Mijn droombaan: Interim Recruiter

In de vorige eeuw, het jaar 1999, werd ik wat onrustig in mijn toenmalige baan als Account Manager bij een groot internationaal recruitmentbureau, Modis International. Ik raakte verveeld na zo’n 3 jaar bemiddeling van ICT freelancers want ik deed voor mijn gevoel dag in dag uit hetzelfde kunstje en het enige vooruitzicht was de komende jaren meer van hetzelfde te moeten doen. In het verschiet waren weliswaar een duurdere functietitel (Account Director) met dito salaris en nog hogere targets maar ik had niet het gevoel veel meer te gaan leren op mijn vakgebied binnen deze organisatie. En dat is wel wat ik zocht, mij continue verder ontwikkelen.

Bij de bemiddeling van ICT freelancers uit binnen- en buitenland viel me destijds regelmatig de grote verschillen op. De type contractors die ik sprak en bemiddelde waren vaak degene die A) geen vaste baan of opdracht lang konden houden of B) waren steengoed in hun vakgebied en vonden het leuk om veel verschillende en interessante projecten te doen bij de beste werkgevers.

Ik besloot deze laatste type contractor te zijn en proberen een top-recruiter te worden zodat ik mijn opdrachtgevers optimaal kan helpen. Het op projectmatige basis uitvoeren van deze werkzaamheden leek mij hiervoor de perfecte weg om snel veel diverse ervaring op te doen. Ik had echter geen idee of er in Nederland behoefte was aan deze expertise. Het leek me echter wel logisch dat alle redenen die je kunt bedenken om iemand tijdelijk in te huren ook voor dit vakgebied gelden. Ik sprak vanuit mijn Account Manager functie wel met veel Recruiters maar nooit een Interim Recruiter. De enige uitzondering was bij Cisco Systems waar vrijwel iedereen een contractor was en dus ook de recruitment afdeling bestond uit Contract Recruiters. Verder wist ik dat destijds Chello, tegenwoordig UPC, in de startfase een RPO oplossing van Alexander Mann gebruikte.

Na een paar balletjes opgegooid te hebben bij mijn klanten bleken KPNQwest en Cisco Systems geïnteresseerd. Zo gebeurde het dat ik op 6 december 1999 begon aan mijn eerste interim recruitment opdracht bij KPNQwest in Den Haag. Deze speciale dag vond ik speciaal genoeg om er met dit artikel op terug te blikken.

Als ik terugkijk op afgelopen 10 jaar dan heb ik:

  • 20.000+ CV’s en profielen bekeken
  • 800+ personen aan een nieuwe baan of opdracht geholpen
  • Meer dan 500 W&S-bureau’s gesproken. Alleen al in het jaar 2000 heb ik met 300 bureaus contact gehad. Een werkwijze die ik nu niet meer hanteer overigens mocht daar nog onduidelijkheid over bestaan…
  • 14 (internationale) projecten succesvol afgerond bij opdrachtgevers zoals KPNQwest, Alcatel, BEN/T-Mobile, T-Mobile/Orange (RANN), InFocus, BearingPoint, Cisco Systems, Raet, Clifford Chance en ING.
  • Met 8 verschillende recruitment systemen gewerkt waaronder SAP, PeopleSoft, Brassring, Vurv, Resumix, Connexys, Tangram en een klantspecifiek. Excel reken ik niet mee.
  • Aan 5 nieuwe arbeidsmarktcommunicatie campagnes meegewerkt of zelf geïnitieerd.

Over mijn activiteiten op social media gebied en als blogger, auteur, trainer, oprichter van Recruit2 zal ik verder niet uitwijden hoewel dit mij zeker geholpen heeft om mijn vak nog beter uit te kunnen oefenen. Waar ik vooral trots op ben is het feit dat vakgenoten (Recruiters United) mij twee keer hebben genomineerd en tot de finale ben doorgedrongen van de eerste 2 edities voor de verkiezing ‘Recruiter van het Jaar’ in 2002 en 2003.  Tijdens de allereerste verkiezing voor ‘Best Social Recruiter’ in 2009 is mij zelfs deze titel uiteindelijk gegund.

Doelstelling gehaald zou je kunnen zeggen om, binnen 10 jaar, de mooiste recruitment projecten te mogen doen en zelfs enig invloed te hebben op dit vakgebied in Nederland. Maar uiteindelijk geeft mij de meeste voldoening het oplossen van een probleem bij een opdrachtgever. Of beter gezegd, het (organisatie)probleem achter het (wervings)probleem oplossen. Het is een continue leerproces gebleken om dit steeds efficiënter en effectiever te doen. En daarom is het vak Interim Recruiter mijn droombaan geweest de afgelopen 10 jaar en zal dat nog lang blijven!

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Eén gedachte over “Mijn droombaan: Interim Recruiter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.