Referral Recruitment betekenis volgens Wikipedia

Wikipedia heeft de pagina over Referral Recruitment verwijderd omdat deze meer een essay dan een neutraal artikel zou zijn. Ik kan me voorstellen dat het zo beoordeeld werd door leken als je de laatste versie van deze pagina leest (zie hieronder).

De groep gebruikers die tot de wikipediagemeenschap behoren, hebben niet de kennis om alle content op waarde te beoordelen. De beoordeling kan alleen goed gebeuren als de inhoud van de aangeleverde content kan worden geverifieerd, en daarvoor moeten er bronnen beschikbaar zijn.

Daarom een oproep, wie helpt de definitie over Referral Recruitment te verbeteren?

Referral recruitment betekenis

Referral Recruitment is een proces waarbij vacatures worden gevuld door aanbevelingen van ‘peers’ (gelijken), ook wel viavia werving genoemd. Het adagium ‘een goede verkoper solliciteert maar één keer’ geldt hier. Door de schaarste op de arbeidsmarkt en de opkomst van online social networks is referral recruitment opnieuw uitgevonden.

De definitie van Referral Recruitment gaat hier verder:

Employee Referral Recruitment, waarbij de ene medewerker, al dan niet in ruil voor een bonus, de andere werft.

Open Referral Recruitment, waarbij bedrijven of intermediairs gebruik maken van netwerken van anderen. Deze vorm is sterk in opkomst door de opmars van sociale media zoals LinkedIn, Facebook, Hyves etc.

Referral recruitment is een relatief beperkt gebruikt kanaal, traditionele methoden zoals advertenties, intermediairs of headhunters worden meer gebruikt.

Elke organisatie die de effectiviteit van recruitment heeft bestudeerd komt tot de conclusie dat employee referral programma’s de meest effectieve manier is om betere kwaliteit personeel te werven [1].

De voordelen van referral recruitment zijn:

 • Lage kosten
 • Bovengemiddeld hoge kwaliteit kandidaten
 • Snelle resultaten
 • Betrouwbare bron
 • Minder verloop van personeel (viavia geworven kandidaten blijven langer dan gemiddeld binnen een organisatie actief)

Kandidaten profiteren van een meer persoonlijke benadering tijdens het sollicitatieproces. Ze worden begeleid door een werknemer en krijgen dus de mogelijkheid om het bedrijf vanuit eerste hand te ontmoeten. Werknemers ontvangen daarbij vaak nog een financiële vergoeding via het referral program van hun bedrijf.

In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk wordt referral recruitment op grotere schaal actief toegepast. Maar ook in Nederland zijn er een aantal grote georganiseerde websites die referral recruitment faciliteren. Daarbij kan onderscheid worden gemaakt in open netwerken (waar iedereen vacatures kan doorzetten naar hun netwerk) zoals Friendhunter, SpotaJob en Referralrecruitment.com en min of meer besloten netwerken (waar organisaties zelf bepalen wie de vacatures mogen doorzetten, vaak medewerkers en ex-medewerkers), zoals Refer2, TalentTracker en Recruitr.

Het succes van referral recruitment leunt sterk op het vermogen van organisaties om hun netwerk enthousiast te maken en te betrekken bij de werving. Alleen het roepen van een bonus voor het aanbrengen van nieuwe medewerkers is geen garantie op succes. Organisaties die dit hebben begrepen kunnen gemakkelijk 30-40% van hun werving via het eigen netwerk realiseren. Er zijn extremen bekend van 60-80%, daarbij komt de vraag naar voren in hoeverre je als organisatie ‘vers bloed’ aantrekt als je dit dominant via het eigen netwerk laat instromen.

De opkomst van social media als LinkedIn, Facebook en Twitter, maken de kracht van persoonlijke netwerken (en de span of control) veel groter. De potentie van referral recruitment voor organisaties zal in de toekomst alleen maar groter moeten worden als zij het op de juiste manier aanpakken.

Bronnen, noten en/of referenties

 1. 2005 Watson Wyatt HCI Benchmark Study
 2. Een overzicht van aanbieders van referral recruitment software
 3. Refer2.nl; Referral recruitment advies en strategie
 4. Een verzameling van artikelen over dit onderwerp op RecruitingRoundtable.nl

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Eén gedachte over “Referral Recruitment betekenis volgens Wikipedia

 • 24/11/2011 om 11:22
  Permalink

  Employee Referrals are a form of word-of-mouth (WOM) communication, which is defined as “informal, person-to-person communication between a perceived non-commercial communicator and a receiver regarding a brand, a product an organization, or a service”(Harrison-Walker, 2001, p63)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.