94 vacaturebanken om gratis vacatures te plaatsen – overzicht 2014

gratis-registrerenIn 2010 publiceerde ik voor het eerst een lange lijst met gratis vacaturebanken. Deze lijst is erg populair maar is toe aan een forse update. Het gebruik van gratis, en in het bijzonder freemium, vacaturebanken heeft sowieso een grote vlucht genomen sindsdien. Jobbird werd pas 2 jaar geleden gelanceerd, op 25 september 2011, en bevat op dit moment de meeste vacatures! Betalen voor een online plekje op een vacaturebank/marktplaats heeft anno nu een enorme concurrentie gekregen.

Hoog tijd voor een nieuw overzicht van gratis vacaturebanken in Nederland! Mede omdat in een online zoektocht via zoekmachines en startpagina’s de gratis vacaturebanken toch niet gratis blijken te zijn (lees de kleine, uitstekend verborgen kleine lettertjes).

Overzicht GRATIS vacaturebanken in Nederland 2014

ALGEMEEN / GENERIEK

Ik heb het aantal vacatures op 20 december 2013, zover deze info beschikbaar was, erbij vermeld om beter inzicht te krijgen in het belang van deze sites. Het advies of je beter je advertentie naast 69 of 40.964 vacatures kunt plaatsen laat ik even in het midden.

JOB AGGREGATORS / ZOEKMACHINES

Hieronder de websites die zich enkel richten op een bepaalde regio of specifiek vakgebied.

ICT / TECHNIEK VACATUREBANKEN

HRM VACATUREBANKEN

HORECA VACATUREBANKEN

OVERHEID & ONDERWIJS VACATUREBANKEN

 • Docentenbank.nl
 • Onderwijscareer.nl
 • Overheidswerk.nl*
 • Schoolvacature.nl
 • WerkenbijdeOverheid.nl
 • Werkenbijhogescholen.nl
 • Werkenindebibliotheek.nl

* Gratis alleen voor overheidsbedrijven en non-profit instellingen.

ZORG VACATUREBANKEN

* gratis voor organisaties in die branches

OVERIGE / NICHE VACATUREBANKEN

REGIONALE VACATUREBANKEN

Aanvullingen zijn zeer welkom om hiervan een actueel overzicht te maken en te houden!

Let op: online sociale platformen, zoals LinkedIn en Twitter, heb ik in dit overzicht niet meegenomen. Op LinkedIn.com zijn gratis plaatsingen namelijk niet openbaar zichtbaar en Twitter wordt gebruikt als verwijzing naar een site.

No-cure-no-pay vacaturebanken

Met no-cure-no-pay bedoel ik dat de opdrachtgever betaald voor contactgegevens van eeen kandidaat na sollicitatie. De websites die dit prijsmodel hanteren, en duidelijk communiceren, heb ik hieronder geplaatst.

Dan zijn we nog niet helemaal compleet want er bestaan tevens online marktplaatsen en startpagina’s die vraag en aanbod bij elkaar brengen. Gratis wel te verstaan. Om deze reden ontbreekt Martplaats.nl in onderstaande lijst.

Marktplaatsen met gratis vacaturebanken

 • 43.nl
 • aanbodpagina.nl
 • advocaten.paginamarkt.nl
 • callcenter.paginamarkt.nl
 • gratisadvertentie.net
 • koopjespullen.nl
 • Locanto.nl
 • marktnet.nl
 • marktplaza.nl
 • marktplek.nl
 • sneup.nl
 • speurplaza.nl

Ik heb geprobeerd enkel volledig gratis vacaturebanken in bovenstaande overzichten op te nemen. Er bestaan een aantal vacaturebanken die een proefperiode of een X aantal vacatures gratis aanbieden. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • Banenmatch.nl; 50 EUR inschrijfgeld, met 34.527 vacatures en 174620 profielen van werkzoekenden de #2 vacaturebank van Nederland
 • ITjobplanet.eu; alleen de eerste 3 maanden gratis
 • Zaterdagbaan.nl; tot 12 vacatures gratis plaatsen

Aanvullingen zijn zeer welkom om hiervan een actueel overzicht te maken en te houden!

© 2013 Jacco Valkenburg

Over Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is oprichter van Recruit2 en Recruiting Roundtable, een onafhankelijk recruitment expert, trainer, en tevens bestseller auteur van meerdere boeken over solliciteren en recruitment (30.000 exemplaren verkocht). Sinds 1996 staat hij internationale organisaties bij in het verbeteren of uit handen nemen van het werving- en selectieproces.

20 Comments

 1. Jacco

  Vacatures plaatsen op Solliciteren.nl is volledig gratis. En volgens mij Banenmatch niet meer.

 2. Waarom noem je een site met opdrachten voor freelancers een nichesite en waarom publiceer je er maar een van (Hoofdkraan) terwijl er ook van deze soort vele honderden zijn? Een site met vacatures is wezenlijk wat anders dan een site met opdrachten toch?

 3. @Jochem Dank voor de correctie, ik heb dit inmiddels aangepast. Overigens is Banenmatch op dit moment tijdelijk gratis.

  @Mark Of een tijdelijke opdracht iets anders is dan een vacature, die tegenwoordig bijna altijd met een tijdelijk contract start, is voer voor een aparte discussie denk ik. Maar ik denk dat je gelijk hebt dat dit type vacaturebank een aparte categorie verdient. Aanvullingen zijn dan ook zeer welkom. Wat zijn volgens jou de belangrijkste, en volledig gratis, marktplaatsen voor freelancers en opdrachten?

 4. Herman

  Je mist er nog 1 voor technische vacatures nl technicus.nl

 5. Beste Jacco,

  Een volledig overzicht van platforms met interim opdrachten voorzien van reviews vind je hier: http://www.zipconomy.nl/ziporganisaties/reviews-van-jobboards-op-een-rij/

 6. Jan

  Meer dan 50.000 vacatures in Nederland vind je ook op BanenRadar.nl

 7. Vacatureplaatsing voor senioren:
  http://seniorenvacatures.aantreffen.nl/

 8. Rik

  Adzuna is een zoekmachine voor vacatures waar maandelijks door meer dan 5 miljoen bezoekers gebruik van maken. Doel is om elke baan, overal te verzamelen.
  Op http://wwww.adzuna.nl vind je meer dan 130.000 actuele vacatures.

 9. Voor alle werkzoekende die als d2d verkoper willen starten.
  B2B / F2F
  Energie
  Telecom
  Glasvezel
  Fondsen werving enz…

 10. Vacatures gratis plaatsen kan nu ook op CheckWerk.nl: https://www.checkwerk.nl/werkgever

 11. Jacco,
  Mooi overzicht en goed initiatief om dit op een rijtje te zetten.

  Bij het stukje over algemene vacaturebanken zou je Vacatures.nl kunnen opnemen, dit is een van de grootste vacature sites van Nederland en een mooie aanvulling op de huidige verwijzingen op de pagina.

 12. Mooi overzicht en goed initiatief om dit op een rijtje te zetten

 13. Jaleesa

  Op http://www.digitalpros.nl vind je alleen vacatures die een online component hebben.

 14. Beste Jacco,

  Is er nog een up-to-date pagina als deze?

 15. Jos de Graaf

  Gratis vacatures plaatsen kan ook op https://www.laboray.nl/werkgevers-info/

 16. Mark Kanters

  Hele mooie lijst! Ik mis nog wel de bouwsector. Sites zoals Rotterdamvacaturebank.nl, en Bouwnoordbrabant.nl zouden handig zijn geweest.

  Bedankt voor het nemen van de tijd voor het samenstellen van deze lijst! Dankzij de lijst heb ik weer een baan gevonden. Ik heb uw site in mijn favorieten gezet.

  Met vriendelijke groet,
  Mark Kanters

 17. lex

  2recruit.nl is ook gratis

 18. Mooi en helder beschreven. Een toevoeging zou https:www.24financials.nl kunnen zijn. Een online ‘do-it-yourself’ formule waar Finance Professionals en Opdrachtgevers zonder tussenkomst van derden kunnen matchen.

 19. http://www.2recruit.nl

  2Recruit.nl Gratis vacatures online plaatsen op internet.
  Maar ook bijbanen
  Zakelijke transacties
  ZZP opdrachten
  Stage opdrachten
  enzovoorts.

 20. Helaas, de links uit dit artikel zijn inmiddels erg verouderd. Iemand nog tips voor mijn vacature? (https://coffeeit.nl/vacatures/online-marketeer-vacature/) Alle hulp is welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *