Recruiters zijn net mensen: Kijken en bekeken worden

Ik kan niet wachten op de zomer. Lekker weer, rondlopen in korte broek met flipflops en op een terrasje met een biertje naar mensen kijken. Heerlijk! Tot die tijd moeten we het helaas doen met Facebook en andere social media hulpmiddelen. De zomer laat op zich wachten.

Social media heeft de afgelopen jaren zijn waarde bewezen. De wereld wordt steeds kleiner. Nieuws wat vroeger via het acht uur journaal binnenkwam, bereikt ons binnen enkele seconden via de smartphone. De tijd van uitgenodigd worden voor koffie en het doornemen van de vakantiefoto’s is verleden tijd. Per direct staan deze op internet met de nodige commentaren van mensen die je normaal één keer per jaar tegenkomt op het feestje van je achterneef.

Mensen kijken en bekeken worden, is getransformeerd. Tijden veranderen en mensen veranderen mee. Recruiters veranderen echter ook mee. Enkele jaren geleden had je nog een eerste kans om indruk te maken op het moment dat je de spreekkamer binnenkwam en je de hand schudde van de recruiter. Tegenwoordig is dat eerste contact ruimschoots gelegd op LinkedIn, Twitter, Facebook of andere social media. Recruiters weten soms meer van je dan je huidige collega’s.

Als mens vervul je gedurende het leven verschillende rollen. Van kind naar volwassene. Van kind naar ouder. Van student naar werkende, maar ook van werkzoekend naar sollicitant. Weinig mensen kunnen zeggen nooit gesolliciteerd te hebben. Als kind van deze tijd groei je op met social media. Een goed cijfer staat op Twitter en een gewonnen beker prijkt op Hyves. Als student haal je een leuke stunt uit en plaatst dit trots op Facebook. Het geslaagde project wordt beloond met een mooie referentie die je op LinkedIn plaatst. Doen? Zeker. Blijven doen.

Het is goed om stil te staan bij alle rollen die je “speelt”. Niet iedereen realiseert zich dat alles wat op internet staat, daar ook blijft. ´What happens in Vegas, stays in Vegas´, geldt niet voor internet. Van sommige foto’s, reacties of opmerkingen zou je spijt kunnen krijgen als deze boven water komen tijdens een sollicitatiegesprek. Recruiters kijken namelijk graag mee, het zijn net mensen.

Blogfeuilleton: #Recruiters=mensen week 25/12

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.