Het cv: mijn grootste do en don’ts!

Het cv: hoeveel discussie wil je hebben? Teveel pagina’s, opmaak volgens Duplo-kinderspeelgoed, spelfouten van een acadeem waarvan je wenkbrauwen fronsen, …

Maar wat doe je met het cv als het matcht? Of je er wel degelijk inziet dat ‘het’ erin zit, maar er niet goed (genoeg) uit naar voren komt? Neem je contact op met de kandidaat? Word je zelf creatief en ga je sleutelen? Wat zijn de do’s en dont’s? Ik ben even benieuwd naar jullie inbreng. Ik zal beginnen met de voorzet. De laatste jaren zit ik in de techniek als deskrecruiter en krijg ik veel cv’s om door te nemen: los van engineeringfuncties (HTS+) bemiddel ik ook vanaf MBO-niveau. Vreemd genoeg springt er niet een uit qua opmaak dat ik denk ‘neeeeeeeeeeeeeeeee….’. Engineers beschrijven graag uitgebreid hun expertise dus cv’s van 4 pagina’s of langer zijn geen uitzondering. Ik heb zelfs eens een ZZP-er gehad die met een 20-pagina’s tellend document reageerde op een vacature om zichzelf op die manier onder de aandacht brengen. Ook heb ik lassers die slechts hun naam, werkgever en periode van tewerkstelling vermelden en nog niet aan de helft van een A4 komen. Het is niet mijn favoriete bezigheid om cv’s op te maken of mensen hierover te informeren maar ik neem er ook geen aanstoot aan: voor mij is het dagelijkse kost, voor iemand die de arbeidsmarkt op wil is het vaak onwetendheid. Constructieve kritiek komt doorgaans goed aan (het 20 pagina’s tellend document is als addendum voortaan bij het cv van 2 pagina’s). Ik heb gewerkt met een format dat ik toestuurde maar daar ben ik maar mee gestopt: zelf een cv opmaken ging sneller, zeker toen ik Word meer begon te begrijpen qua templates.

Uitdaging alom om een cv dusdanig te presenteren dat mijn klant in een oogopslag denkt: die moet ik hebben! Nu heb ik 1 keer de legendarische fout gemaakt door aan een cv te sleutelen dat een plaatsing kostte (de kandidaat in kwestie wist dat niet en stond in een gesprek met een bek vol tanden, ik sloeg een modderfiguur): die les kwam hard aan. Aan een cv sleutel ik zelf nooit meer: het is iemands eigen document en daarin ga je niet wroeten. Klaar, punt uit. Een dikke, vette don’t. Een hele dikke. Aan de andere kant: een hele dikke, vette do is het geven van constructieve kritiek, desnoods via een ‘hoe werken wij’-achtig veld op je site. Op alle belletjes die ik heb gepleegd omtrent vage, onduidelijke of rommelige cv’s waaraan ik maar niet begon te sleutelen heb ik alleen maar positieve reacties gehad. Grootste do dus: bij een interessant cv heb je deze binnen no-time terug, verlies je bijna geen tijd en heb je een kwalitatief veel beter cv. Niet alleen qua opmaak maar vooral ook qua inhoud.

Wij hebben als recruiters makkelijk praten: wij weten dat een cv niet langer dan 2 pagina’s mag zijn. Met een gemiddelde leestijd van seconden hebben we een belachelijk korte tijdspanne om onze klant te overtuigen. Met een beetje mazzel en een goede band kun je een cv nog aankondigen of toelichten voordat je op ‘send’ drukt. Wij weten dat ‘image is everything’ en als je cv er niet alleen gelikt uitziet maar ook nog eens inhoudelijk klopt, dat de kans op succes dan met de letter groeit. Bottomline is dat kandidaten echt wel open staan voor kritiek (uitzonderingen daar gelaten), mits constructief. Het scheelt mij redelijk wat tijd waarmee ik meer tijd overhoud voor mijn favoriete bezigheid: klanten en kandidaten bij elkaar brengen!

Jeroen de Vos

Momenteel op zoek naar een nieuwe (corporate) recruitment uitdaging. Ervaren recruiter met corporate en deskervaring. Kritisch, maar constructief. Blijft zich afvragen waarom er zo'n tekort aan zelfspot is en waarom sommige recruiters toch zo vreselijk passief blijven.

Jeroen de Vos has 11 posts and counting. See all posts by Jeroen de Vos

5 gedachten over “Het cv: mijn grootste do en don’ts!

 • 03/12/2012 om 18:13
  Permalink

  Welke loodgieter wil jij liever het lek onder je wastafel zien dichten? Die met een perfect cv of met een ik klaar dat klussie wel even” uitstraling?

  “Grappig” om te lezen dat mensen nog steeds in een seconde of 10 tot 20 (of als ik de verhalen mag geloven: zes) op hun cv worden beoordeeld in plaats van op hun vakmanschap.

  Is de kandidaat volgens de recruiter geschikt? Dan is het juist zijn / haar taak om de opdrachtgever te overtuigen dat het cv niet representatief is voor de kwaliteiten. Geloof me: opdrachtgevers laten zich met een goede toelichting graag verrassen. Want die weten ook wel dat cv’s schrijven niet tot de kerntaken van de toekomstige medewerker hoort.

  FYI: Ik heb veel cv’s van ICT-ers gezien. Vaklui hadden vaak een dramatisch cv. En de praatjesmakers veelal een perfect cv.

 • 04/12/2012 om 14:11
  Permalink

  @Ronny: dank voor je antwoord.

  Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het ook niet red om een cv in seconden door te nemen, maar ik ben wel snel. De harde criteria haal ik er zeker wel uit: maakt het maken van een vervolgstap ook een stuk sneller/interessanter.

 • 06/12/2012 om 12:18
  Permalink

  Beste Jeroen,
  Naast deze discussie over de inhoud van het CV, is de layout van een CV natuurlijk net zo belangrijk. In mijn netwerk ken ik webdesigners die bijklussen met het “pimpen” van CV’s.
  Niet te overdreven of gelikt, maar subtiel. Nét even dat beetje extra aandacht waardoor het CV meteen opvalt in een grote stapel. Dan ga ik er even vanuit dat het CV inhoudelijk klopt en aan alle criteria voldoet. Daarvoor komen er alleen op Linked-In al voldoende tips en trucs voorbij. De investering ligt meestal rond de € 100,–, maar zeg nou eerlijk; als zo’n eenmalige investering leidt tot een geweldige baan (met een bijbehorend inkomen) dan is deze investering het toch dubbel en dwars waard? En het geeft de recruiters ook eens wat moois om naar te kijken ! Als mensen met een goed geconserveerd uiterlijk meestal positief benaderd worden (zonder dat we de inhoud kennen), waarom zou dat voor een mooi CV dan niet gelden? We leven nu eenmaal in een maatschappij waar de verpakking erg belangrijk is….(met een knipoog!)

 • 06/12/2012 om 20:47
  Permalink

  @Agnes: je hebt een punt, maar geld verdienen aan mensen die niet ‘goed’ een cv kunnen maken vind ik laag, maar goed: dat is persoonlijk. Je hebt geen enkele garantie dat het leidt tot een geweldige baan, dat terzijde. Ik heb er geen probleem mee om een cv op te maken, een beetje recruiter doet dat in enkele minuten dunkt me. Daarbij: iedere organisatie heeft onderhand zijn eigen templates en formats waarmee cv’s gepresenteerd worden dus het werk is het niet.
  Laat onverlet dat nu idd de maatschappij erg op ‘image’ is gericht ;-)!

 • 23/07/2013 om 14:16
  Permalink

  Een CV aanpassen vanuit een uitzendbureau is gelukkig reeds benoemd als “don’t number one”. Laat het inderdaad authentiek zijn. Laat de kandidaat zelf bepalen hoe hij zijn ervaring op schrift zet, zet commerciële belangen aan de kant in het belang van je opdrachtgever. Kleine tips daargelaten. De kandidaat moet vervolgens ZELF bepalen wat er met de tips gebeurt. De kandidaat is zelf de regisseur van de eigen loopbaan. De kandidaat is ZELF de regisseur van het CV. Als de kandidaat twijfelt over het eigen CV, is de persoon ZELF de regisseur om vrienden, familie, bekenden of (ex)collegae om raad te vragen. Stop met betuttelen, laat mensen (en CV’s) authentiek zijn. Laat opdrachtgevers keuzes maken op basis van de ECHTE kandidaat. Zij zijn anders uiteindelijk weer de dupe vanwege oneigenlijke commerciële belangen van het bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.