Vacature websites

Zoals het artikel “2009 National Online Recruitment Awards UK” aangeeft nemen jobboards een erg belangrijke plaats in binnen recruitment. Voor mij geldt dat van alle kanalen die ik heb, de jobboards als eerste ingezet worden. En met jobboards bedoel ik dan ook onze eigen werkenbij site www.werkenbij.uvit.nl (door omstandigheden is het nog niet de meest flitsende site, maar begin volgend jaar wordt daar werk van gemaakt). Onze werkenbij site wordt vooral bezocht door mensen die op de websites van Univé, VGZ of Trias op zoek zijn naar vacatures. Veel kandidaten reageren dan direct op de vacature, maar als deze mensen niet direct de meest passende vacatures vinden dan kunnen zij zich opgeven om JobAlerts te ontvangen. Als ik dan een vacature online zet, dan wordt er automatisch een JobAlert naar deze mensen gemaild.

Naast onze jobboard gebruik ik ook NuWerk.nl, een generiek jobboard. Verbazingwekkend is dat voor mijn IT vacatures dit een erg succesvol kanaal is. Terwijl het gespecialiseerd IT board tegenvalt qua reacties. Door de reacties via onze werkenbij site en via NuWerk heb ik eigenlijk geen ander jobboard meer nodig. Toch vind ik het interessant om te blijven experimenteren met andere jobboards. Dit kan ook, omdat ik de laatste tijd gebeld wordt door mensen die verschillende nieuwe initiatieven opstarten. Interessant om te zien is dat de nieuwe jobboards hun dienstverlening aanpassen.

Ik betaal bijvoorbeeld niet voor een vacatureplaatsing, maar betaal pas als een kandidaat aangenomen wordt. Qua tracking en tracing zitten hier nog wel een aantal valkuilen voor de boards. Er zijn jobboards die een beloning bieden aan netwerkers om zo vacatures in te vullen. Ook hier betaal ik pas een fee als iemand aangenomen wordt. En daarnaast schieten de niche jobboards als paddestoelen uit de grond. Wat ik bij deze niche jobboards veel hoor is dat er alleen eindklanten vacatures mogen plaatsen. Begrijpelijk, ik wil niet na 10 minuten op pagina 13 staan doordat Adecco “een paar” vacatures plaatst.

Een paar jaar geleden zag je ook nieuwe initiatieven opgestart worden als TotalJobs en MegaJobs. Eerlijk gezegd hoor ik niet veel meer van deze jobboards, terwijl ze toch goed begonnen en mooie plannen hadden. TotalJobs was bijvoorbeeld een voorloper op het gebied van SEO. Ik zie dat zij nu ook andere initiatieven ontplooien, maar ze doen dit in mijn beleving een beetje onder de radar.

Ik ben benieuwd welke nieuwe jobboards over 5+ jaar nog bestaan, ook met in het achterhoofd de mogelijkheden en opkomst van Social Media.
Roeland Pluijm

Gastblogger

Onder deze gastblogaccount schrijven auteurs die geen blogger zijn van Recruiting Roundtable over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Heb jij een blog die je wilt delen, of wil je graag blogger worden, stuur dan een tweet (@jaccov) of mail naar Jacco Valkenburg.

Gastblogger has 51 posts and counting. See all posts by Gastblogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.