Diversiteit en senioriteit geworstel

Iedereen weet allang dat diversiteit in een organisatie de innovativiteit stimuleert en het de cohesie en synergie bevordert. Betere resultaten en succes verzekerd. Hoe meer verschillen, hoe beter en hoe duurzamer en stabieler de organisatie.
Vroeger ging kennis van generatie op generatie. In de Middeleeuwen werd dit in Gildes verenigd. In zo’n gilde werd kennis en ervaring uitgewisseld. Nieuwe gildeleden werden intensief en tot in de finesses opgeleid in het vak. Na een gedegen opleiding van de meester, kon een leerling zelf erkend worden als vakman en na eerst nog de titel gezel een tijd te hebben gedragen, kon men uiteindelijk de titel “meester” verkrijgen. Het vak leerde je van de ouwe rot en zijn gezellen (van junior tot senior). De gretige leerlingen kwamen met nieuwe innovatieve ideeën en methodieken die de kwaliteit verbeterden en het ambacht nog meer waarde en kwaliteit gaven.

Om Meester te worden, was je wel een heel aantal jaren onderweg. Als leerling was je in beginsel niet meer dan het hulpje en was je al trots als je de tas van de meester mocht dragen. Pas als junior gezel, kreeg je een beetje de eenvoudige klussen toebedeeld. Onderaan beginnen was de regel en zeker geen uitzondering. Zo kon je kwaliteit waarborgen en leerde je het ambacht in alle facetten.

……Mijn oog valt op een willekeurige vacature voor junior corporate recruiter bij een ambitieus recruitment bureau. Een jonge en dynamische omgeving, zoals ze zichzelf omschrijven
De werkzaamheden en verantwoordelijkheden van de junior recruiter zijn o.a. screnen van cv’s , een selectie maken uit kandidaten en intakegesprekken voeren.
Uiteraard wordt de junior intensief begeleid door de zeer ervaren corporate recruiter en andere toppers in de organisatie.
Ik kan de verleiding niet weerstaan om de aangegeven zeer ervaren en senior (corporate) recruiter van dit jonge en dynamische bedrijf op te zoeken op Linkedin. Naast een aantal andere toppers binnen de organisatie die mede verantwoordelijk worden geacht een bijdrage te leveren aan de groei van deze junior corporate recruiter en het ambacht tot in de finesses over te dragen.

Ik was al verbaasd dat iemand met weinig tot geen ervaring al de meest belangrijke verantwoordelijkheid krijgt van het selecteren van geschikte kandidaten en het voeren van intakegesprekken, maar mijn verbazing stijgt tot ongekende hoogtes als ik constateer dat de zeer ervaren corporate recruiter zelf net iets meer dan 6 jaar werkervaring heeft, waarvan de helft tijdens de studie is opgedaan. Na afronden van de studie echter niet meer dan 3 jaar werkervaring bij huidige werkgever in 3 verschillende functies, alwaar ze na 2 jaar al de status van senior voor haar titel mocht schrijven.

Ik probeer mij voor te stellen hoe de junior recruiter een cv leest en interpreteert om tot een goede en gedegen selectie te komen. Wat mij tevens fascineert is hoe zo’n interview vorm krijgt en welke inhoudelijke vragen de junior recruiter stelt om tot een zorgvuldig afgewogen besluit en keuze te komen.
Maar gelukkig wordt de junior recruiter intensief begeleidt door de (senior) coporate recruiter (waar ze de tijd vandaan haalt is mij vooralsnog een raadsel). Onderlegd met een enorme dosis aan kennis en ervaring en door de wol geverfd, zal zij de junior recruiter het mooie ambacht van recruitment leren, zodat deze ook weer op termijn (zo’n 3 jaar) toe kan treden tot het bijzondere gilde der recruiters.

Vroeger was het nog een vak. Waar zijn de gildes gebleven?

Caroline Smid

Human Capital expert (strategisch recruitment management, communicatie, advies). Als 45 jarige X generatie, zweef ik tussen senior jongere en junior oudere. "De mens is altijd bepalend in ieder proces, in iedere organisatie", daar dien je dus zorgvuldig en met respect mee om te gaan".

Caroline Smid has 19 posts and counting. See all posts by Caroline Smid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.