De werving en selectiegids

De online werving en selectiegids is een initiatief van de Commissie Gelijke Behandeling en is opgezet voor iedereen die verantwoordelijk is voor het personeelsbeleid van een organisatie: P&O-ers, zelfstandig ondernemers en HR-specialisten en arbeidsbemiddelaars.

Sollicitanten mogen niet worden achtergesteld of uitgesloten op basis van kenmerken die er niet toe doen voor de functie. De gids geeft duidelijkheid m.b.t. eisen die werkgevers wel of niet mogen stellen bij de werving en selectie van personeel. Hier zitten namelijk wettelijke regels aan zoals op het gebied van gelijke behandeling (WGBL). De discriminatie-thema’s zijn ook interessant om eens door te lezen omdat deze onderwerpen behandelen als:

  1. afkomst (ras) en nationaliteit
  2. godsdienst en levensovertuiging
  3. geslacht
  4. leeftijd
  5. burgerlijke staat
  6. politieke overtuiging
  7. handicap en chronische ziekte
  8. hetero of homoseksuele gerichtheid
  9. vast of tijdelijk arbeidscontract
  10. voltijd of deeltijd werken

Bij het opstellen van functie-eisen mogen alleen objectieve en gerechtvaardigde eisen gesteld te worden. Let dus op bij het direct of indirect onderscheid maken tussen bepaalde groepen op basis van o.a. taal, kleding, uiterlijk en gedrag. Voorkeursbeleid mag enkel voor bepaalde groepen met structurele achterstand (vrouwen, (bepaalde) etnische groepen , gehandicapten en chronisch zieken).

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitment expert en een van Nederlands bekendste auteur en blogger op dit gebied. Hij schreef 5 vakboeken waaronder het eerste Nederlandstalige boek over (Recruitment via) LinkedIn en recent ‘Recruitment 3.0‘. Via Recruit2 helpt hij organisaties – zoals Knab, TomTom, KPN, Canon e.a. – succesvol bij het verbeteren of uit handen nemen van hun personeelswerving, van strategie tot realisatie. Hij is ook docent bij Recruiter University, Inholland Academy opleiding HRM en CRKBO geregistreerd.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.