Recruiters: hoe manage jij je hiring manager?

Met veel plezier spar ik regelmatig met vakgenoten. Hoewel er tijdens deze sparsessies een diversiteit aan onderwerpen voorbij komt, is een van de meest besproken thema’s toch wel: ‘hoe manage ik mijn hiring manager’? Hoe zorg ik ervoor dat de hiring manager de kandidaat voldoende kan overtuigen in een gesprek, hij de organisatie goed genoeg presenteert en de kandidaat net even dat ene zetje in de rug geeft om voor óns te kiezen en niet voor de concurrent?

Meer dan eens hoor ik recruiters roepen dat hun hiring manager ‘de match heeft verkloot’; de kandidaat paste precies op de functie, de recruiter had het volste vertrouwen dat dit dé match was maar na het gesprek met de hiring manager heeft de kandidaat zich opeens teruggetrokken. Dan baal je wel even als recruiter!

We weten inmiddels dat jij een doorgewinterde recruiter bent; je hebt alles op een rijtje en bent, gesterkt door een enorme passie voor je vak, goed in wat je doet. Vakmanschap, kun je wel zeggen. Maar… nu ga ik jou vragen om iets heel anders te doen, iets waar jij niet in thuis bent. Ik laat daartoe een vrachtwagen bij jou voorrijden en vraag je om het ding achteruit tussen twee mooie, witte strepen in te parkeren. Let wel, het is een flink ding, die met een beetje westerstorm van links naar rechts schuift op de snelweg. Zo’n joekel dus! Daarbij gaan we er voor het gemak even vanuit dat jij geen groot rijbewijs hebt. Als stoere, maar vooral ook eigenwijze recruiter met een gigantisch doorzettingsvermogen laat je je niet kennen, en neem je de uitdaging aan. Wat denk jij dat er gebeurt?

Juist, en precies zo gaat dat bij jouw hiring manager als hij zo’n sollicitatiegesprek moet aangaan. We vragen hem om uit zijn comfortzone te stappen en ‘eventjes’ een gesprek te voeren maar dat gesprek vooral wel meteen goed te doen. Vraag jezelf eens af, recruiter, kun jij het je hiring manager eigenlijk wel kwalijk nemen dat het hem soms niet lukt om kandidaten voor zich te winnen? Wat mij betreft begint het managen van je hiring manager echt bij jezelf. Jij bent er als recruiter verantwoordelijk voor om hem, indien nodig, hierin op te leiden en te begeleiden. Net zoals een rijinstructeur jou leert hoe je een vrachtwagen moet inparkeren. Jij bent er verantwoordelijk voor om de hiring manager feedback te geven op zijn gespreksvoering. En dat is niet altijd even gemakkelijk, want hij is immers toch je klant. Heeft de hiring manager een ‘match verkloot’ dan is dit, vind ik, toch echt jou aan te rekenen. In mijn optiek heb jij hem dan niet goed genoeg geïnformeerd, opgeleid en begeleid.

Mijn ervaring is dat we de hiring manager nog zo goed kunnen trainen, bijpraten en begeleiden, maar hij zal nooit kunnen wat jij kunt, de uitzonderingen daargelaten want ik heb ook veel managers gezien die hier steengoed in zijn. En toch werpt het uiteindelijk zijn vruchten af om jouw kennis met hem te delen en hem in al zijn vragen daarover terzijde te staan. Voor jou als recruiter is er dus een schone taak weggelegd. Jij bent specialist in jouw vak en hij in het zijne. Het is aan jou om een stukje van jouw vakkennis over te dragen aan de hiring manager, want in de gesprekken die hij moet voeren met de kandidaten is dat stukje knowhow voor hem onontbeerlijk.

Denk dus nogmaals na voordat je de hiring manager de schuld geeft van een mislukte match.

Hoe manage jij je hiring manager?

Tamara Rood

Tamara Rood is freelance Corporate Recruiter met ruim 7 jaar ervaring binnen de arbeidsbemiddeling. Met een enorme passie voor het vak, een kritische mening en een soms iets te grote mond, houdt ze zich graag bezig met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Tamara Rood has 5 posts and counting. See all posts by Tamara Rood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.