Verslag ERE Expo 2009 Fall (2)

Deze week vond de jaarlijkse recruiting conferentie ERE expo plaats in Hollywood USA en was er de virtuele mogelijkheid om het evenement online te volgen. Het hoofdschema op 11 september 2009 was:

 • 8:45 – 9:00 a.m. – Welcome Remarks from Conference Chairperson Kevin Wheeler
 • 9:00 – 10:00 a.m. – Bold Recruiting Leadership led by the 2009 Recruiting Excellence Award Department of the Year winner, Tony Blake from DaVita.
 • 10:30 – 11:30 a.m. – What I’ve Learned led by Mike Grennier from Wal-Mart
 • 1:30 – 2:45 p.m. – A 10-step Guide for Developing a Social Media Strategy for Recruiting led by Jason Corsello from Knowledge Infusion & Elaine Orler
 • 3:15 – 4:15 p.m. – RPO or You: How Will Your Staffing Organization Survive? A Panel Discussion moderated by Mark Mehler from CareerXroads and panelists Tara Amarai from ADP, Nury Plumley from Agilent Technologies, and Mike Grennier from Wal-Mart
 • 4:15 – 5:15 p.m. – Recruiting with Social Media Q&A session led by Kevin Wheeler and panelists Angela Guidroz from Sodexo, Steve Fogarty from adidas, & Brian Schaffer from DaVita

Allemaal topsprekers met een buitengewoon verhaal. Ik zal hieronder een korte beschrijving geven van deze presentaties. Ik heb geprobeerd het aantal uitroeptekens te beperken maar dat was niet eenvoudig. Hier valt veel van te leren. Ik heb deze conferentiedag daarom opgeknipt in twee blog-artikelen zodat er zoveel mogelijk ruimte is om de casus te beschrijven.

DaVita – Bold Recruiting Leadership

Vacatures voor verplegers zijn lastig in te vullen en dit wordt alleen maar lastiger in de toekomst. Tony Blake van DaVita, een bedrijf gespecialiseerd in dialyse dienstverlening, gebruikt dit echter niet als excuus voor het wervingsprobleem. Want zegt hij, we hebben slechts 9000 vacatures in te vullen terwijl er een miljoen verpleg(st)ers werken in het land. Kijk, dat is nog eens flitsende start van een presentatie en de werkelijkheid voor elke Recruiter. Geen onzin over een krimpende arbeidsmarkt en dat hoor ik graag!

De basis elementen die Tony hanteert voor zijn recruitment strategie en proces:

 1. Aggressive recruiting
 2. Sourcing and service
 3. Lineup with operations
 4. Building our brand

Het recruitment team van DaVita werft gemiddeld (!) 18 verplegers per maand per persoon. Voor alle duidelijkheid, dat is bovengemiddeld veel. Dit bereikt men ondermeer door het rechtstreeks benaderen van medewerkers bij concurrenten. Een voorbeeld, het team heeft bij een concurrent 7% van al het personeel weggehaald. Wow!

Tony is beroemd geworden dankzij het Recruiter dashboard dat hij heeft ontwikkeld waarmee hij de recruitment performance meet tot op het kleinste niveau. Hij is echt dѐ man van de recruitment kengetallen. Hiermee won hij de 2009 Recruiting Excellence Award Department of the Year. Een van de kengetallen waarop hij stuurt is time-to-find. Dat vind hij belangrijker dan time-to-fill. Immers managers willen kandidaten (sourcing) en een goede dienstverlening (service). Met een goede service bedoelt hij dat een manager goed word ondersteund gedurende het gehele proces en men rekening houd met zijn/haar agenda. Recruiters moeten niet vergeten dat Recruitment een van 63 zaken is waarop managers moeten rapporteren binnen het bedrijf.

Hij rekent ook direct af met de mythe dat het de schuld is van de leidinggevende dat het recruitment proces lang duurt. Toen hij binnenkwam duurde het gemiddeld 63 dagen om een vacature in te vullen. Hiervan werden 51 dagen opgeslokt door de werkzaamheden van recruiters. De time-to-fill heeft hij teruggebracht naar 45 dagen. In 2009 heeft hij 40% bespaart op agency fees ten opzichte van 2008. Een besparing van 3 miljoen US$.

Het geheim van zijn succes? Een groter recruitment team met toprecruiters. Hij kreeg ook veel twapplaus door op te merken dat “The next killer application in recruiting is the Recruiter”. Hij neemt de beste recruiters aan, houd tevredenheidonderzoeken onder nieuwe medewerkers en leidinggevenden, en gebruikt Mystery Shoppers 2x per jaar om het proces continue te optimaliseren.

Zijn resultaten zijn werkelijk spectaculair te noemen dankzij een uitstekende uitvoering van de juiste zaken die er toe doen. Geweldig! Theoretisch weten we allemaal hoe het moet, of denken het te weten, maar op de uitvoering loopt het vaak stuk. Is alles dan perfect? Nee, Referral recruitment is nog niet op orde. Maar Great recruiting is not a destination it is a journey. Ik heb er een nieuwe held bij.

[slideshare id=1995966&doc=blake-090914113454-phpapp02]

Wal-Mart – What I’ve Learned

De volgende topspreker was Mike Grennier, Sr. Director Corporate Recruiting, van WalMart. Mike begon zijn presentatie ook met het geven van wat cijfers. Er is altijd baas boven baas en deze cijfers zijn ‘mind-boggling’:

 • Aantal medewerkers geworven dit jaar,  700.000
 • Waarvan 300.000 nieuwe extra banen
 • 145.000 medewerkers werden gepromoveerd
 • WalMart bedient 200 miljoen klanten elke week in 8000 winkels wereldwijd
 • Men heft 1.5 miljoen medewerkers in de USA plus nog eens 600.000 internationaal
 • De omzetgroei (!) vorig jaar was groter dan de totale omzet van McDonalds (23 miljard US$)

Mike deelde zijn ervaring met het publiek aan de hand van 10 lessen die hij heeft geleerd:

 1. Recruitment is het belangrijkste aspect in HR. Met elke nieuwe medewerker verandert de cultuur van het bedrijf. Recruiters zijn verkopers met een HR pet op.
 2. Ken je klant!
 3. Details zijn belangrijk.
 4. Elke klantcontact laat een indruk achter dat beter of slechter is.
 5. Recruitment is een vak. Wees professioneel en heb passie hiervoor.
 6. Vis waar de kandidaten zijn. Dit is vaak de plek waar de huidige medewerkers vandaan komen. Via Social media zijn deze te bereiken.
 7. Meten is weten.  Recruitment is business (niet HR).
 8. Netwerken is belangrijk.
 9. Vier succes met het team en geef waardering voor goede prestaties.
 10. De belangrijkste recruitment tool is de telefoon.

NOTE: De presentaties van deze sprekers worden binnen enkele dagen online geplaatst en zal ik terzijnertijd hier aan toevoegen.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

3 gedachten over “Verslag ERE Expo 2009 Fall (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.