De meeste banen van werkgevers vind je op LinkedIn, gevolgd door Jobbird.com

Sinds de komst van sociale media en gratis vacaturebanken is het online medialandschap voor betaalde en gratis vacature plaatsingen drastisch veranderd. 

LinkedIn is de #1 vacaturebank van werkgevers

Vacatures op LinkedIn 2013Uit onze analyse* over het eerste kwartaal van 2013 blijkt dat je als werkzoeker de meeste banen van werkgevers vind op LinkedIn.com. Gevolgd door Jobbird.com. Tevens valt op dat werkgevers de niche-jobboards, zoals fiscalert en retailbaan, goed weten te vinden.

Zowel LinkedIn als Nationale Vacaturebank laten flinke stijgingen zien in dit eerste kwartaal van 2013. LinkedIn laat met een toename van 37 procent in vacatures de grootste stijging zien, gevolgd door Joof (+34%) en Nationale Vacaturebank (+30%). Zie de bijgesloten trendgrafiek met het aantal vacatures per kwartaal, uitgesplitst naar vacatures van directe werkgevers en van intermediairs voor LinkedIn.com (excl. interne doublures).

LinkedIn is dus veruit de populairste vacaturebank van werkgevers op dit moment want alleen de openbaar geadverteerde (lees: betaalde) vacatureplaatsingen zijn meegenomen, en niet de vacatures in gesloten groepen of status updates van de gebruikers! De reden voor de populariteit? Een relatief lage prijs (ten opzichte van oude bekenden als Monsterboard en NationaleVacaturebank), goede kwaliteit van reacties en zichtbaarheid van de vacatures onder passievere werkzoekenden. Immers betaalde vacatures worden door LinkedIn doelbewust onder de aandacht gebracht van gebruikers met een passend profiel!

Er worden momenteel ruim 4800 vacatures geadverteerd door 1400 organisaties (inclusief intermediairs) op LinkedIn.com.

Jobbird.com is het populairst bij intermediairs

Intermediairs, zoals uitzend- en personeelsbemiddelingsbureaus, hebben andere voorkeuren zoals generieke en gratis sites. Het lijstje met vacaturebanken waar je de meeste banen, vast en tijdelijk, via intermediairs gaat vinden ziet er dan ook behoorlijk anders uit. LinkedIn komt niet voor in de top 25, terwijl gratis (of eigenlijk freemium) vacaturebanken als Jobbird, Werk.nl en Banenmatch erg populair zijn.

Jobbird is bij de intermediairs (uitzend- detachering- en werving&selectie bureaus) dus de populairste vacaturebank. Gevolgd door Werk.nl op plaats 2. Dit valt ongetwijfeld te verklaren door het feit dat veel intermediairs gebruik maken van recruitmentsystemen om hun vacatures geautomatiseerd online te verspreiden en het vrij eenvoudig is om gratis vacaturebanken hierin mee te nemen. Werkgevers maken relatief minder gebruik van recruitmentsystemen.

Dat LinkedIn niet veel wordt gebruikt door intermediairs, uitgezonderd Brunel dat de grootste adverteerder is met bijna 1.000 banen, zal vast komen doordat LinkedIn zich met name richt in hun dienstverlening op directe werkgevers.

Opbouw vacaturebanken

Voor werkgevers en intermediair vacatures is Jobbird.com in korte tijd, sinds 2011, uitgegroeid tot de website met veruit de meeste geadverteerde -openbaar bekende**- vacatures (48.752). Echter bestaat de site voor 85 procent uit vacatures van intermediairs. De grafiek hieronder toont hoe de tien grootste vacaturebanken zijn opgebouwd uit vacatures van intermediairs en werkgevers op een 100%-schaal.

Aandeel-vacatures-intermediair-werkgever

Het aandeel vacatures van intermediairs en werkgevers per site in Q1-2013

LinkedIn bestaat voor maar liefst 70% uit vacatures van werkgevers. Jobtrack heeft daarna het grootste aandeel met 31 procent, gevolgd door Monsterboard met 25% vacatures van werkgevers. Sites als Onlineuitzendbureau.nl (1%), Jobselectie.nl (1%), en Banenmatch (4%) bestaan bijna volledig uit vacatures van intermediairs.

Top 25 populairste vacaturebanken in Nederland Q1-2013

Positie Intermediair Werkgever Totaal
1 jobbird.com linkedin.com jobbird.com
2 werk.nl jobbird.com werk.nl
3 uitzendbureau.nl monsterboard.nl uitzendbureau.nl
4 banenmatch.nl nationalevacaturebank.nl nationalevacaturebank.nl
5 nationalevacaturebank.nl werk.nl banenmatch.nl
6 monsterboard.nl nuwerk.nl monsterboard.nl
7 joof.nl jobtrack.nl vacaturebase.nl
8 jobselectie.nl vacaturebase.nl joof.nl
9 vacaturebase.nl intermediair.nl jobselectie.nl
10 onlineuitzendbureau.nl medivacature.nl jobtrack.nl
11 dovajobs.nl vacaturekrant.nl onlineuitzendbureau.nl
12 vacaturevijver.nl fiscalert.nl linkedin.com
13 gus.nl retailbaan.nl vacaturevijver.nl
14 jobtrack.nl topvacaturebank.nl dovajobs.nl
15 12jobs.nl joof.nl gus.nl
16 megajobs.nl techniekwerkt.nl 12jobs.nl
17 solliciteren.nl nederlandvacature.nl solliciteren.nl
18 cvenvacaturebank.nl banenmatch.nl megajobs.nl
19 ikki.nl detailhandelmanager.nl ikki.nl
20 goudengidsbanen.nl pooq.nl cvenvacaturebank.nl
21 careerbuilder.nl vacaturevijver.nl careerbuilder.nl
22 baanindetechniek.com assignments.nl goudengidsbanen.nl
23 vacatureboard.com jobnews.nl nuwerk.nl
24 randstad.nl zorgdienstenonline.nl baanindetechniek.com
25 techniekvacaturebank.nl  jobnet.nl vacatureboard.com

*Toelichting:
Deze ranglijst is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures geplaatst op vacaturebanken, in de periode 1 januari t/m 31 maart 2013. Het aantal vacatureuitingen moet niet worden gezien als een exact cijfer want er zit wat foutmarge in. Job aggregators, zoals Indeed of Jobrapido, zijn weggelaten in dit overzicht omdat we willen laten zien ‘waar’ de vacatures te vinden zijn ipv ‘hoe’.

Het totaal aantal vacatures is de som van unieke vacatures die in een periode van 3 maanden zijn gevonden op een vacaturebank. De vacatures zijn ontdubbeld over een periode van zes weken. Als een vacature binnen 3 weken weer gepubliceerd dan is deze niet meegenomen in de totalen. Indien de vacature na 6 weken opnieuw werd geplaatst dan telt deze mee als een nieuwe vacature-uiting.

**Verantwoording:
Bovenstaande ranglijst is gemaakt op basis van cijfers uit Jobfeed. Jobfeed verzamelt alle -openbare- vacatures op het Nederlandse web, categoriseert deze en zet ze om naar doorzoekbare data. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV, softwareleverancier van CV parsing en Search & Match oplossingen.

De ranglijst is gebaseerd op het aantal nieuw geplaatste vacature-advertenties in het eerste kwartaal van 2013. Dubbel geplaatste vacatures binnen dezelfde website zijn niet meegenomen. Jobfeed verzamelt vacatures door middel van een geautomatiseerd spiderproces. Indien uw organisatie niet op de juiste manier vertegenwoordigd is in deze lijst, kunt u contact opnemen met Jobfeed.

PS 1. De Top 100 grootste vacaturesites van Nederland eind 2012 vind je hier.
PS 2. Volgende week publiceren we de lijst met top 20 ICT vacaturebanken in Nederland.

© 2013 Jacco Valkenburg, recruitment specialist. Deze ranglijst is exclusief voor het blog Recruiting Roundtable samengesteld. Wil je deze lijst plaatsen op je website neem dan eerst contact met mij op.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

7 gedachten over “De meeste banen van werkgevers vind je op LinkedIn, gevolgd door Jobbird.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.