Tips voor het schrijven van lastige technische vacatureteksten

Gisteren heb ik een intake gehad voor een leuke nieuwe vacature. Nu is het dan tijd om te gaan beginnen aan die vacaturetekst. Daar zit ik dan, achter mijn bureau, blij dat ik mijn hele to-do list heb afgewerkt. Maar stiekem vind ik het beginnen aan de vacaturetekst lastig, omdat ik door alle inhoudelijke termen soms niet zo goed weet waar ik moet beginnen!

Nou ja, het harmoniseren van de teksten heb ik onder de knie. Ik weet structuur aan te brengen en er één geheel van te maken. Maar ik miste toch wel het gevoel de auteur te zijn van de vacatureteksten. Dus ging ik op zoek naar handvatten om aan de slag te kunnen gaan met die lastige technische profielen en kwam ik terecht bij de training vacatureteksten schrijven van Jacco Valkenburg. Ik heb veel aan de training gehad en wil graag twee tips met jullie delen.

Tip 1: Harde eisen en zachte competenties

De vacaturehouder geeft vaak harde eisen en zachte competenties mee. Gebruik bijvoorbeeld een combinatie van de harde en zachte eisen/competenties als input voor jouw inleiding.  Ook houd ik, de lijst van wat wij als werkgever verwachten, zo zuiver mogelijk door bijna alleen de harde eisen te vermelden. De zachte competenties verwerk ik zoveel mogelijk in het stukje tekst als omschrijving van het type medewerker en werkzaamheden. Dit is dus voor mij meteen een handvat om met de tekst aan de slag te kunnen gaan.

Tip 2: Gebruik jouw intake om de juiste vraag te stellen!

Gebruik jouw intake met de vacaturehouder om te achterhalen van welk type kandidaat zij enthousiast worden. Zo heb ik een leuke vraag in de training vacatureteksten schrijven van Jacco Valkenburg geleerd, namelijk; Wat doet een teamlid precies dat volgens jou bovengemiddeld functioneert? Binnen een fractie van een seconde krijg je allerlei kreten te horen, die jouw perfecte kandidaat beschrijven. Voor mij meteen nog een mooi handvat om deze kreten te verwerken, zodat ik iemand kan aantrekken die op zachte competenties bij het team past.

Door deze twee tips ga ik een stuk makkelijker om met die lastige technische profielen! Ik ben benieuwd of jij ook wat hebt aan deze tips. Heb jij zelf nog andere tips, laat het mij dan weten!

Melissa Ruts

Toegepast Psycholoog, Eigenaresse van Contact Melissa, een coaching praktijk gericht op o.a. mensen in hun kracht te zetten door middel van hun talenten en werkzaam als HR Recruitment Officer op de afdeling HR bij Deltares, een kennisinstituut op gebied van water, ondergrond en infrastructuur.

Melissa Ruts has 1 posts and counting. See all posts by Melissa Ruts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.