In 6 seconden selecteren recruiters op cv’s

Waar selecteren recruiters op waneer ze een cv bekijken? Een recente studie TheLadders [PDF] werpt enig licht op dit ‘besluitvorming gedrag’. Volgens dit onderzoek, besteden recruiters gemiddeld 6 seconden voordat ze de eerste beslissing nemen over de kandidaten.

De studie gebruikte een wetenschappelijke techniek genaamd “eye tracking” bij 30 professionele recruiters om hun oogbewegingen gedurende een periode van 10 weken te onderzoeken. Dit zijn volgens het onderzoek de belangrijkste delen van je CV:

 1. Naam
 2. Huidige bedrijf en jobtitel
 3. Startdatum van huidige baan
 4. Vorige bedrijf en vorige functie
 5. Begin-en einddatum van de vorige baan
 6. Opleiding

[youtube]http://youtu.be/RqFTXlMtSq4[/youtube]

De belangrijkste conclusie is dat bovenstaande informatie zo duidelijk mogelijk gepresenteerd dient te worden. Niet-relevante afbeeldingen werken afleidend, zoals een profiel-foto, en laat je best helemaal weg. Ofwel, zorg voor een logisch (standaar) gestructureerd cv zonder poespas.

Onderstaande 2 cv’s geven een beeld van de warmtekaart van oogbewegingen van de recruiters. Het rechtse cv werd grondiger bekeken dan het linker cv vanwege zijn duidelijk en beknopt formaat:

cv selectie

Over Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is oprichter van Recruit2 en Recruiting Roundtable, een onafhankelijk recruitment expert, trainer, en tevens auteur van 2 boeken over solliciteren en recruitment via LinkedIn. Sinds 1996 staat hij internationale organisaties bij in het verbeteren of uit handen nemen van het werving- en selectieproces.

6 Comments

 1. Anjo

  FYI; toch interessant

 2. Interessant; maar hoe lang blijven we nog CV’s gebruiken zoals we ze nu kennen. Middelen als Linkedin en interactieve CV’s krijgen steeds vaker voorrang en het papiertje of pdf wordt een formaliteit voor een kandidaat zijn dossier.

 3. Hein

  Er zijn tegenwoordig tal van nieuwe “technieken” die van alles beloven en propageren. Volgens mij is er tot nu toe niet een die daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen is. 6 seconden om een c.v. te scannen? Een serieuze recruiter besteedt aandacht aan het c.v. en ondanks mijn 30 jaar ervaring moet ik helaas toegeven dat mij dat binnen 6 seconden niet lukt. Als er collega’s zijn die dat wel kunnen hoor ik dat graag.

  M.v.g.

  Hein Schulze
  S&P
  Search en Select

 4. De kop van het artikel suggereert dat recruiters in 6 seconden selecteren. Dat sluit niet aan bij het filmpje en het onderzoek.

  Het lijkt me, dat bij de in recruitment-kringen vaker genoemde “6-secondenregel” twee zaken door elkaar worden gehaald, namelijk eerste indruk en feitelijke selectie. Ik kan me heel goed voorstellen dat je als recruiter in 6 seconden of minder een eerste indruk vormt van de kandidaat op basis van een cv. En dat er in die korte tijd al een beeld is ontstaan, dat moeilijk is om te vormen. Maar dat is bij een persoonlijke ontmoeting niet anders.

  Even verder kijken (en bij twijfel ook: vragen) zal uiteindelijk moeten leiden tot een snel maar gewogen oordeel over de kandidaat achter het cv: wel of niet interessant.

 5. cv’s zijn aan het veranderen met meer creatieve elementen, over een paar jaar is het standaard cv geschiedenis. De overgang naar andere wegen zoals, solliciteren via netwerken, social media , apps is al in volle gang

 6. Als je jouw cv op papier print, gebruik dan 300 grams papier, dit valt meteen op tussen alle dunne velletjes A4. Gebruik ook op een subtiele manier de kleuren van het bedrijf op je cv op deze manier creëer affiniteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *