UWV komt met actieplan 55PlusWerkt tegen ouderenwerkloosheid

UWV bindt samen met private partijen de strijd aan tegen de snel stijgende werkloosheid onder 55-plussers. Onderdeel van het Actieplan 55PlusWerkt, dat vandaag in Amsterdam is gepresenteerd, zijn een scholingsvoucher en een plaatsingsfee voor private intermediairs, zoals uitzendorganisaties, die oudere werkzoekenden naar een baan bemiddelen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft voor de komende twee jaar € 67 miljoen beschikbaar gesteld voor de aanpak van ouderenwerkloosheid.

UWV werkt binnen het actieplan nauw samen met sociale partners, de VNG en de re-integratie- en uitzendbranche. Vertegenwoordigers* van de uitzendbranche hebben vandaag bij de presentatie van het actieplan afgesproken 22.500 werkloze 55-plussers te plaatsen de komende twee jaar. Ze deden dit in aanwezigheid van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ‘Het is een goede zaak dat we de komende twee jaar duizenden werkloze 55-plussers aan de slag gaan helpen. We hebben de ervaring van 55-plussers hard nodig op de arbeidsmarkt, aldus Asscher.

Netwerktrainingen

Het Actieplan 55PlusWerkt kent een aantal speerpunten. Zo krijgen alle 55-plussers met een WW-uitkering een training Succesvol naar werk aangeboden. Op jaarbasis zal het gaan om circa 45.000 werkzoekenden. In de training leren werkzoekenden hun netwerk optimaal te benutten en is er aandacht voor sollicitatie- en presentatievaardigheden. Aanvullend organiseert UWV regionale bijeenkomsten om 55-plussers te inspireren bij hun zoektocht naar werk en werkgevers te stimuleren oudere werkzoekenden een kans te bieden.

Scholingsvoucher en plaatsingsfee

Intermediairs die een werkzoekende 55-plusser naar werk bemiddelen, kunnen onder voorwaarden een plaatsingsfee aanvragen. Deze kan oplopen tot maximaal € 1.500 voor een dienstverband van een jaar of langer. Ook zijn er scholingsvouchers beschikbaar waarmee werkzoekenden of werkgevers zelf trainingen of opleidingen kunnen (mee)financieren. De vouchers worden afgegeven onder voorwaarde dat de scholing de kans op een nieuwe baan vergroot of als er een getekende arbeidsovereenkomst is.  UWV vergoedt de scholing tot een bedrag van € 750.

Ouderenwerkloosheid

De werkloosheid onder ouderen neemt nog steeds toe. Het aantal werkloosheidsuitkeringen aan 55-plussers liep het afgelopen jaar op met 23.000 tot 102.000. 55-plussers met een WW-uitkering zijn gemiddeld 16 maanden zonder werk, bijna drie keer zo lang als werkzoekenden onder de 55.

*De volgende uitzendkoepels en –organisaties zijn betrokken bij het Actieplan 55PlusWerkt: ABU, NBBU, Randstad, Tempo Team, USG People (Start People, Unique, Secretary plus), Manpower, Adecco en Timing.

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

3 gedachten over “UWV komt met actieplan 55PlusWerkt tegen ouderenwerkloosheid

 • 03/10/2013 om 16:58
  Permalink

  Nu zijn de 55 plussers aan zet.
  Prima dat zo’n initiatief wordt opgestart.
  Nu zorgen dat het een kwalitatief goed plan wordt.
  Ik ben direct beschikbaar en sta te popelen om weer deel te nemen aan het arbeidsproces.
  Vol spanning volg ik de ontwikkelingen omtrent dit project.

  Groet,
  Enthousiaste werkzoekende!

 • 06/10/2013 om 13:58
  Permalink

  Sjonge jonge wel 1500 Euro voor een jaarcontract, kan ik nu in mijn CV zetten: “EXTRA VOORDEEL! NU MET 1 EURO PER UUR DISCOUNT”. Daar zullen de werkgevers op af komen.
  En aan de andere kant het ontslagrecht versoepelen zodat werkgevers het makkelijker maakt om oudere te ontslaan. En de uitkering van de UWV inkorten. Zijn we vergeten dat de grote naoorlogse groep dit land opgebouwd heeft. 50 Jaar geleden kon iedereen al voorspellen dat dit zou gebeuren. Maar de regering zit maar 4 jaar en dan hou je daar toch geen rekening mee……!!
  Bovendien zit het probleem niet bij de 50+ ers maar bij de werkgevers. Dus er moet gewerkt worden aan de werkgevers kant en niet weer bij de 50+ die graag aan het werk wil. daar ligt het niet aan.

 • 17/10/2013 om 12:30
  Permalink

  Ik heb veel te maken met de groep 40+ die, naarmate de leeftijd op loopt, steeds grotere problemen heeft ‘aan de bak’ te komen. Ik heb twee jaar geleden gezien hoe Randstad met veel bombarie gewag maakte van dit initiatief. Daarna werd het akelig stil. Als je de inhoud van dit artikel beleest, is het een beetje alsof je de professionals vanaf 40 nog zou moeten gaan leren hoe het best gebruik te maken van netwerken.

  Ik kan uit ervaring zeggen dat die mensen daar zeer wel en goed in staat zijn gebleken. Wat hier schort is namelijk heel eenvoudig de strafbaarstelling van leeftijdsdiscriminatie . Dan zijn de problemen zeer snel de wereld uit. Als recruiters en werkgever gewoon aangesproken kunnen worden op het feit dat zij wel degelijk mogelijkheden hebben goed en gedegen en gekwalificeerd personeel te kunnen krijgen, heb je deze huidige onzin niet.

  Misschien voor alle lezende rcruiters een idee hun cliënten eindelijk eens te gaan managen?

  2 speerpuntjes? Leeftijdsdiscriminatie doen we niet aan mee en onzinnige wensen/eisen in vacatures daar den wij als recruiters niet meer aan mee.

  Wedden dat het probleem binnen enkele maanden ten einde is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.