Recruiters zijn net mensen (49) Wat zeggen hobby’s over een kandidaat?

Deze blog schrijf ik deels in de bus & trein op weg naar de Marathon van Rotterdam. Mijn hobby is sporten. Specifieker duursport. Met de nadruk op hardlopen. Het is een uitlaatklep. Een manier om energie, zeker ook negatieve, uit mijn systeem te krijgen.

Van dat laatste heb ik heel wat. Energie. Sporten geeft je naast energie, ook rust. Gekoppeld aan reinheid en regelmaat zorgt dit bij mij voor een goede balans.

Als recruiter zie ik dagelijks Cv’s waarin kandidaten over hun hobby vertellen. Zelf heb ik niet de indruk dat ik anders naar een Cv kijk als een kandidaat zegt aan marathons te doen. Dat de werkelijkheid anders kan zijn, bewijst de praktijk. Onbewust wordt je aandacht getrokken naar datgene wat je interessant vindt of lijkt.

De vraag is of een recruiter zich laat leiden door informatie als een hobby? Heeft het een positief effect als er wederzijds interesse is? Als het antwoord ja is, geldt dit dan ook omgekeerd? Heeft het een negatief effect als iemand een hekel heeft aan jouw hobby?

In beide gevallen doet het antwoord er dus niet toe? Bij de meeste hobby’s gaat het niet om aansluiting creëren met de functie, maar om binding te krijgen met de lezer. De ervaring leert dat de kans op succes groter is met relevante kennis dan met randzaken.

Hobby’s zijn Cv-randzaken. Net als bijvoorbeeld geloofsovertuiging, seksuele voorkeur of een interesse in de Italiaanse keuken. Voor ieder individu belangrijk, maar in vrijwel geen enkele situatie relevant voor het wel of niet krijgen van een baan. En daarmee zijn het voor een recruiter dus randzaken. Over geloof, voorkeur en smaak kun je twisten, maar ieder mens maakt zijn eigen keuze. En recruiters zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

15 gedachten over “Recruiters zijn net mensen (49) Wat zeggen hobby’s over een kandidaat?

 • 16/04/2013 om 10:43
  Permalink

  Wim, ik ben het helemaal met je eens. Ik adviseer net als jij om deze randzaken niet te vermelden in je cv omdat het afleid van de dingen die er toe doen (maar ik ben dan ook een feitgedreven recruiter).

  Het is wel zo dat kandidaten 3 op de 4 keer opgezocht worden op social media en dat geeft denk ik wel aan dat er een behoefte is om meer over de persoon te weten voordat een beslissing gemaakt wordt.

 • 16/04/2013 om 14:01
  Permalink

  Die randzaken geven wel een wat meer persoonlijk beeld van iemand, het gaat wat leven. Vooral bij commerciële functies kan dat belangrijk zijn. Een volledig “droog”, zakelijk cv is naar mijn idee wat onpersoonlijk.

 • 17/04/2013 om 11:43
  Permalink

  Persoonlijk zet ik nooit een hobby op mijn cv. Omdat die niets toevoegen aan de kwaliteit van mij als professional.
  Maar ik kan me wel degelijk voorstellen dat een leraar Aardrijkskunde of Geschiedenis met als hobby reizen en/of archeologie een interessantere kandidaat is dan de leraar die al 20 jaar zijn vakanties doorbrengt in zijn stacaravan aan de Vinkeveense plassen. Niets mis mee, alleen voegt de eerste wat toe aan zijn werk; ik zie een bevlogen leraar voor me die prachtig kan vertellen over zijn ervaringen (aannemend dat hij bevlogen is en ook nog kan vertellen).

  Hobbies die in het verlengde liggen van je werk, kunnen dus best de moeite van vermelden waard zijn. Aan de recruiter om die toegevoegde waarde goed in te schatten.

  Groet,
  Andrea

 • 17/04/2013 om 14:29
  Permalink

  Hobbies kunnen volgens mij wel veel zeggen. Neem nu het voorbeeld van de marathonloper.
  Dat moet wel een enorme doorzetter zijn, die over veel energie beschikt en een goede gezondheid heeft. Waarschijnlijk is het ook een optimist,

 • 17/04/2013 om 19:15
  Permalink

  @Bert dat klopt, maar waarschijnlijk is het ook iemand die heel strak aan een trainingsschema vast zit en hier niet graag van afwijkt.

 • 17/04/2013 om 21:01
  Permalink

  Mijn ervaring met cv’s leert dat er een interessante parallel ligt tussen kennis/kunde en hobby’s. De financial controller is penningmeester bij de plaatselijke hockeyvereniging, de engineer sleutelt graag aan auto’s en de ondernemer haalt energie uit duursport….. Zegt het iets over de kwaliteit of persoonlijkheid van de kandidaat? Nee, denk het niet. Vind ik het als recruiter belangrijk? Nee. Eigenlijk maak ik me alleen druk om hobby’s op cv’s wanneer de controller graag sleutelt en de engineer penningmeester is bij de hockeyclub……

 • 17/04/2013 om 21:10
  Permalink

  @Martijn haha, leuk gedaan. Misschien goed voor een onderzoek.

 • 18/04/2013 om 10:05
  Permalink

  Ik wil hier toch een kanttekening bij plaatsen. Als recruiter kijk ik wel naar de hobby’s. Voorbeeld: Als het voor een positie belangrijk is om een teamplayer te zijn, maar ik daar op basis van het interview daar over twijfel, dan kunnen hobby’s het beeld bevestigen of ontkrachten. Zo heb ik meerdere keren iemand die zich zelf zeer sociaal vaardig vond en een echte teamplayer geconfronteerd met zijn solistische hobby’s zoals schaken, gamen etc.. Op die manier wel eens samen tot de conclusie gekomen dat een bepaalde positie niet geschikt is, of soms juist wel. De andere kant op kan natuurlijk ook. Kortom: Hobby’s een randverschijnsel op een cv? Jazeker, maar niet irrelevant.

 • 19/04/2013 om 10:20
  Permalink

  @wim Onderzoek naar de afwijking of het cliché werk/hobby?

 • 19/04/2013 om 12:51
  Permalink

  Vrijetijdsbesteding: zeker, randzaken… Echter, als loopbaan- en sollicitatiecoach adviseer ik mijn coachees dit toch te vermelden. En zeker als het (enig) raakvlak heeft met de beoogde functie. Natuurlijk zegt het niets over de kwaliteit van de kandidaat maar wel over de persoon zelf. Juist in deze tijd zul je opvallen als je een tipje van de sluier oplicht en de lezer nieuwsgierig maakt. Dat doe je niet door een zakelijk document te sturen maar een kort en krachtig cv met een helder profiel. Randzaken als vrijetijdsbesteding kunnen het cv juist persoonlijker maken. Naar mijn mening maak je dan juist meer kans op een uitnodiging.

 • 19/04/2013 om 13:48
  Permalink

  Persoonlijk (en dat is geen harde wetenschap) ben ik er van overtuigd dat hobby’s zeer veel zeggen over de situatie waarin een persoon zich in zijn natuurlijk zelf gekozen omgeving prettig vind. Iemand die op vrijwillige basis (dus niet in een gedwongen omgeving zoals werk) een teamsport leuk vind en daar ook zeer actief aan meedoet. Daarvan denk ik dat hij in een team gerichte omgeving zichzelf goed zal ontwikkelen (natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen). Hij heeft door zijn sport (meestal al van jongs af aan) geleerd samen te werken, maar ook dit prettig te vinden en elkaar te versterken. Anders om. Meestal zie je bij individuele sporters (hardlopers, fietsen, badminton etc.) ook vaak individuele trekjes. Topsporters zijn vaak in staat om zichzelf te sturen en herhaald uit de sloot te trekken. Uitermate doorzetters. Maar het kunnen ook zoals Wim al aangaf strakke planners zijn.

  Ja ik zie zeer graag de hobby’s op een cv staan. Het geeft een idee waar mensen zich prettig bij voelen. Zonder dat dit richting of maatgevend moet zijn.

 • 20/04/2013 om 16:49
  Permalink

  @Martijn de afwijking

  @Nancy dank, het is een dunne lijn waar je als adviseur/coach/tipgever/blogger over loopt en uiteindelijk heeft degene die de baan krijgt gelijk. Dank voor je reactie.

  @Henk Dank, al deel ik je menig niet. Er zitten heel wat aannames in. Ik ken heel wat egoïstische teamsporters en enkele sublieme teamperformers die aan ultra-running doen. Het blijft lastig.

 • 20/04/2013 om 17:27
  Permalink

  Dag Wim,

  Prima stuk. Ik adviseer mensen altijd hobby’s op het cv te melden.
  Uiteraard zijn hobby’s minder relevant dan bijvoorbeeld werkervaring, competenties en eventueel opleiding (De genoten vooropleiding vind ik naarmate de jaren verstrijken ook steeds minder belangrijk worden). Naast dat hobby’s iets over iemands persoonlijkheid zeggen, kunnen hobby’s ook een uitstekende ijsbreker zijn tijdens het gesprek. Als een kandidaat iets over zijn over haar hobby’s mag vertellen, ontstaat een reeële kans dat de kandidaat meer ontspant en daardoor meer van zichzelf laat zien.

  De vermelding van seksuele voorkeur op een cv zou mij zeer bevreemden. Hoeveel mensen schrijven op hun cv dat zij een heteroseksuele voorkeur hebben?

  Hartelijke groet,

  Bert

 • 20/04/2013 om 19:10
  Permalink

  @bert Hobby’s zijn prima gespreksstof, maar niet voor op het 1e contact, wat vaak een te uitgebreid Cv is. Daarom het Resume (=1 pagina) bij interesse een uitgebreide versie en dan bij het gesprek the full story.

 • 22/04/2013 om 15:33
  Permalink

  In een gesprek zou praten over hobby’s iets kunnen toevoegen. Op een cv staan ze enkel open voor interpretatie en geven ze slechts de kleur die een recruiter wenst te zien bij een persoon. Zo kan de eerder genoemde aardrijkskundeleraar die zijn zomer doorbrengt aan de Vinkeveense Plassen in een stacaravan noodgedwongen kiezen voor welverdiende rust. Omdat hij zo bevlogen en gedreven lesgeeft, al twintig jaar.
  Zelf noem ik af en toe mijn hobby’s basketbal en wielrennen. Van beiden weet ik aardig wat af, en basketbal heb ik op redelijk niveau gespeeld. Ik heb echter al enkele jaren geen basketbal meer aangeraakt. Toch noem ik ze, voor het geval er een recruiter is die twijfelt aan mijn teamspeler-kwaliteiten (basketbal) of doorzettingsvermogen (wielrennen). Voor een snufje cultuur voeg ik ik lezen, muziek, film en/of reizen toe. Daadwerkelijke interesses die ik regelmatig beoefen, maar weinigzeggend en welbeschouwd niet onderscheidend. Net als sport.
  Als aspecten zo arbitrair, subjectief en tactisch inzetbaar zijn is het de vraag wat de relevantie (in een cv) is. Wat mij betreft zijn hobby’s dus echt randzaken en meer niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.