Recruiters zijn net mensen (63): Recruiters vs sollicitanten. Tegenstrijdige belangen?

Voor een recruiter is de juiste sollicitant de oplossing voor een probleem. Voor een sollicitant is de recruiter het probleem. Net als in de meeste relaties gaat dit prima zolang problemen opgelost worden. Men spreekt van uitdagingen.

Er ontstaan serieuze problemen als ergens een overschot of tekort ontstaat. Veel sollicitanten maken het moeizaam voor de recruiter de juiste kandidaat te vinden. Heeft de recruiter veel problemen, lees vacatures, dan is aandacht verdelen het pijnpunt. Zijn er veel recruiters? Dan ligt de uitdaging bij de sollicitant.

Tegenwoordig heeft iedereen problemen. Er zijn veel sollicitanten. Voor heel wat vacatures geldt dat het lastig is deze in te vullen (vanwege schaarste aan kandidaten) en weinig vacatures waar dat makkelijk is. Daarnaast zijn er veel recruiters. In ieder geval werknemers die zich bezig houden met recruitment. Heel veel.

Veel werving & selectiebureaus zitten in zwaar weer. De nadruk ligt hierdoor meer op het werven van opdrachten dan op het selecteren van kandidaten. Opdrachten zijn er niet en kandidaten juist wel. Bedrijven met vacatures worden vaker gebeld door bureaurecruiters dan door kandidaten. Geen  gezonde verhouding.

Bij HR mensen staat recruitment niet in de top 3 van favoriete bezigheden. Recruitment wordt meer een meer een afzonderlijke beroepsgroep. Dit geeft een toename van het aantal recruiters. Nog meer problemen voor sollicitanten?

Tegenstrijdige belangen bieden ook voordelen. Kwaliteit is de belangrijkste. Onderzoek toont aan dat veel mensen een baan onder het niveau en salariswens accepteert. Iedereen, dus ook werkgevers, willen graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Op lange termijn is deze situatie ongewenst en geeft het kwaliteitsverlies.

Personeel is voor een bedrijf het grootste kapitaal. Recruiters moeten, mede uit eigen belang, aan de lange termijn denken. Personeel aannemen is geen snelle oplossing, maar een weloverwogen beslissing. Hier  mag geen concessie aan worden gedaan. Door geen mens. En recruiters zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.