Sourcing 2.0: waarom de secretaresse soms de beste keuze is

Als sourcer of recruiter verantwoordelijk voor sourcing moet je steeds creatiever worden. Of beter gezegd, mag je steeds creatiever worden. In verschillende industrieën heerst extreme schaarste en is het vinden van de perfecte kandidaat een enorme uitdaging. Idem dito voor veelvoorkomende functies.

Daarom is een andere aanpak nodig, bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar kandidaten die op papier misschien niet meteen een match lijken, maar in de praktijk als geen ander succes behalen.

Voor we dieper ingaan op de redenen waarom de secretaresse soms de beste kandidaat is, ga ik eerst dieper in op twee bewegingen in de recruitment industrie.

Kandidatenmarkt

De schaarste in de arbeidsmarkt resulteert in een “kandidatenmarkt”, waar kandidaten steeds meer invloed hebben tijdens het recruitment proces. De bekende factoren spelen hier een rol: hogere salarissen, betere voorwaarden en meer aandacht voor teambuilding en cultuur om het werkplezier te verhogen.

Daarnaast zie je nog een verandering: tijdens het recruitment proces worden kandidaten die niet aan alle eisen voldoen alsnog overwogen mits zij bijvoorbeeld de juiste ambitie hebben en qua karakter een duidelijke ‘fit’ hebben met de organisatie. De recruitment strategie beweegt zich steeds meer richting “skills zijn te leren, karakter niet”.

Snelle ontwikkelingen maken flexibele werknemers belangrijk

In deze tijd van technologische ontwikkelingen zullen veel functies in de toekomst geautomatiseerd kunnen worden door middel van technologie en ‘artificial intelligence’. Dat maakt recruitment lastiger, omdat functies snel veranderen en activiteiten daardoor ook steeds op andere manieren worden uitgevoerd.

Vanwege de snelle technologische ontwikkelingen in iedere industrie is recruitment steeds meer gericht op het aannemen van werknemers met de juiste mindset. Werknemers die juist extra energie krijgen als hun functie af en toe veranderd. Hiermee zorg je er als organisatie voor dat het team met de snelheid van technologische ontwikkelingen mee kan ontwikkelen zonder dat daar reorganisaties en vele ontslagen voor nodig zijn. 

Even terug naar de secretaresse, hoe zit dat precies?

Eerlijk gezegd is de secretaresse een voorbeeld, maar wel een hele goede. Ben je bekend met het werk van een secretariaatsmedewerker? Dit is een van de meest diverse functies binnen de organisatie. Juist door die diversiteit is dit een enorm flexibele functie: aanspreekpunt voor klanten, administratie, het regelen van afspraken en een verscheidenheid aan andere ondersteunende activiteiten.

In deze functie speelt vaak hoge druk en stress een rol, is het goed prioriteren van taken dagelijkse kost en is oplossingsgericht denken essentieel. Een goede secretaresse kan alles en weet alles.

Moraal van Sourcing 2.0

De huidige markt en technologische ontwikkelingen maken het vinden van goede kandidaten een steeds interessantere uitdaging voor recruiters en sourcers. Tijdens de zoektocht wordt er steeds minder gekeken naar de perfecte skills en steeds meer naar het juiste karakter en de flexibele mindset die nodig is om mee te ontwikkelen wanneer technologie verbetert.

Daarom is het niet langer per definitie nodig om iemand aan te nemen met eerdere ervaring in de functie en/of industrie waarin je zoekt. Dit creëert goede kansen om creatiever te zijn tijdens jouw sourcing proces en om out-of-the-box wervingskeuzes te maken om vacatures in te vullen.

De kans is groot dat een kandidaat succesvol invulling kan geven aan jouw vacature als hij/zij de juiste ambitie heeft en bij de cultuur past. Als hij daarnaast bijvoorbeeld vergelijkbare werkzaamheden heeft uitgevoerd of ervaring heeft opgedaan in soortgelijke functie(s) of branche(s), is deze kans nog groter. Dat geeft argumenten voor de titel van deze blog: waarom een secretaresse soms de beste keuze is.

Stan Zeehandelaar

Als marketing specialist bij Robin, de A.I. sourcing tool, gespecialiseert in de recruitmentwereld om zowel corporate, - als agency recruiters de mogelijkheden van automatisering en technologie te laten zien.

Stan Zeehandelaar has 1 posts and counting. See all posts by Stan Zeehandelaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.