LinkedIn update Q4-2009

Het is ruim een jaar geleden dat er significant nieuwe functionaliteit is toegevoegd aan het LinkedIn platform. Op 28 oktober 2008 waren dat de 9 LinkedIn Applications; Amazon, Box.net, Google, Huddle, Six Apart, SlideShare, Tripit, WordPress en Company Buzz. De laatste weken zijn er echter opvallend veel nieuwe interessante features bijgekomen en is er een grote wijziging aangekondigd.

Hoog tijd om eens tijd hier aandacht te besteden, ook als extra service aan de kopers van de boeken ‘Recruitment via LinkedIn’ en ‘Solliciteren via LinkedIn’. In dit artikel beschrijf ik de laatste updates en aankondigingen in chronologische volgorde, te beginnen met een toekomstig nieuwe look.

Toekomst: nieuwe navigatiestructuur

LinkedIn kondigt een nieuw design aan van hun website en enkele testgebruikers zien deze veranderingen al. Wanneer dit voor iedereen zichtbaar is, is nog niet duidelijk maar LinkedIn kennende kan dit nog wel even duren.

De verbeteringen zitten met name in het hoofdnavigatie-menu en meer informatie over de breedte van het scherm. De hoofdnavigatie bovenaan is sterk uitgebreid waardoor gebruikers sneller toegang hebben tot bepaalde onderdelen:

Bij het bekijken van profielen ontstaat er hierdoor meer ruimte om informatie van een persoon weer te geven en ziet het er minder druk en vol uit:

Q4-2009: LinkedIn voor Blackberry

LinkedIn heeft al enige tijd mobiele applicaties voor de iPhone en de Palm Pre. Daar komt eind dit jaar nog een applicatie bij voor de Blackberry. Wat je hiervan kunt verwachten is een vergaande integratie met berichten, contacten en kalender op het Blackberry toestel.

10/11/2009 Twitter integratie

Het grootste nieuws van het afgelopen jaar is dat er nu eindelijk een echte koppeling tussen Twitter en LinkedIn beschikbaar is. Tot voor kort kon men via webservices als Ping.fm de status update veranderen maar dat is niet meer nodig. Er is nu een directe koppeling tussen LinkedIn en Twitter beschikbaar waardoor het niet meer nodig is om op meerdere plekken eenzelfde bericht te plaatsen en het werkt twee kanten op.

Ten eerste kan een LinkedIn status update (‘share’) naar een of meerdere Twitter accounts verstuurd worden, door middel van het aanvinken bij het symbool ‘T’ van Twitter.
Ten tweede kan  de LinkedIn status update (‘share’)  via een tweet op Twitter synchroon worden ge-update. Daarvoor zijn er twee opties voor de gebruikers:

  1. alleen Twitter berichten die de toevoeging (hashtag) #in of #li bevatten verschijnen in de LinkedIn update.
  2. alle Twitter berichten verschijnen in de LinkedIn status update en alleen het laatste verschenen bericht op Twitter wordt hier getoond.

Je eerstegraads connecties hoeven dus niet bang te zijn dat zij vanaf nu gebombardeerd worden door een veelheid van  Twitter berichten en discussies, alleen de laatste update is zichtbaar. De historie van ‘status updates’ is weer wel te zien in het activiteitenvenster op iemands profiel. Op deze manier kunnen recruiters meer en eventueel geautomatiseerd vacatures plaatsen op hun LinkedIn profiel en werkzoekenden eenvoudiger werken aan hun personal brand.

Er kunnen meerdere Twitter accounts gekoppeld worden wat ook prominent bovenin je LinkedIn profiel verschijnt:

LinkedIn Twitter accountsBinnenkort komt er ok een speciale Tweet applicatie beschikbaar waarmee je Twitter berichten van degene die je volgt (via Twitter of LinkedIn) kunt lezen op je homepage en je eigen tweets op je LinkedIn profiel kunt tonen.

7/11/2009 Extra functionaliteit bij LinkedIn Groups

LinkedIn heeft een kleine maar nuttige functionaliteit toegevoegd aan het gebruik van groepforums. LinkedIn hecht grote waarde aan groepen (of communities) wat af te leiden is aan de plek die men dit heeft gegeven op de website navigatie, namelijk linksboven. De nieuwe mogelijkheden zijn:

  • Volgen van discussies is eenvoudig mogelijk. Er hoeft niet eerst zelf een reactie te worden gegeven.
  • Reacties worden nu ook echt verwijderd inclusief de verwijzing naar degene die de reactie geplaatst heeft
  • Sluiten van discussies (Close comments)
  • Volgen van activiteiten van groepsleden, dus zonder een directe connectie te hebben met deze persoon
  • Verwijderen en blokkeren van groepsleden was al mogelijk maar nu kunnen ook de berichten van deze persoon verwijderd worden (een derde optie)
  • Groepsmanagers kunnen notities maken bij leden die tevens zichtbaar zijn voor andere beheerders van de groep

24/10/2009 LinkedIn iPhone v1.5

Een nieuwe versie van de LinkedIn iPhone app is beschikbaar met een betere performance en een nieuwe module: inbox. Het is nu mogelijk geworden om uitnodigingen en berichten te accepteren, ontvangen of te versturen met behulp van een iPhone.

13/10/2009 SAP Community Bio

Speciaal voor de SAP Community Network (SCN) is er een applicatie ontwikkeld, de eerste nieuwe sinds 2008, waarmee SAP developers, analysts, consultants, en administrators zich kunnen profileren. Op deze wijze kun je aan collega’s of (potentiële) opdrachtgevers je lidmaatschap en berichten tonen in SCN. Het profiel toont SAP lidmaatschap status, recent bijdragen en artikelen, en je SCN Point Level.

1/10/2009 Profile Organiser

Voor betalende klanten biedt LinkedIn de mogelijkheid om profielen te bewaren in aparte folders (5 tot 25 afhankelijk van het account) om deze te organiseren. Handig voor recruiters die tijdens een search snel kandidaten in een map willen organiseren en hier notities of contactgegevens bij willen vermelden. In de bijgesloten video meer informatie:

[youtube= http://www.youtube.com/watch?v=lYKbu5X00bs]

In een volgende blogposting een vervolg op de nieuwe functionaliteiten en applicaties van LinkedIn.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.