IT’ers werven, een vak apart!

Ik houd me al vele jaren bezig met recruitment en employer branding en nog steeds met veel plezier. Iemand aan een (nieuwe) baan helpen is dankbaar werk. Kandidaat tevreden, opdrachtgever tevreden, jij tevreden en je baas ook tevreden. Zoiets geeft me meer voldoening dan de constatering dat ik E100.000 kosten heb bespaard of extra omzet heb gedraaid. In de loop der jaren heb ik de meeste typen kandidaten wel langs zien komen: starters, (young) professionals, zeer ervaren kandidaten, studenten en stagiaires, tijdelijke (uitzend-)krachten, parttimers, bijbaners noem maar op. En dat allemaal in diverse disciplines: van algemene management traineeships tot Marketing & Sales, Finance, Legal, Logistics en -uiteraard- HR.

Wat mist u in dit rijtje? Inderdaad, het functionele gebied der Informatie en Communicatie Technologie, oftewel I(C)T. Natuurlijk heb ik wel eens een verdwaalde IT’er gesproken, maar echt structureel was dat om een of andere reden nooit. Ik heb daar verder nooit wat achter gezocht of bij stil gestaan, maar inmiddels weet ik hoe het komt. Recentelijk kreeg ik te maken met de zoektocht naar een IT’er, en vlak daarna nog een en kort daarna nóg een. Het waren ook nog eens vrij verschillende smaken: een redelijk zware functie, een wat lichtere functie en een korte tijdelijke functie. En opeens kwam ik volop terecht in de wondere wereld der IT’ers…

Op één van deze functies ontving ik vele tientallen reacties. Voor zover ik nog niet doordrongen was van de huidige situatie op de arbeidsmarkt werd ik aardig met m’n neus op de feiten gedrukt. Veel kandidaten zaten inmiddels al langere tijd thuis en ook de verplichte ww-sollicitaties kon ik er zo uitpikken. Sommige sollicitaties waren zelfs ronduit wanhopig. Maar wat me bijzonder opviel, was dat de gemiddelde IT’er in zijn CV vooral vertelt wat hij ként en niet wat hij kán. Het vermelden van kennis lijkt het hoogste goed en ook een soort onderlinge wedloop. Hoeveel cursussen kun jij vermelden en met hoeveel systemen heb jij gewerkt? Hoeveel certificeringen heb jij op je naam staan? Ik was werkelijk verbijsterd. Een CV van 10 (!) kantjes was echt geen uitzondering. Met 50-plus kandidaten betekent dat dus gewoon dat je je als selecteur door honderden bladzijdes heen moet worstelen met vooral opsommingen en lijstjes van opleidingen, trainingen, certificaten, systemen en IT-infrastructuren. Iemand had zelfs een kopje gemaakt “beroepstrainingen en geschiktheden”. Wat zijn in hemelsnaam “geschiktheden”?

Naar aanleiding van deze ervaring zijn er twee zaken die ik hier graag even wil delen. Ten eerste een oproep aan alle solliciterende IT’ers: dames en heren, kort uw CV in en geef meer aandacht aan de gevraagde ervaring en competenties in plaats van al uw kennis te vermelden. Vertel eens wat u heeft bereikt in plaats van wat u heeft gedaan. Een foto of een persoonlijk profiel maakt u als toekomstig werknemer ook al een stuk beter te duiden dan alleen die opsommingen. Ten tweede respect voor de hardcore IT-recruiters en selecteurs. Ik heb diepe bewondering voor hen die al die CV-pagina’s door ploeteren en de kunst beheersen om zowel de kandidaat als zijn of haar werkervaring te doorgronden en in te schatten en ze vervolgens op de juiste plaats in hun eigen of andermans organisatie weten te zetten. Hulde!

Op zoek naar een praktische training? Boek de Masterclass IT Recruitment

Melle Tuik

Ruim 10 jaar actief in Recruitment en Employer Branding. Waarom? Omdat daar HR, Marketing en Communicatie samenkomen en hij zijn creativiteit, drang naar procesoptimalisatie en interesse in mensen kwijt kan. Tevens gepassioneerd muziekliefhebber, radio host en DJ.

Melle Tuik has 2 posts and counting. See all posts by Melle Tuik

3 gedachten over “IT’ers werven, een vak apart!

  • 01/11/2012 om 16:26
    Permalink

    Als ik daar even een reactie op mag geven. Ik heb nu zelf sinds 4 weken mijn HBO Bachelor Technische Informatica behaald en ben op zoek naar een passende baan die voor mij ook toekomstperspectieven heeft.

    Er is voor zover ik merk (terwijl ik in het oosten van het land woon) geen tekort aan ICT banen. Ik word zelf bijna dagelijks gebeld voor een baan. Het is helaas wel zo dat bedrijven veeleisend zijn en de verwachting hebben dat mensen die net een opleiding hebben afgerond meteen al certificaten in bezit hebben. Organisaties zijn juist op zoek naar mensen met certificaten en daar is in de IT kennis aan af te lezen. Dit zal in andere vakgebieden minder zijn waarschijnlijk, maar in de IT betekend dit vaak het certificaat=kennis. Dat je daarnaast bijvoorbeeld een website in onderhoud hebt voor de plaatselijke voetbalvereniging is niet van belang.

    Ik denk dat dit de reden is dat je pagina’s vol krijgt met kennisgebieden en certificaten. Dat is naar mijn idee ook de enige manier waarop je de kennis van een IT-er kunt toetsen. Toch misschien wat meer moeite doen om het CV door te lezen en te matchen aan de vraag van de organisatie. Op die manier krijg je de juiste mensen op de juiste plek.

  • 02/11/2012 om 11:43
    Permalink

    Ben het met je eens Dennis. Ben zelf een Corporate Recruiter van IT functies in het westen des lands. Certificaten zijn belangrijk. Daar kun je kennis aan aflezen. Of iemand die kennis kan toepassen, kun je niet lezen. Dat kan enkel door een gesprek aan te gaan en cases voor te leggen.

    Overigens Dennis, organisaties verwachten inderdaad dat studenten al certificaten hebben. Dat komt omdat veel IT opleidingen deze mogelijkheid bieden. Zowel op MBO als HBO ben ik dit tegengekomen. Dus een erg onrealistische wens van de organisaties vind ik het niet.

    Als laatst: Melle, dank je wel voor het compliment! 🙂

  • 02/11/2012 om 11:53
    Permalink

    Beste Melle,

    Herkenbaar! Trouwens, 10 pagina’s vind ik enorm meevallen, met een “hot” expertise (bijv. virtualisatie) heb je dat als junior consultant/engineer met 3 jaar ervaring al gauw bij elkaar gespaard:
    Want je bent na je afstuderen bij een startersklasje van een detacheerder gestart en na 2-3 maanden opleiding (en daar heb je het al, certificering in een of ander product van Microsoft, VM Ware of Citrix) ben je continu van het ene project naar het volgende doorgerold en heb je inmiddels 12 projecten gedaan in 3 jaar tijd, en als je dat ook nog eens STAR in je CV zet dan krijg je die lange CV’s al snel voor elkaar.

    Ik ben zelf een IT-recruiter met zo’n 18 jaar eerdere werkervaring als IT’er, dus ik ken dit wereldje van binnenuit en aan alle kanten. Ik denk dat er degelijk een verklaring voor het fenomeen “IT(er) CV” is, een opsomming:

    – Grote rol en marktaandeel van detachering/detacheerders in de IT-markt;
    – Grote groep IT ZZPers;
    – De tijdelijke inhuur van ITers is een structureel en groot onderdeel van de gehele IT-markt;
    – De inkoopketens en inkoopprocessen in de IT markt (marktplaatsen, brokers, communities, etc.);
    – De vendor/product gebonden technologie in de IT zorgt voor al die opleidingen, cursussen en certificaten (als je je rijbewijs haalt kun je in elke personenauto rijden, maar dat gaat niet op als je verkeersvlieger wil worden, en net zo min in de IT);
    – De search technieken van recruiters/recruitment (op trefwoorden in Databases, Jobboards en Linkedin/Social Media).

    Deze factoren zorgen o.a. ervoor dat een ITer een ander soort en langer CV nodig heeft om zich in de IT-arbeidsmarkt te kunnen bewegen en de aandacht van potentiele werk- en opdrachtgevers aan te trekken en vast te houden……… het is dus een gevolg van de handelswijze van de vraagzijde.

    Feit blijft dat elke werkzoekende in een paar zinnen in zijn/haar CV moet kunnen vertellen wat hij/zij kan en bereikt/geleerd heeft zover en hoe dat aansluit bij de vraag/behoefte vanuit een vacature, dus ook de ITer.

    Als voormalige ITer heb ik gelukkig het voordeel dat ik de IT CV’s snel en grondig kan scannen en zelf kan inschatten wat iemand kan en bereikt heeft of dat goed aansluit bij de vraag/vacature….. ik ken het werk en soort mensen waarvoor ik werf, en kan de match daarom veel beter maken dan de doorsnee recuiter 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.