Wat is de beste vacaturesite of Jobboard?

Regelmatig krijg ik de vraag van werk- of werknemerzoekende: “wat is nu de beste vacaturesite of jobboard?”. En het antwoord daarop is nog niet zo makkelijk te geven. Helaas wordt dat dus vaak ”dat hangt er van af”. Zal dit altijd zo blijven?

Er zijn inmiddels denk ik net zoveel vacaturesites als er uitzend- en recruitmentbureaus zijn. En allemaal vinden ze zichzelf natuurlijk de beste. En omdat je dat begrip helemaal zelf kunt definiëren hebben ze allemaal gelijk. Gaat het om het aantal vacatures? Het aantal kandidaten? Telt een regionale of branchespecifieke specialisatie? En tegen welke kosten?

Net als met uitzendbureaus of werving- en selectiebureaus is het antwoord dus sterk afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren en opgedane ervaringen.

De diverse top-10 lijstjes die regelmatig verschijnen kiezen voor de veilige weg en meten het aantal vacatures. En natuurlijk, size matters. Het aantal vacatures is waarschijnlijk het enige wat echt door derden gemeten kan worden. Willen we weten hoeveel actief of passief zoekende kandidaten zijn ingeschreven of hoe succesvol de jobboard is in termen als respons of succesvol ingevulde vacatures dan zijn we overgeleverd aan oncontroleerbare informatie van de sites zelf.

Wie dus besluit een vacaturesite te gebruiken moet nogal wat keuzes maken en dat is best lastig.

Er zijn eigenlijk drie soorten vacaturesites: de commerciële, de intermediairs en werk.nl.

De commerciële vacaturesites verdienen geld door het plaatsen van vacatures: het zijn eigenlijk ouderwetse advertentieverkopers. En ze gebruiken ook dezelfde middelen en prijsmechanismes: aantal views, de manier van presenteren en het bereiken van specifieke doelgroepen. Het zijn verkooppraatjes en het is dus verstandig om goed na te denken wie je zoekt en welke vacaturesite je daar dan voor nodig hebt. Veel betalen is lang niet altijd nodig.

De vacaturesites van intermediairs, al of niet gespecialiseerd, hebben vaak ook een groot bereik. Het “gratis” plaatsen is vaak een onderdeel van hun dienstverlening en wordt dus in hun tarieven meegefactureerd.

De derde, werk.nl, is de vacaturesite van het UWV waar alle WW-gerechtigden verplicht in staan. Gratis, met een groot bereik. Maar wordt dus vooral geraadpleegd door uitkeringsgerechtigden.

Voor werkzoekenden zijn alle vacaturesites gratis. Voor hen is het kunnen bieden van veel maar vooral relevante vacatures het belangrijkst. En omdat dit ook moeilijk kiezen is staan dus de meeste werkzoekenden op meerdere en soms zelfs vele vacaturesites ingeschreven. Wie net als ik, op meerdere sites staat ingeschreven en periodiek een vacatureoverzicht per mail krijgt, ziet hier grote verschillen tussen. Los de van de marketingverhalen blijkt dan vooral de kwaliteit van het zoekalgoritme doorslaggevend. Zo bieden sommige sites mij consequent alle vacatures in mijn woonplaats, andere alle vacatures waar het woord Consultant in voorkomt en weer andere alle banen die lijken op mijn laatste baan. Een goed algoritme is nog niet zo eenvoudig te schrijven dus.

Ik heb geen idee welke boeiende en uitdagende vacatures ik allemaal niet te zien krijg, net zoals een werkgever niet weet of de reacties inderdaad ook de beste kandidaten zijn. En of de concurrent die meer betaalt misschien wel betere krijgt?

Op basis van het bovenstaande lijkt het antwoord op de vraag wat is de beste vacaturesite toch te worden: er bestaan geen goede vacaturesites er bestaan er alleen heel veel.

Omdat er dus voor werkgevers ongeveer net zoveel vacaturesites zijn als kandidaten zie je dat ze deze ellende dus uitbesteden aan HR, recruiters of intermediairs. Die daar dan hun boterham mee kunnen verdienen.

Voor werkzoekenden, overgeleverd aan het zoekalgoritme of intermediair, ontstaan er metasites en crawlers die proberen de meest relevante vacatures van de diverse sites te verzamelen.

Helaas verwacht ik in deze situatie niet veel verandering. ICT en internet hebben de arbeidsmarkt veranderd, maar nog niet echt verbeterd of transparanter gemaakt. Er ontstaan ook nog steeds nieuwe vacaturesites die beweren alles anders en beter aan te pakken.

Alleen een onafhankelijk, niet-commerciële vacaturesite met de allerbeste algoritmes lijkt een kans te maken om tot beste vacaturesite uit te groeien. Wie weet er een? Of maakt er een?

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

8 gedachten over “Wat is de beste vacaturesite of Jobboard?

 • 22/11/2014 om 14:06
  Permalink

  Ik ben als werkgever wel erg gecharmeerd van https://www.Recrout.com
  Jong bedrijf dus nog wel wat kleine kinderziektes hier en daar, maar wat een verademing vergeleken met het bekende materiaal. ik denk dat ze goed op weg zijn een nieuwe norm te stellen.

 • 27/11/2014 om 14:43
  Permalink

  Goed artikel. Ik denk niet dat er een eenzijdig antwoord valt te geven. Elk van de sites voorziet min of meer in dezelfde behoefte, maar net even op een andere manier. Het blijft dus zaak voor recruiters, maar ook voor werkzoekende, om meerdere sites te raadplegen.

 • 11/12/2014 om 14:40
  Permalink

  Dank voor dit artikel Alex. Persoonlijk ervaar ik dat (gratis) nice sites als officevacatures.nl goed kunnen werken. Het type vacature is daar uiteraard leidend bij. Ik ben mede-oprichter van https://recruitee.com, toevallig zijn wij bij de ontwikkeling van onze software begonnen met het aansluiten van gratis banensites. Waarom zou je immers betalen als gratis sites genoeg geschikte kandidaten leveren ;-). Momenteel zien we dat gratis sites als Jobbird, Indeed, Trovit en Officevacatures een grote hoeveelheid kandidaten opleveren voor onze (beta) gebruikers. We zijn nog niet zo lang bezig (een maand), maar als ik kan helpen met onderzoek hoor ik het graag!

 • 27/02/2015 om 13:09
  Permalink

  Ik ben twee jaar werkloos geweest en nu na 3 jaar ben ik -fijn die wetgeving voor de werknemer- helaas weer de bok.
  Het allerbeste is naar mijn eigen ervaring als werkzoekende gebruik maken van Google-alerts. Als jij immers niet weet dat vacaturesiteX.nl bestaat, ga je er ook niet op zoeken, terwijl daar misschien net die ene vacature voor jou op staat. Er is helaas niet één website waarop alles staat…
  Gebruik Google alerts en je krijgt dagelijks alles als link in één e-mail uit het gehele internet.
  Denk goed na over hoe je vacature zou kunnen heten en wat je wel of niet als resultaat wilt ontvangen. Kwestie van eenmalig alerts aanmaken als “vacature bakker” “vacature banketbakker” en als je niet de functie van secretaresse bij die broodfabriek te zien wilt krijgen “vacature broodfabriek -secretaresse” etc. Precies zoals je in google kunt zoeken met gebruik van aanhalingstekens, or: / and: / and not: etc.

  Op deze manier vind je ook de vacatures die bedrijven alleen op hun eigen website plaatsen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat ze anders veel te veel reacties krijgen. Bij het bedrijf waar ik nu werk, is bijv. de policy om in eerste instantie alleen op de eigen website te posten en intussen zelf mensen te zoeken. Plaatsen op vacaturesites geeft veel te veel reacties van mensen die je niet zoekt als bedrijf.

 • 27/02/2015 om 14:35
  Permalink

  @Fons wat vind je van job aggregators zoals Indeed, Jobrapido of SimplyHired? Ken je deze? En heb je deze al eens gebruikt?

 • 20/10/2016 om 21:48
  Permalink

  Goed artikel. OnlyEngineerJobs.nl is heel interessant voor ingenieurs. Het is ook beschikbaar in België en Frankrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.