Recruiters zijn net mensen (65): Recruiters zoeken geen functionarissen maar mensen

Iedere organisatie is in beweging. De wereld draait door en bedrijven moet zich aanpassen om te overleven. Van directie, managers en beleidsmakers wordt verwacht dat zij in de toekomst kijken. Zij bepalen welke koers gevaren moet worden. Wat ligt de kracht en de zwakte van het bedrijf? Waar liggen kansen en bedreigingen?

De meeste bedrijven beschikken over een jaarplan. Sommige over een vijfjarenplan. Enkele zelfs over een ultieme doelstelling. Zo formuleerde Microsoft in 1975: “Een pc in ieder huis en kantoor”.

Mag je aannemen dat aan deze plannen een personeelsplanning wordt gekoppeld? Een manager die weet waar zijn organisatie heen gaat, kan vaststellen welke teamleden goed zijn, welke bijgeschoold moeten worden en van welke afscheid genomen gaat worden. Is het dan geen koud kunstje de personeelsplanning en functieprofielen daar op af te stemmen? De recruiter doet de rest, toch?

De praktijk laat een ander beeld zien. Een personeelslid vertrekt en de manager belt met de afdeling HR. “Ik heb een vacature want Mark Edewerker heeft opgezegd’’. HR bekijkt het functieprofiel dat destijds leidde tot de aanname van Mark. Details worden aangepast en het geheel komt terug bij de manager. Deze kijkt eens vluchtig en klaar is het nieuwe functieprofiel. Publiceren maar!

De kans dat het nieuwe (=herschreven oude) functieprofiel overeenkomt met wat werkelijk gezocht wordt, is minimaal. Als je ervan uitgaat dat vrijwel iedere sollicitant de begeleidende brief, maar ook het cv, toeschrijft naar dit functieprofiel, dan ontstaat er een vreemde situatie. Hoe groot is de kans dat op basis van een cv-selectie de juiste kandidaat boven komt drijven?

Recruiters weten dit natuurlijk allemaal al lang. Zij weten maar al te goed wat cruciaal is om deze vrijgevallen functie goed in te vullen. Zij bestuderen cv’s door een menselijke-bril. Taken, verantwoordelijkheden, competenties, vaardigheden. Allemaal belangrijk, maar uiteindelijk gaat het om mensen. En recruiters zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

2 gedachten over “Recruiters zijn net mensen (65): Recruiters zoeken geen functionarissen maar mensen

  • 27/09/2013 om 10:29
    Permalink

    Hallo,
    Ik ben al vanaf 01/01/2012 zonder werk. Krijg iedere keer te horen geen recente werkervaring of de leeftijd en ga zo maar door. Echter ik heb wel een zeer brede werkervaring en heb daarom veel te bieden. Wat zou u voor mij kunnen betekenen.

    Groetjes Dirk-Jan Lensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.