Recruiters zijn net mensen (92): Maken recruiters zich schuldig aan leeftijdsdiscriminatie?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft in oktober haar Sociaaleconomische trends van 2014 gepubliceerd. Dit jaar is het onderwerp: Oordelen over jongere (<35) en oudere werknemers (55>).  En hoe deze twee groepen over elkaar oordelen in het bijzonder.

Zijn de resultaten spectaculair? Bekeken vanuit ouderen. Nee. Zij weten al lang dat leeftijdsdiscriminatie bestaat. Bekeken vanuit jongeren. Wellicht zijn zij zich er niet van bewust dat er vaak sprake is van leeftijdsdiscriminatie. Eigenbelang kan hier een belangrijke rol in spelen.

Vanuit de sollicitant bekeken is er wél een bijzondere conclusie te trekken. De kans dat recruiters aan leeftijdsdiscriminatie doen, lijkt namelijk groot!

Zo vinden jongeren zichzelf flexibeler dan ouderen en denken zij dat ouderen duurder zijn. Dat ouderen dit anders zien, lijkt vanzelfsprekend. Als je vervolgens kijkt naar de verwachting betreffende ziekte, valt het op dat lager opgeleiden inschatten dat jongeren iets vaker ziek zijn dan ouderen. Middelbaar opgeleiden zien dat bijna hetzelfde maar dan andersom. Hoger opgeleiden schatten echter in dat ouderen veel vaker ziek zijn.

Als je dit reflecteert naar de gemiddelde leeftijd (<35) en opleidingsniveau (HBO/WO) van de recruiter, ontstaat er een vervelende situatie voor ouderen. Zij worden door de gemiddelde recruiters dus gezien als niet flexibel, duur en vaak ziek!

Er zijn weinig mensen die zonder vooroordelen door het leven gaan. Die zonder vooringenomen beeld een cv openen. Heel weinig mensen. En recruiters? Dat zijn net mensen.

Recruiters schuldig aan leeftijdsdiscriminatie Infographic 2014

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

9 gedachten over “Recruiters zijn net mensen (92): Maken recruiters zich schuldig aan leeftijdsdiscriminatie?

 • 26/11/2014 om 08:33
  Permalink

  In het afgelopen jaar heb ik al meerdere keren van ‘recruiters’ gehoord dat mijn leeftijd mijn kansen op werk verkleint, omdat werk- / opdrachtgevers liever jongeren hebben.
  En die ‘recruiters’ werken daar dan -uit eigenbelang- uiteraard aan mee.
  Mijn ‘account manager’ en adviseur bij de gemeente weten inmiddels ook, uit eigen ervaring, dat ouderen bepaald geen gewenste sollicitanten zijn. Zij durven echter wel tegen de vooroordelen in te gaan.

  Tot zo ver de klaagzang.
  Wat -naar mijn mening- namelijk te allen tijde moet worden voorkomen is, dat oudere werkzoekenden zichzelf massaal een houding van “slachtoffer” gaan aanmeten!
  In dat kader schreef ik enkele jaren geleden, voor een nieuwsbrief van TalentPlus, het volgende stukje:
  “Veel 45-plussers van nu traden toe tot de arbeidsmarkt tijdens de recessie die volgde op de Oliecrisis van 1973. Vaak hadden zij daarom meerdere tijdelijke baantjes, voordat ze een vaste betrekking kregen. Daarentegen werd deze generatie daardoor heel creatief in het vinden of creëren van werk; en leerden zij -dankzij het aldus verworven, bredere, referentiekader- om met een frisse blik naar organisaties te kijken.

  Niet geheel toevallig werd dan ook juist in die periode –door mensen als Anita Roddick, Madonna, Eckart Wintzen, Steve Jobs, Richard Branson, Russell Simmons, Michael Jackson en noem maar op- de basis gelegd voor tal van innovaties die niet meer weg te denken zijn uit onze hedendaagse samenleving! Maar daarnaast zouden heel veel opleidingen, op gebieden zoals ICT, Planning & Control en (project)management, tegenwoordig niet eens bestaan, zonder het pionierswerk van de huidige 45-plussers!

  Dus, zeg nou eerlijk: kan uw organisatie, tijdens deze economische recessie, ECHT helemaal zonder die frisse blik en innovatieve creativiteit?”

 • 26/11/2014 om 08:53
  Permalink

  @Nico goed verhaal. Als alle stof is neergedaald zal blijken wat uit deze periode hebben geleerd en bereikt.

 • 27/11/2014 om 13:27
  Permalink

  Wederom een leuk verhaal van Wim van den Nobelen. Hij zou meer moeten kijken wat er werkelijk op de werkvloer gebeurd en mnder bezig zijn met z’n blog.

 • 27/11/2014 om 18:47
  Permalink

  Ik ben 56 jaar en had gesolliciteerd bij de BP voor achter de koffiecorner de recruit van dit bedrijf,heeft letterlijk tegen mij gezegt dat. Ik te oud was.Ik voel me steeds meer discrimineerd wanneer word dit eens aan gepakt. zelfs voor het werken in een winkel krijg al een stempel. ookal wapper ik met een doelgroepverklaring krijg je niets van de grond

 • 28/11/2014 om 15:34
  Permalink

  Ik denk dat het in veel gevallen niet uitmaakt of je oud of jong bent. Recruiters zoeken voor opdrachtgevers of voor bepaalde teams. Veelal vragen de opdrachtgevers bepaalde eisen die soms niet 100% kloppen met de competenties die er voor nodig zijn.

  Daarnaast is het zo dat ouderen zichzelf grotendeels ‘handicappen’ door meerdere factoren; CV’s niet goed opgesteld, wensen en hoge verwachtingen. Jongeren hebben daarentegen vaker meer bluf, zelfvertrouwen en weten beter wat ze waard zijn. Verder geldt natuurlijk flexibiliteit kent geen leeftijd.

 • 29/11/2014 om 07:16
  Permalink

  recruiters zoeken de 100% volmaakte mens. en die bestaat niet.

  tevens wordt er wel degelijk volop gediscrimineerd. ik 55 jr binnenkort 56 jr wordt al twee jaar lang en meer dan 10.000 sollicitaties lang genegeerd en in een hoek gezet als hoogopgeleide.
  wil werken maar het mag niet op de een of andere manier.
  ook werkgevers makien zich hieraan schuldig ik weet momenteel niet meer waar ik op moet solliciteren en bij wie ik hebveel gedaan in mijn werkzame leven en veel kennis opgebouwd
  en dat kan ik nu niet meer in de praktijk brengen VERSCHRIKKELIJK!! moet nog 12 jaar tot pensioen. bijstand ?? pensioengat van 12 jaar en niet meer te repareren. HEREN WERKGEVERS JULLIE MOESTEN ZICH SCHAMEN !!

 • 29/11/2014 om 12:47
  Permalink

  Werkzoekenden selecteren op leeftijd is bij de wet verboden, dat weet iedereen en toch gebeurd het op grote schaal. Sterker nog, bij veel uitzendbureaus, maar ook recruitmentorganisaties ben je bij sollicitatie op hun website verplicht om je geboortedatum in te vullen, anders wordt je sollicitatie niet geaccepteerd. Waarom is er niemand die hierover aan de bel trekt en laten we dit met z’n allen gewoon toe ? (misschien ook een “leuk” onderwerp voor een LinkedIn discussie)

 • 04/08/2020 om 09:31
  Permalink

  Natuurlijk maken recruiters zich schuldig aan leeftijdsdiscriminatie. Werkgevers, en zelfs uitzendbureaus, al lijken deze laatste het tegendeel te doen. Wat uitzendbureaus in de hand werken is dat je als oudere werknemer nog wel aan een baan kunt komen, maar genoegen moet nemen met een flexibel contract. En zo wordt de oudere werknemer dan tot aan zijn pensioen met tijdelijke werkcontracten aan het werk gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.