar hebben!

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

Eén gedachte over “De Beste HR van de wereld…?

 • 23/01/2014 om 21:15
  Permalink

  mijn reactie op je stuk.
  natuurlijk zijn wij ‘gemiddeld’ nog een sterk land en doen we het ondanks verkeerd overheidsbeleid in het verleden nog steeds goed.
  Ook ik erger me aan filters en recruiters die op feitelijke (niet op biologische) leeftijd al een scherpe voorselectie maken. De onvrede is vooral afkomstig van mensen die het lot moeten ondergaan. Degene die zich suf schrijft aan sollicitatiebrieven zonder effect. Hoog opgeleiden en ervaren werkzoekenden die er niet slagen om terug te keren.
  Ontmoedigden die niet meer meetellen met de werkloosheidscijfers. Omdat ze geen uitkeringsrechten hebben. Oké. Sommige mensen worden ook wel meegesleurd met de mening van de GGD (Grote gemene opinie). Van bovenaf gezien gaat het niet slecht. We herstellen uit een flinke crisis, en jouw punten kloppen ook. Maar op individueel niveau kan het flink tegenvallen. Het zal je maar gebeuren. Hoog opgeleid en schoonmaak werk doen als enige optie. Of thuis op de bank blijven zitten zonder uitzicht op werk.
  Sorry voor mijn weinig zonnige boodschap.
  Met groet, Arianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.