Betekent meer vacatures ook meer recruiters?

Het aantal vacatures lijkt te groeien. De sectoren en Techniek en ICT spreken over krapte. En het aantal vacatures voor technische en ICT recruiters, vestigingsmanagers en intercedenten neemt zienderogen toe. Goed nieuws dus voor onze vakbroeders.

En inderdaad, voor wie weet in welke mate het aantal recruitmentfuncties en de banen bij de intermediairs de afgelopen jaren is ingekrompen lijkt dat een logische stap. Eindelijk weer meer vacatures en dus als eerste het personeelsbestand uitbreiden na jaren van krimp!

Toch raad ik u aan niet meteen nieuwe recruiters aan te nemen.

U heeft wellicht al bedacht dat de productiviteit van de huidige bezetting nog wel wat omhoog kan, zeker met de hedendaagse manier van werken. Dus daar zit uw eerste winst, al vergt dat natuurlijk wel wat inspanningen.

En dan zal vervolgens alsnog blijken dat het aantal openstaande vacatures stijgt, en dat uw recruitmentafdeling er niet altijd in slaagt die ook snel in te vullen. Vooral als u te maken heeft met schaarser wordende doelgroepen. En dat kunt u niet gebruiken. De roep om meer collega’s wordt steeds luider: we komen handen tekort en de markt wordt moeilijker.

Zeker als u te maken heeft met schaarse doelgroepen is het niet zo dat meer recruiters ook meer ingevulde vacatures zal betekenen. Het rendement van een dergelijke investering is helaas beperkt.

Bij het succes van uw organisatie succesvol in de arbeidsmarkt spelen meerdere zaken een rol. Naast de kwantitatieve en kwalitatieve bezetting van uw HR afdeling heeft u ook te maken met de opbouw van uw personeelsbestand: de vervangingsvraag door vergrijzing kan u behoorlijk dwars gaan zitten. En dan zult u ook merken dat de arbeidsmarktpositie van uw organisatie een belangrijke rol gaat spelen: uw concurrent biedt bijvoorbeeld betere arbeidsvoorwaarden.

Wellicht kunt u de aantrekkende markt voor een deel prima opvangen met flexibiliteit, maar heeft u nog wen een flexibele schil over na de afgelopen jaren? En bent u in staat om het huidig personeel aan u te blijven binden? Hoe goed scoort u op Personeelsbehoud?

Voor u het weet neemt u her en der wat nieuwe collega’s aan en bouwt u dezelfde organisatie of afdeling zoals u die een aantal jaren geleden had. Maar wilt u dat wel? Er is tenslotte ook het een en ander veranderd.

U kunt beter eerst eens goed nadenken wat uw doelstellingen zijn en waar u sterke en zwakke punten liggen. Bijvoorbeeld met de arbeidsmarktconditie Quick Scan.

Het aannemen van meer HR-medewerkers en recruiters gaat u niet helpen als uw organisatie op andere gebieden de  “war for talent” niet aankan en u bouwt misschien dezelfde zwakheden in als voorheen.

Terug naar zoals het was is niet alleen onmogelijk, maar ook een slechte strategie als u de komende jaren succesvol wilt zijn in de arbeidsmarkt.

 

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

Eén gedachte over “Betekent meer vacatures ook meer recruiters?

  • 28/05/2014 om 17:32
    Permalink

    Ik denk niet dat bedrijven meteen een hele hoop nieuwe recruiters zullen aannemen. Vooral in het begin zullen zij uberhaupt voorzichtig zijn met nieuw personeel. Het is een goed idee om te kijken of dit intern ingevuld kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.