Welk e-recruitment systeem wordt het meest gebruikt? Een overzicht

Maar liefts 1 op de 3 van bedrijven gebruikt helemaal geen e-recruitment systeem (ATS). Zo blijkt uit het onderzoek naar de Top 100 bedrijven in Nederland en hun recruitmentsites. Ofwel, sollicitaties worden gewoon nog per email en post behandeld en in het gunstigste geval eindig je als sollicitant op een Excel-sheet of in een kaartenbak. Dat mag toch opvallend heten omdat we het hier wel hebben over de 100 grootste Nederlandse bedrijven met 1 miljard Euro omzet of meer. Dit zijn bovendien bedrijven met (veel) meer dan 800 medewerkers.

Overzicht e-recruitmentsystemen bij Top 100 bedrijven

Recruitmentsysteem Aantal Bedrijven Vacatures
Connexys 15 Aegon, PostNL, BAM groep, Randstad/ Tempo-Team, Essent, Nuon (Campus), FieslandCampina, DAF Trucks, Imtech, Stork, SBM Offshore, Boskalis, Arcadis, Schiphol Group, TNT Express 1073
PeopleXS 9 ABN Amro, PON, Technische Unie, Eneco, VNU Media, Heijmans, Gasunie, Damen, Randstad 499
Lumesse TalentLink 7 Heineken, Eureko, Sabic, NS, TomTom, Wolters Kluwer, ASML 322
Lumesse i-Grasp 7 Getronics, Sligro, Univé, Atos, Connexxion, Macintosh Retail Group, Nuon 886
Jobpartners 6 KPN, Rabobank, TATA steel, Nutreco, De Lage Landen 442
Taleo 6 ING, Unilever, Philips, DSM, Reed Elsevier, Sara Lee 446
Lumesse Easycruit 3 SNS Reaal, Coöperatie Intres, Swets 101
Candidate Manager 2 ArcelorMittal, Océ 39
SAP 2 Akzo Nobel, Air France-KLM 478
HROffice 2 Maxeda, VDL 161
HireServe i-Cams 1 Fugro 37
Brassring 1 NYSE Euronext 25
Jobstreet 1 Shell 40

Er zijn 3 bedrijven die geen standaardsoftware gebruiken van leveranciers maar zelf een ATS hebben gebouwd; USG People, Ballast Nedam, VolkerWessels. Van een aantal organisaties was niet te achterhalen of en welk ATS ze gebruiken: The Greenery, Endemol. Als je het weet laat het even weten in een reactie hieronder zodat we de lijst kunnen aanpassen en de statistieken verbeteren.

Connexys is het meest populaire systeem bij de grotere bedrijven, direct gevolgd door de diverse oplossingen van Lumesse waar net iets meer, 17 ipv 15, klanten mee werken. De Nederlandse leveranciers, Connexys, PeopleXS, Hireserve en HROffice hebben een marktaandeel van 44% van de markt. Tenminste 94% van alle vacatures die de top 100 Nederlandse bedrijven op het web plaatsen word afgehandeld door een ATS.

Opvallend is dat Randstad meerdere systemen gebruikt; op Randstad.nl PeopleXS en bij Tempo-Team Connexys. Ook Nuon heeft 2 leveranciers; Connexys voor Campus Recruitment en Lumesse i-Grasp voor Professionals.

Bij 23 bedrijven die GEEN applicant tracking systeem is de sollicitatie mobiel-vriendelijker. Bij slechts 3 van de bovengenoemde bedrijven is het ATS mobiel-vriendelijk, dat wil zeggen dat het mogelijk is om te solliciteren met een mobiel apparaat (zoals iPad of smartphone). Bij nog eens 12 bedrijven is reageren per email wel mogelijk omdat hier het email-adres altijd vermeld staat bij de vacature. Recruitment systeemleveranciers hebben hier duidelijk een inhaalslag te maken om mobiel solliciteren beter te faciliteren en bedrijven hierin te adviseren. Bedrijven moeten zich er ook meer bewust van worden dat het dwingen van sollicitanten om een standaard voorgedifinieerd proces te doorlopen, en het aanbieden van slechts één manier om te reageren, niet kandidaat-vriendelijk is en in de toekomst niet langer acceptabel is voor doelgroepen die lastig in beweging zijn te krijgen.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

6 gedachten over “Welk e-recruitment systeem wordt het meest gebruikt? Een overzicht

 • 11/07/2012 om 08:08
  Permalink

  Ik mis Carerix in het overzIcht. Bij Start People werken ze bij corporate Recruitment met Carerix en die zijn centraal getrokken. Kan me goed voorstellen dat USG dus met Carerix werkt.

 • 11/07/2012 om 11:17
  Permalink

  Ter info: Bij USG werken ze bij de meeste werkmaatschappijen met FMS, ook bij Start People. Dit staat voor Flex Management Systeem.

 • 10/03/2015 om 10:43
  Permalink

  Ik mis Bullhorn op de lijst!

 • 10/03/2015 om 11:27
  Permalink

  @Caroline Tja, ik ben Bullhorn destijds niet tegengekomen bij de Top 100 bedrijven. Welke grote Nederlandse bedrijven gebruiken Bullhorn momenteel volgens jou?

 • 25/03/2016 om 11:46
  Permalink

  Het is inmiddels een wat verouderde lijst; een update zou heel mooi zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.