Top 10 snelst stijgende functies voor afgestudeerden

Als starter kan het lastig zijn om een eerste baan te bemachtigen. Werkgevers willen relevante werkervaring zien, maar pas afgestudeerden hebben nog geen kans gehad om die ervaring op te doen.

Om starters op weg te helpen een baan te vinden, onderzocht* LinkedIn welke startersfuncties de grootste groei doorgemaakt hebben en welke skills zij hiervoor nodig hebben. De data, geanalyseerd uit  aangeboden startersvacatures op het platform, laten zien dat de vraag naar starters met name groeide in online marketing en functies in de bouw.

Digitalisering en groeiende vraag in de bouwsector

Pas afgestudeerden in communicatie en marketing zitten goed: online marketeer is de baan die de grootste groei in het aantal vacatures liet zien. Dat ‘online’ populair is blijkt uit de groeiende vraag naar starters in functies zoals Front End Ontwikkelaar, Cloud Engineer en Full Stack Engineer. Daarnaast vinden verschillende functies in de bouw en vastgoed een plek in de top 10: met name specialisten zoals Elektro Engineer, Onroerend Goed Specialist en Bouw Management Specialist zijn gewild.

De pandemie heeft ervoor gezorgd dat veel bedrijven de noodzaak zien om te investeren in hun online zichtbaarheid. Alles wat we eerst offline deden, zoals events of fysieke afspraken moest in rap tempo online gebeuren. Dat is duidelijk terug te zien in de groei in vacatures in online marketing en sales”, aldus Marcel Molenaar, Country Manager LinkedIn Benelux.

Skills belangrijker dan werkervaring?

Als pas afgestudeerde kun je niet leunen op (veel) relevante werkervaring. Om die reden analyseerde LinkedIn niet alleen het snelst stijgende aantal startersfuncties, maar ook welke vaardigheden voor deze functies gevraagd worden. Het bezitten óf het bijscholen naar deze skills, helpt pas afgestudeerden een baan te bemachtigen. De lijst laat zien dat software- en data gerelateerde skills in trek zijn. Deels is er vraag naar kennis omtrent specifieke programma’s, zoals JavaScript, Python of Microsoft Azure, en uiteraard zijn ook vaardigheden die de (online) zichtbaarheid vergroten in trek, zoals online marketing, Google Analytics en SEO.

De top 10 snelst stijgende startersfuncties

De lijst met functies en bijbehorende skills in Nederland ziet er als volgt uit:

1. Online Marketeer; Online Marketing, Google Analytics, Search Advertising, Google Ads, Search Engine Optimization (SEO)

2. Commercieel Onroerend Goed Specialist; Nederlands, Sales, Business-to-Business (B2B), Engels, Coaching

3. Frontend Developer; SASS, React.js, Front-end Development, JavaScript, HTML5

4. Full Stack Engineer; React.js, Git, Node.js, JavaScript, TypeScript

5. Elektro Engineer; Elektro Engineering, Engineering, Eplan, Electrical Wiring, Automatisering

6. Mechanisch Engineer; Autodesk Inventor, Mechanical Engineering, SOLIDWORKS, Engineering, Computer-Aided Design (CAD)

7. Project Manager; Nederlands, Interim Management, Process Management, Change Management, PRINCE2

8. Bouw Management Specialist; Project Engineering, Dutch, Engineering, AutoCAD, Autodesk Inventor

9. Product Manager; Product Management, Nederlands, Product Development, Business-to-Business (B2B), Scrum

10. Cloud Engineer; Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS), Cloud Computing, DevOps, Docker Products

Remote (net)werken

Een trend die zich – mede door de pandemie van afgelopen jaar – doorzet, is die van remote werken en netwerken. Uit de gegevens van LinkedIn blijkt dat pas afgestudeerden het belang van een online netwerk omarmd hebben: het aantal LinkedIn-connecties nam in 2020 in de eerste zes maanden na hun afstuderen toe met 11%, ten opzichte van 2019. Ook steeg het aantal startersbanen zonder vaste standplaats flink. In de eerste drie maanden van 2021 was 4% van alle aangeboden startersfuncties remote, ten opzichte van 0,4% in diezelfde maanden in 2020.

Bron: LinkedIn

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.