Laagste werklozenaantal per vacature sinds november 2012

Het aantal werklozen per online vacature in juli 2014 staat op 5,9. Dit is het laagste cijfer sinds november 2012, blijkt uit analyse van Jobfeed – de arbeidsmarktanalysetool die alle online vacatures verzamelt, ontdubbelt en analyseert. Jobfeed heeft de vacaturecijfers met de werkloosheidscijfers van het CBS vergeleken in een ‘spanningsgraadmeter’. De spanningsgraadmeter toont een maandelijkse ratio van het aantal werklozen per ontdubbelde online vacature.

In de afgelopen 19 maanden is de spanningsgraad niet onder de 6 geweest. Augustus 2013 was het toppunt, met 8,1 werklozen per vacature. Steeds meer tekenen wijzen op een herstel van de arbeidsmarkt. Eerder meldde Jobfeed al een stijging van 17% in unieke vacatures in het tweede kwartaal van 2014 ten opzichte van dezelfde periode in 2013. De spanningsgraadmeter laat ook een duidelijke daling zien in het aantal werklozen per vacature.

Spanningsgraadmeter juli 2014 - Bron Jobfeed en CBS

De Spanningsgraadmeter: aantal werklozen per online vacature. Bron: Jobfeed en CBS

Methode en Bronvermelding
Cijfers over de online vacaturemarkt zijn afkomstig uit Jobfeed, de arbeidsmarktanalysetool die alle online vacatures verzamelt, ontdubbelt en categoriseert. Voor deze analyse is het unieke (ontdubbelde) vacatureaantal gebruikt dat elke maand online is geplaatst, exclusief stages en vrijwilligerswerk. Werkloosheidscijfers zijn afkomstig van het CBS en hebben betrekking tot de werkloze beroepsbevolking (seizoensgecorrigeerd, 15-65 jaar). Jobfeed is een initatief van Textkernel.

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

11 gedachten over “Laagste werklozenaantal per vacature sinds november 2012

  • 22/08/2014 om 15:58
    Permalink

    Deze ‘spanningsgraadmeter’ geeft een vertekend beeld om een drietal redenen:
    1. Jobfeed meet sec de online vacatures. En niet de vacatures die niet online komen.
    2. Er solliciteren meer mensen dan alleen degene die nu officieel werkloos is. Mensen die solliciteren vanuit een sociaal plan worden niet door het CBS gemeten. En zij die solliciteren vanuit een baan ook niet.
    3. Het cijfer hoeveel vacatures er vervuld zijn, in 2014 tot en met juli 336.000, is concreter voor werkzoekers dan het aantal dat er op een bepaald moment openstaat. Zie CBS http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80472ned&D1=a&D2=0-5&D3=85-86&HDR=T,G1&STB=G2&VW=T

  • 22/08/2014 om 16:43
    Permalink

    Beste Aaltje,
    Dank voor je aanvulling. Het klopt dat jobfeed alleen online vacatures meeneemt en CBS puur kijkt naar werklozen. De spanningsgraadmeter geeft het aantal werklozen per nieuwe online vacature weer. Door dit over de tijd weer te geven, laat de spanningsgraadmeter zien wat er op de arbeidsmarkt gebeurt en welke trend het doormaakt.
    Groet,
    Kim – Textkernel/Jobfeed

  • 22/08/2014 om 17:36
    Permalink

    Beste Aaltje,
    Een kleine toevoeging op de reactie van Kim. Het CBS meet natuurlijk meer dan alleen het aantal werklozen. Het is ook waar dat er andere cijfers te gebruiken zijn om nog meer inzicht te krijgen.
    Ik denk wel, dat het aantal openstaande vacatures, tenminste zo relevant is voor, op dit moment, werkzoekenden als het aantal in het verleden vervulde vacatures. Die laatste zal sterk worden beïnvloedt door het aantal openstaande vacatures.
    Tenslotte lijken mij het aantal online vindbare vacatures voor actief werkzoekenden, die geen werk hebben zeer en mogelijk het meest relevant.
    Groeten,
    Gerard Textkernel

  • 22/08/2014 om 22:47
    Permalink

    Als het doel is werkzoekenden te motiveren dan is het CBS cijfers over het aantal vervulde vacatures wellicht meer stimulerend dan een index cijfer. Alhoewel bij het aantal vervulde vacatures volgens de CBS-definitie enige nuancering wel op zijn plaats is. Onder vacatures vallen ook alle interne vacatures, vacatures waarvoor uitzendkrachten of ander tijdelijk personeel is aangetrokken en leerlingen en personen in opleiding (geen stageplaatsen). Ook de vacatures die in een verslagperiode zijn vervallen worden meegeteld. Het aantal vervulde vacatures volgens CBS was in Q1 plus Q2 2014 inderdaad 336.000. Over de dezelfde periode in 2007 was dit nog 569.000. Daarna nam het aantal vervulde vacatures gestaag af naar een dieptepunt in 2013 van 312.000. We zien in 2014 een opgaande trend die overeenkomt met andere metingen. De trendlijn van de spanningsgraadmeter geeft een eenzelfde indicatie. Tot 2013 neemt het aantal sollicitanten per online vacature toe en pas in Q1 en Q2 neemt dit af. De boodschap voor werkzoekenden is: er zijn ondanks negatieve berichten nog steeds vacatures en het goede nieuws is dat de concurrentie afneemt.

  • 23/08/2014 om 11:06
    Permalink

    Beste Kim, Gerard en Martin,

    Ja, het CBS meet ook tijdelijk- en uitzendwerk en intern vervulde vacatures, fijn, dat geeft een goed beeld. Werk is werk. Een compleet beeld van alle vacatures die op het internet staan is als indicatie voor de arbeidsmarkt relevant, voor zowel vraag als aanbod.

    Onderstaande online bekendgemaakte vacatures komen niet tot uitdrukking in deze meting:
    • vacatures die mensen zelf in hun LinkedIn update, Tweet of Facebook bericht plaatsen
    • vacatures die werkgevers in hun LinkedIn bedrijfsupdate, Tweet of pagina op Facebook plaatsen
    • vacatures die gratis in LinkedIn groepen worden geplaatst en vacatures in Facebook groepen.

    Deze goudmijn aan online vacatures krijgen werkzoekers ‘heet van de naald’ onder ogen als zij de voor hen relevant accounts connecten/volgen op LinkedIn, Twitter en Facebook. Zo kunnen zij meteen reageren!

    En…. met goed social media gebruik speelt de werkzoeker zich hiermee ook in het vizier om gebeld te worden als de vacature net is ontstaan!

  • 23/08/2014 om 13:36
    Permalink

    Het is zeer lastig om conclusies te trekken uit deze ‘spanningsgraadmeter’. De enige conclusie die ik hieruit kan trekken is dat de arbeidsmarkt aan het kenteren is sinds eind 2013. Dat zullen veel recruiters met mij beamen denk ik.

    Voor de vele werklozen is dat niet meteen goed nieuws. Want werklozen krijgen meer concurrentie van werkenden die nu actiever op de arbeidsmarkt worden. Het vertrouwen is gestegen in de arbeidsmarkt. Het positieve gevolg hiervan is dat er nog meer vacatures vrijkomen (vervangingsvraag) en dat de arbeidsmarkt eindelijk, net zoals bij de woningmarkt, weer op gang komt.

    Uit mijn eigen ervaring met de werving van ICT’ers merk ik het volgende:
    1) Er is nog steeds veel aanbod van personeel (sollicitanten).
    Ik moet regelmatig vacatures sluiten voordat deze daadwerkelijk is ingevuld om het aantal sollicitaties te beperken. Dat heb ik in het (verdere) verleden zelden of nooit meegemaakt. Een werkloze sollicitant heeft nu nog veel concurrentie op elk openbaar gepubliceerde vacature.

    2) Relatief veel onzichtbare vacatures door meer proactieve en via-via werving
    Job feed data is afhankelijk van openbaar gepubliceerde vacatures. Dat doen ze uitstekend, ze nemen namelijk ook de vacatures op de website van bedrijven mee, maar door het gemak dat vacatures nu ingevuld kunnen worden, worden er meer ‘onzichtbare’ vacatures ingevuld door via-via or proactieve werving. Tijdens een hoogconjunctuur zal men sneller en vaker vacatures openbaar publiceren.

    Het aantal ingevulde vacatures is denk ik een beter uitgangspunt voor de spanningsgraadmeter om op dit effect te corrigeren.

    3) Het aantal vacatures stijgt.
    Sinds de zomer van 2013 heb ik het aantal recruitmentprojecten en vacatures zien stijgen en het wordt alleen maar meer. Of het aantal sollicitanten per vacature ook significant is gedaald betwijfel ik (zie punt 1), maar mogelijk dat een zelfde trend als de spanningsgraadmeter te zien is en dat ga ik eens onderzoeken bij een aantal grote marktpartijen.

    4) Sollicitanten hebben meer keuze
    Meer aanbod van vacatures betekent ook dat de concurrentie stijgt om sollicitanten. De grootste trend die ik de afgelopen 2 maanden (!) zie is dat bedrijven sneller beslissingen moeten maken. Sollicitatieprocedures kunnen niet meer 2-3 maanden duren want sollicitanten krijgen sneller meerdere aanbiedingen.

    Mijn voorlopige conclusie is dat vooral voor bedrijven het een goede tijd is om nieuw personeel te rekruteren. Werklozen moeten nog even geduld hebben voordat ze echt minder concurrentie ervaren.

  • 26/08/2014 om 21:07
    Permalink

    Zie mijn reactie op de website van Aaltje Vincent

  • 09/09/2014 om 03:57
    Permalink

    1. Zijn de kunstmatige intelligentie algoritmes achter Jobfeed al zo intelligent dat ze er ook meteen de FAKE, LOK vacatures uitfilteren?
    2. Is Jobfeed itself ook als zo intelligent dat ze de – reeds vervulde – vacatures eruit kunnen skippen..
    3. Kan Jobfeed ook meteen checken of de gepubliceerde vacatures al dan niet verlopen zijn?

    want zo hou alleen je een reëel beeld over van de echte , daadwerkelijke aanwezige vacatures. Anders geld ook hier. “You got lies, damn lies and statistics”

    Zo niet, staat – in mijn ogen – Jobfeed gelijk aan een domme-Big-Internet-Data stofzuiger zonder enige inhoudelijke waarde en is dit artikel slecht een leuk stukje gratis PR voor TextKernel b.v.

  • 10/09/2014 om 08:32
    Permalink

    @Ronald Ik begrijp je frustratie, misschien gevoed door een paar vervelende incidenten, maar ik denk dat jij geen reëel beeld hebt van de totale arbeidsmarkt.

    Waarom heb je de indruk dat er relatief veel fake/lok vacature op sites staan? Waarom zouden werkgevers dat doen? En welk belang heeft een werkgever erbij om sollicitaties te ontvangen waar men niets mee kan?

    Het kan misschien wel eens voorkomen dat je een vacature online tegenkomt die (bijna) vervuld is maar deze telt wel mee in de statistieken! Jobfeed telt immers het aantal geplaatste vacatures.

    Zelfs als een intermediair een doorlopende vacature uitzet omdat ze in een bepaalde niche werven, wat jij misschien beschouwt als fake/lok, dan is dit type vacatures maar een verwaarloosbaar klein gedeelte van de totaal aantal geplaatste vacatures. Als je een andere mening hebt dan vraag ik je om zelf met inhoudelijk bewijs te komen.

  • 10/09/2014 om 08:41
    Permalink

    @Ronald Ik begrijp je frustratie, misschien gevoed door een paar vervelende incidenten, maar ik denk dat jij geen reëel beeld hebt van de totale arbeidsmarkt.

    Waarom heb je de indruk dat er relatief veel fake/lok vacature op sites staan? Waarom zouden werkgevers dat doen? En welk belang heeft een werkgever erbij om sollicitaties te ontvangen waar men niets mee kan?

    Het kan misschien wel eens voorkomen dat je een vacature online tegenkomt die (bijna) vervuld is maar deze telt wel mee in de statistieken! Jobfeed telt immers het aantal geplaatste vacatures.

    Zelfs als een intermediair een doorlopende vacature uitzet omdat ze in een bepaalde niche werven, wat jij misschien beschouwt als fake/lok, dan is dit type vacatures maar een verwaarloosbaar klein gedeelte van de totaal aantal geplaatste vacatures. Als je een andere mening hebt dan vraag ik je om zelf met inhoudelijk bewijs te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.