9% van Nederlanders solliciteert via telefoon

De overgrote meerderheid van de Nederlanders solliciteert het liefst via e-mail. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van StepStone.

Aan het onderzoek namen meer dan 11. 000 werkzoekers uit acht Europese landen deel. Solliciteren per brief is duidelijk niet meer populair, slechts een kleine minderheid stuurt nog een brief om zich kandidaat te stellen.

65% van de Nederlanders solliciteert via e-mail, dat is 10% meer dan 2006. Het aantal mensen dat met een online sollicitatieformulier solliciteert bleef nagenoeg stabiel, het steeg slechts licht tot 21% op dit moment. Het aantal mensen dat solliciteert per brief ligt zeer laag. Slechts 5% van de Nederlanders gebruikt deze methode. 9% van de Nederlanders belt het bedrijf liefst op om zich kandidaat te stellen. Daarmee is Nederland het land wat het meest naar de telefoon grijpt voor een sollicitatie.

“Ons onderzoek bevestigt dat sollicitaties per brief uit de mode zijn. Dat verbaast ons ook niet omdat bijna iedereen tegenwoordig online een vacature zoekt. Het is normaal dat kandidaten zich dan ook online kandidaat stellen. Veel bedrijven vragen bovendien om online te solliciteren omdat ze dan de sollicitaties gemakkelijk kunnen beheren in hun online systeem”, zegt Gijs Bos, Country Manager van StepStone Nederland.

Er zijn duidelijk verschillen te merken tussen de Europese landen. In Duitsland solliciteert  nog 13 % per brief, waarmee Duitsland het hoogst percentage brivenschrijvers telt. Denemarken is koploper voor wat betreft de sollicitaties per mail. Maar liefst 79% van de Denen solliciteert per mail.

Een overzicht van de onderzoeksresultaten:

Nederlander solliciteert via e-mail

Bron: Stepstone

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitment expert en een van Nederlands bekendste auteur en blogger op dit gebied. Hij schreef 5 vakboeken waaronder het eerste Nederlandstalige boek over (Recruitment via) LinkedIn en recent ‘Recruitment 3.0‘. Via Recruit2 helpt hij organisaties – zoals Knab, TomTom, KPN, Canon e.a. – succesvol bij het verbeteren of uit handen nemen van hun personeelswerving, van strategie tot realisatie. Hij is ook docent bij Recruiter University, Inholland Academy opleiding HRM en CRKBO geregistreerd.

Jacco Valkenburg has 602 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.