Trend analyse social media – november 2009

Met behulp van Google Trends is het goed mogelijk om ontwikkelingen in bezoek van websites met elkaar te vergelijken. Maandelijks verzorg ik een analyse van het gebruik van social media websites in Nederland wat ik zal aanvullen met internationale cijfers. Recruiters volgen immers net als marketeers het publiek om deze te bereiken.

De cijfers die hieronder volgen hebben, mits anders vermeld, als peildatum 10 november 2009. De afbeeldingen tonen het aantal unieke bezoekers uit Nederland. Voor de cijferfetisjisten is het trouwens deze maand een waar walhalla met heel veel aanvullende feiten en cijfers.

LinkedIn Nederland

Linkedin november 2009

Wereldwijd zijn er 360 miljoen ‘witte-boorden’ professionals volgens International Department of Labor numbers. Het is dus een hele prestatie dat afgelopen maand LinkedIn de grens van 50 miljoen profielen heeft gepasseerd en steeds sneller groeit. Momenteel komt er elke seconde een nieuwe gebruiker erbij en bezoekt 2,1% van alle internet gebruikers in de wereld deze site.

In Nederlands zijn er inmiddels 1,348,296 profielen, een verschil van ruim 5% met een maand geleden. Een trend is ook dat steeds meer gebruikers aangeven open te staan voor nieuwe ‘career opportunities’. Een jaar geleden lag dit percentage op 40%, inmiddels is dit gestegen tot 47%.

Twitter Nederland

Twitter november 2009

Het grote nieuws afgelopen maand was dat zowel Bing als Google realtime zoekresultaten van Twitter gaan geven. Inmiddels gebruikt 19% van alle Amerikaanse internet gebruikers Twitter:

Twitter updates

Facebook Nederland

Facebook november 2009

Facebook laat een mooie gestage groei zien in Nederland. Maar wist je ook dat Facebook momenteel met een half miljoen profielen PER DAG groeit? Dit zijn de mijlpalen op een rijtje:

 • August 26, 2008: 100 million users
 • January 7, 2009: 150 million users
 • April 8, 2009: 200 million users
 • July 15, 2009: 250 million users
 • September 15, 2009: 300 million users
 • November 6, 2009: 325 million users

De gemiddelde leeftijd op Facebook ligt op 27 jaar en is daarmee niet hoger (of lager) dan Hyves zoals ik vorige maand rapporteerde. Er zijn in Nederland inmiddels 1,5 miljoen accounts aangemaakt en is inmiddels de nummer 9 site van Nederland (bron: Multiscope). Tenslotte een paar indrukwekkende cijfers van Facebook zelf:

 • Users spend 8 billion minutes online everyday using Facebook
 • There are some 2 billion pieces of content shared every week on the service
 • Users upload 2 billion photos each month
 • There are over 20 billion photos now on Facebook
 • During peak times, Facebook serves 1.2 million photos a second
 • Yesterday alone, Facebook served 5 billion API calls

Hyves

Hyves november 2009

Hyves heeft nu 9.407.825 leden wereldwijd waarvan het overgrote deel uit Nederland. Het is ook na Google de best bezochte website in Nederland met een bereik van 50%. Hyves heeft het me deze maand gemakkelijk gemaakt door afgelopen vrijdag, 6 november 2009, een presentatie te geven voor geïnteresseerden met daarin enkele interessante feiten: [slideshare id=2444101&doc=bloggerstwitteraarsmeethyves-091107051824-phpapp02]

Men wil zich blijvend onderscheiden door zich op Nederland te focussen en op mobiele toepassingen (en in het bijzonder location-based diensten) waarvan men verwacht dat dit de toekomst heeft. Een sneak preview van de aangekondigde nieuwe homepage is in de presentatie te zien.

Overig nieuws

MySpace heeft haar kantoor in Nederland gesloten na een jaar.

De grote vacaturebanken in Nederland laten sinds 2007 (begin van Google Trends metingen) ook weer wat groei zien in het aantal unieke bezoekers:

Monsterboard intermediair nvb linkedin november 2009
Klik 2x op de afbeelding om deze te vergroten

PS. De dipjes op het eind van alle Google Trends grafieken zijn mogelijk te verklaren doordat de laatste meting in het weekend was waardoor het websitebezoek relatief veel lager is.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.