Recruiters zijn net mensen (34): Solliciterende recruiters

Als recruiter heb ik veelvuldig contact met recruiters. Als contactpersoon, als beslisser, als kandidaat. Allemaal verschillende rollen die soms door dezelfde persoon vervuld wordt. De tegenstrijdigheid in het gedrag levert bijzondere situaties op.

Vaak loopt het eerste contact met een bedrijf via de recruiter. In deze rol worden overal vragen bij gesteld en is er een zeer kritische houding. Kandidaten worden gefileerd en de toegevoegde waarde van mijn dienstverlening ligt onder een vergrootglas.

Ook in gesprekken met toekomstige collega’s, is de recruiter kritisch. Is er voldoende kennis, ervaring en “klik” zodat deze kandidaat een geschikte medewerker is voor het bedrijf? Alles wordt bestudeerd en afgewogen. Alles onder het mom, alleen het beste is goed genoeg voor ons bedrijf.

Hoe tegenstrijdig is dat wanneer de recruiter zelf kandidaat is? Ervaring is dan multi inzetbaar en het hbo-niveau is er ondanks het ontbreken van een diploma, echt wel. Een solliciterende recruiter is lastig te overtuigen dat er geen match is. De gezochte tien jaar ervaring kun je niet compenseren met stages. Een gebrek aan IT kennis kun je niet verbloemen met een voorliefde voor software. Herkenbaar zou je zeggen? Zeker voor iemand die dit dagelijks terugkoppelt naar kandidaten!

De belangen liggen duidelijk anders. In de functie van recruiter wordt ander gedrag vertoond dan als sollicitant. Niets menselijks is de recruiter vreemd. Gelukkig maar, recruiters zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Eén gedachte over “Recruiters zijn net mensen (34): Solliciterende recruiters

  • 07/12/2012 om 13:12
    Permalink

    Recruiters zijn inderdaad net mensen. Nu is het zo dat ik op dit moment op zoek ben naar een baan binnen de arbeidsbemiddeling. Op dit moment heb ik een eigen Werving & Selectie bureau in Papendrecht. Hiervoor heb ik dat 4 jaar bij een bedrijf gedaan. Wat ik belangrijk vind is een stuk persoonlijkheid bij kandidaten. Een mooi CV is natuurlijk belangrijk maar ik vind de mens daarachter belangrijker.
    Het samenwerken met collega’s om bepaalde doelstellingen te behalen is wat ik nu mis. Door de jaren heen heb ik zeer veel ervaring opgedaan met het searchen naar en interviewen van kandidaten. Op dit moment ben ik op zoek naar een vaste aanstelling binnen de arbeidsbemiddeling. Ook neem ik naar een eventuele overstap mijn opgebouwde netwerk mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.