Zullen we het in 2014 anders doen met de arbeidsmarkt?

Net als het onderzoek van de ABN Amro heeft onze premier ook niet zoveel kaas gegeten van de arbeidsmarkt, blijkt wel uit zijn uitspraken bij Buitenhof van afgelopen zondag. Dat er een grote behoefte bestaat en blijft bestaan in de technische beroepen, is duidelijk. Binnen nu en 5 jaar zullen er ongeveer 150.000 technici nodig zijn op alle niveaus.
Dat we daarvoor meer opleidingsmogelijkheden moeten creëren is ook helder. Alleen denk ik niet dat de oplossing ligt in dat we maar klakkeloos iedereen in die richting duwen, zoals premier Rutte graag zou zien. Hij ontmoedigt leerlingen tegelijkertijd om administratieve richtingen te kiezen, ook al ligt hier hun talent.

Door iedereen maar in een technische richting te duwen, wordt talent in de kiem gesmoord en creëren we wederom een zesjes cultuur. Om nog maar niet te spreken over de duur van de opleiding en de investering die zij nodig hebben om toch dat diploma te kunnen halen, allemaal ten koste van diegenen met wel een talent voor techniek. Zij worden namelijk hierdoor in hun ontwikkeling en hun talent belemmerd.

De werkloosheid blijft voorlopig nog even oplopen, maar er wordt ondertussen wel van de werkzoekenden verwacht dat ze “passend” werk accepteren. Wat hebben we dan gewonnen? Niets! Heel veel gedemotiveerde medewerkers en vooral veel verzuim en andere kostbare ellende. In ieder geval zal elke vorm van resultaat achterblijven. Ook in de economische cijfers, meneer Rutte.

Daarnaast is de realiteit de nog steeds dat vele organisaties de kortzichtigheid hanteren, dat er iets mis is met werkzoekenden(met name de starters en de 40+ ers) en zich nog steeds blindstaren op lijstjes van opleidingen. Het liefst zoveel en zo hoog mogelijk en die niet bestaande “perfecte match” natuurlijk. Er is namelijk geen budget en geen tijd om in te werken en te investeren in opleidingen en doorstroom. Cultural fit betekent in deze veelal, politiek verantwoord, je aanpassen en gewoon, zonder enige vorm van kritiek je werk uitvoeren, anders zou dit nog wel eens consequenties voor het behouden van je functie kunnen hebben.
Dat budget gaat namelijk veelal op aan het uitkopen van falende en inhalige bestuursleden, mismanagement en een verziekt bonusmodel. Ik ben nog net geen vacature tegengekomen waarin een kassamedewerker met WO en lean six sigma wordt gevraagd, maar het verbaast mij ondertussen niet meer hoe klakkeloos men eisen aan een functie stelt, zonder zich ook maar enigszins het nut en consequenties van deze eisen af te vragen.

Het meeste is te leren, alleen dan wel als aanvulling op het talentgebied. Een talent op het gebied van projectmanagement heeft helemaal geen Prince II of scrum nodig om de functie goed uit te kunnen voeren. Als eventuele verdieping en als aanvulling, prima, maar het hoeft geen voorwaarde te zijn om aangenomen te worden. Je zou een dergelijke opleiding ook “on the job” kunnen doen, omdat bij aanname naar de talentgebieden en ervaring is gekeken. Deze medewerker zou ook voor een andere opleiding kunnen kiezen die beter aansluit op deze talenten, waardoor het de motivatie, uitdaging en kwaliteit van deze projectmanager alleen maar vergroot.
Helaas vinden talloze ongetalenteerde recruiters en managers het hebben van dergelijke “harde eisen” dit onterecht wel, om vervolgens alle zinvolle talenten voor een functie, links te laten liggen. Het hebben van een bepaalde opleiding, maakt je nog geen talent. Het hebben van een gezond en logisch verstand blijkt helaas wel een zeldzaam talent.

Zolang organisaties, recruitment afdelingen, werving & selectie bureaus, uitzenders en detacheringbureaus nog steeds dit principe blijven hanteren, middels deze eindeloze en zinloze lijsten aan eisen, ingegeven door managers die hun positie niet waard zijn, op zoek naar die niet bestaande perfecte match en nog steeds bakken met geld uit blijven geven aan het oplossen van de gevolgen van deze manier van werken en op de verkeerde manier snijden in de kosten, zal er weinig veranderen, meneer Rutte.

Gelukkig is het jaar nog maar net begonnen…..

Caroline Smid

Human Capital expert (strategisch recruitment management, communicatie, advies). Als 45 jarige X generatie, zweef ik tussen senior jongere en junior oudere. "De mens is altijd bepalend in ieder proces, in iedere organisatie", daar dien je dus zorgvuldig en met respect mee om te gaan".

Caroline Smid has 19 posts and counting. See all posts by Caroline Smid

3 gedachten over “Zullen we het in 2014 anders doen met de arbeidsmarkt?

  • 14/01/2014 om 16:57
    Permalink

    Duidelijke taal Caroline en ik ben het helemaal met je eens.
    Jammer dat er op recruitmentgebied nog vaak met een excel-sheet-mentaliteit wordt geselecteerd, al dan niet ingegeven door de applicant tracking systemen. Talent-recruitment en talent-management vergt even wat meer aandacht en inzicht in de mens en leidt doorgaans tot meer zoals betere samenwerking, grotere arbeids-satisfactie, betere resultaten.
    Maar ja, vaak is het nog korte termijn denken en reactief werken dat op veel plekken de boventoon voert. Ook hier is “omdenken” vereist !

  • 16/01/2014 om 14:43
    Permalink

    Zijn immers niet de volgende criteria voor het beoordelen van (top)talent veel meer universeel:

    Authenciteit en creativiteit, passie en zelfmotivatie, pieken op het juiste moment, leervermogen, het reduceren van complexiteit, stellen van ambitieuze maar realistische doelstellingen, proactief oplossen van problemen, een beetje lui of snel verveeld, moed en zelfvertrouwen….

  • 16/01/2014 om 15:10
    Permalink

    Kees en Frederik; Eens!
    Dank voor jullie bijdrage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.