De Tien geboden voor Recruiters

Afgelopen week heb ik een artikel van Ben Tiggelaar gelezen. Het ging over liegen, sjoemelen en de waarheid verdraaien. Nu kun je discussiëren of de waarheid niet vertellen ook een vorm is die hierbij past, maar deze laat ik buiten beschouwing. Liegen dus. Iets wat niet mag, maar wat iedereen wel doet. Al overpeinzend kwam ik bij de Tien geboden uit. Hoeveel ken ik er eigenlijk? Hoeveel ken jij er? Het antwoord viel mij tegen. Reden genoeg om ze er eens bij te pakken en te bekijken of ze toepasbaar zijn op recruiters?

Voordat ik begin aan de Tien geboden, eerst wat achtergrond informatie.

Wikipedia schrijft over de Tien geboden het volgende: Ten bewijze van de tien leefregels worden de teksten uit hun heilige boeken (Thora, Bijbel) gebruikt. Deze leefregels hebben een zeer sterke invloed gehad op de samenleving. Dit kan worden afgeleid uit het feit dat veel van de hedendaagse wetgeving nog steeds wortels heeft die teruggaan tot deze tien geboden. Oudere varianten van zulk een lijst van geboden en verboden waren onder meer reeds bekend in het Oude Egypte.

Nu is Rome niet in 1 dag gebouwd, dus laat ik rustig aan doen met de Tien geboden voor recruiters.

Deze week gebod 1.  Vereer naast mij geen andere goden.

Hoe deze te interpreteren? Mijn oude mentor leerde mij dat er sprake is van hunting and selling ground. Hiermee bedoelde hij dat er bedrijven zijn waar je mensen probeert te werven en bedrijven waar je die probeert te plaatsen. Wanneer een kandidaat die bij jouw klant werkt, solliciteert, neem je deze niet in bemiddeling. Natuurlijk zijn hier uitzonderingen die de regel bevestigen. Als de kandidaat er geen moeite mee heeft dat je zijn werkgever belt en deze geen bezwaar heeft dat één van zijn medewerkers via jou bemiddeld wordt, voorkom je veel narigheid. Aan de voordeur mensen naar binnen brengen en aan de achterdeur weghalen, zal je carrière niet geloofwaardiger maken.

Gebod 1 voor de recruiter; Wees loyaal aan relaties.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.