Recruiters zijn net mensen (26): Mensen kennen of mensenkennis ?

Iedereen gebruikt een kruiwagen als deze voorhanden is. De besparing is zo groot dat het loont er een te zoeken. Iedere klusser weet dat. Hetzelfde geldt voor solliciteren. Honderd cv’s mailen is minder efficiënt dan één keer gevraagd worden. Sites als LinkedIn, maar ook Facebook en tientallen vacature/jobsites als Monsterboard en Nationale Vacaturebank hebben hun nut bewezen. De laatste tijd zijn er niet veel vacatures. De kans dat je benaderd wordt, is afgenomen. Ook omdat er meer mensen dan ooit op zoek lijken naar een (nieuwe) baan.

Om gevraagd te worden moet je mensen kennen. Belangrijker nog. Zij moeten jou kennen. LinkedIn en Facebook zijn hier een prima instrument. Aanwezigheid leidt tot zichtbaarheid en dat leidt tot herkenning. Dit heeft weer tot gevolg dat we denken iemand te kennen vanwege alle statussen/updates die voorbij komen. De kans op contact wordt hierdoor groter, maar of er een baan uit komt rollen? Het aantal mensen dat een nieuwe baan heeft gekregen zonder een kennismakingsgesprek, is op de vingers van een hand te tellen.

Het hebben van een goed (offline) netwerk is van grote toegevoegde waarde wanneer je een baan zoekt. Het persoonlijk (dus ook buiten internet) kennen, kan voldoende zijn een baan te krijgen. De gunfactor is groot en als je over voldoende capaciteiten beschikt, is de kans dat jij die baan krijgt groot. Dit terwijl er betere kandidaten zijn.

Het kennen van mensen lijkt op mensenkennis. Over het algemeen wordt gedacht dat men uitstekend in staat is iemand in te schatten. Hoewel er bij sollicitatieprocedures redelijk wat testen en assessments worden afgenomen, is het vaak gehoorde “ik ga op mijn gevoel af”, nog steeds een veel bepalende factor.

Een bekende een baan aanbieden ligt dus meer voor de hand dan een onbekende. Het feit dat er al contact is en men elkaar mag, vergroot de kans dat het onderbuik gevoel goed is en jij die baan krijgt. Slim? Soms wel, soms niet. Iedereen maakt zich er schuldig aan. Ook recruiters. Want recruiters zijn net mensen.

Blogfeuilleton: #Recruiters=mensen week 41/12

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.