Recruiters zijn net mensen: Het Push-Up-Cv

De crisis duurt en duurt maar. Elke dag komen er meer werklozen en zolang we geen nieuwe regering hebben, hoeven we van de politiek niet veel te verwachten. Aangezien niemand weet wanneer de economie aantrekt, is niet in te schatten wanneer de arbeidsschaarste ontstaat. Dat deze komt, staat vast. Meer mensen dan ooit gaan met pensioen en qua starters komen er minder de arbeidsmarkt op. Leuk voor later, maar hoe kom je nu aan een baan? Het aantal mensen dat een baan vindt zonder een cv te sturen, is op enkele handen te tellen. Het cv blijft hét instrument om een baan te krijgen. Terecht?

De markt wordt gekenmerkt door totale onzekerheid. Iedere medewerker moet zijn of haar mening geven voordat iemand uiteindelijk aangenomen wordt. De enige echte reden, zo lijkt het, is om iemand af te kunnen wijzen. Risicobeheersing dus. Deze onzekerheid in combinatie met de functietitel-inflatie leidt tot een chaos in cv-land. Iedereen lijkt op elke functie te solliciteren en elk serieus salarisbod wordt geaccepteerd. Om kansen te vergroten schrijft iedereen het cv, of in ieder geval de begeleidende brief, naar de positie toe.

Nog niet zo lang geleden was het cv een statische beschrijving. Had je een cursus gedaan, dan kwam deze erbij. Wisselde je van werkgever, dan voegde je dit toe. Tegenwoordig worden functienamen aangepast zodat er een overeenkomst is met wat er gezocht wordt. Iedereen spreekt opeens meerdere talen en software wordt vermeld als bekend wanneer men het één keer heeft gezien. We leven in een tijd van het Push-Up-Cv.

Aangezien de meeste relaties beginnen op basis van uiterlijke aantrekkingskracht, kun je sollicitanten dit niet kwalijk nemen. Dat een relatie pas verdieping krijgt als je elkaar langer kent en echt tot volwassenheid komt wanneer je samen problemen hebt overwonnen, is bekend. Er valt dan weinig te pushen. Het komt neer op vertrouwen. Een Push-Up-Cv wil overigens niet zeggen dat de inhoud nooit goed kan zijn. Voor de meeste mensen geldt nu eenmaal dat het oog ook wat wil. En Recruiters zijn net mensen.

Blogfeuilleton: #Recruiters=mensen week 36/12

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

4 gedachten over “Recruiters zijn net mensen: Het Push-Up-Cv

  • 04/09/2012 om 12:37
    Permalink

    Beste Wim,

    Ik ben nog niet heel erg zeker van de arbeidsschaarste: ik mis dat je de toenemende rationalisering en ‘cijfergeilheid’ van het bedrijfsleven meeneemt in je betoog. Steeds meer processen worden geautomatiseerd, steeds meer machines kunnen overnemen wat mensen ooit deden, steeds meer managers/leiders moeten zich in cijfer verantwoorden. Voor dat alles valt ook wat te zeggen mijns inziens.
    Dat je cv je ‘ultieme’ verkoopproduct is is onderhand ook niet helemaal waar meer: met de komst van Social Media weten veel sollicitanten zichzelf in een bredere spotlight te zetten dan 10 jaar terug. Iedere recruiter zoekt naast een cv ook een LinkedIn-pagina/Facebook-pagina bij een kandidaat om een completer beeld te krijgen. Los van dat dit soms een enorme mee- of tegenvaller is daargelaten, heb je als recruiter nu de mogelijkheid om ‘meer’ beeld van iemand te krijgen. Ook dat proces is flink aan het rationaliseren.
    Neemt niet weg dat werk zoeken mensenwerk is en blijft en dat het allerleukste is de onvoorspelbaarheid van mensen: onmogelijk dat te rationaliseren! Het begin qua aantrekkingskracht zal niet zo snel verdwijnen, je wilt toch immers de nieuwe collega zien waar je straks mee gaat werken (en als werkzoekende wil toch minimaal een indruk hebben van de fysieke omgeving waar je straks je arbeid gaat leveren).

  • 04/09/2012 om 15:06
    Permalink

    Als de crisis ( in je hoofd, portemonnee, je sociaal leven, je gezin ) aanhoudt en de mensen blijven zoeken naar werk ( en opdrachten), en het wil maar niet goed lukken, dan hebben we onze grote sociaal economische redder ( de held), herr H. Kamp, die dan de noodwet aankondigt en de “werkzoekenden” en ” bijstandstrekkers” verplichten ( op straffe van…bla bla bla) de landerijen, de fabrieken, de straten te gaan bemannen. Arbeit, zal ons vreugde scheppen. In de gloria!! Of je nu de push up CV of hoe je die verbloeming van je CV ook wenst te noemen in de strijd wilt gooien bij het zoeken naar werk, de waarheid achterhaalt het wel. We willen het allemaal zo goed doen, ook de heren politici, maar allemaal willen terug naar de dertiger jaren. En aan de recruiters, ach , het zijn ook maar mensen, ligt het écht niet !!

  • 05/09/2012 om 14:34
    Permalink

    @Jeroen dank goed verhaal. Laten we zien waar we staan over 5 jaar. Zullen we er een fles wijn op zetten dat we dan een schaartse hebben?

    @Dirk dank, succes.

  • 07/09/2012 om 19:22
    Permalink

    @ Wim: challenge accepted! Laten we definitie in het midden houden maar de fles sowieso open trekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.