De werving en selectiegids

De online werving en selectiegids is een initiatief van de Commissie Gelijke Behandeling en is opgezet voor iedereen die verantwoordelijk is voor het personeelsbeleid van een organisatie: P&O-ers, zelfstandig ondernemers en HR-specialisten en arbeidsbemiddelaars.

Sollicitanten mogen niet worden achtergesteld of uitgesloten op basis van kenmerken die er niet toe doen voor de functie. De gids geeft duidelijkheid m.b.t. eisen die werkgevers wel of niet mogen stellen bij de werving en selectie van personeel. Hier zitten namelijk wettelijke regels aan zoals op het gebied van gelijke behandeling (WGBL). De discriminatie-thema’s zijn ook interessant om eens door te lezen omdat deze onderwerpen behandelen als:

  1. afkomst (ras) en nationaliteit
  2. godsdienst en levensovertuiging
  3. geslacht
  4. leeftijd
  5. burgerlijke staat
  6. politieke overtuiging
  7. handicap en chronische ziekte
  8. hetero of homoseksuele gerichtheid
  9. vast of tijdelijk arbeidscontract
  10. voltijd of deeltijd werken

Bij het opstellen van functie-eisen mogen alleen objectieve en gerechtvaardigde eisen gesteld te worden. Let dus op bij het direct of indirect onderscheid maken tussen bepaalde groepen op basis van o.a. taal, kleding, uiterlijk en gedrag. Voorkeursbeleid mag enkel voor bepaalde groepen met structurele achterstand (vrouwen, (bepaalde) etnische groepen , gehandicapten en chronisch zieken).

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.