Hoe werven werkgevers via Social Media?

In het onderzoek naar de Top 100 bedrijven in Nederland en hun recruitmentsites is tevens gekeken naar hoe zij social media inzetten. Verwijzen ze naar een of meer sociale platformen, zoals LinkedIn groepen, Twitter of Facebook pagina’s? Of hebben ze deze geïntegreerd in de website, bijvoorbeeld door de laatste tweets te tonen?

Het blijkt dat grote bedrijven in Nederland nog weinig sociale media inzetten ten behoeve van arbeidsmarktcommunicatie. Een magere 22% van de top 100 bedrijven verwijst naar Twitter, Facebook of LinkedIn bedrijfspagina’s. Hiervan hebben er slechts vijf de activiteiten op deze sociale platformen geïntegreerd in de recruitmentsite en is (re)actie mogelijk.

Bij slechts drie bedrijven is het mogelijk om te solliciteren met je LinkedIn profiel terwijl het technisch vrij eenvoudig te realiseren is voor een bedrijf om dit faciliteren. Slechts 1 website, USG People, maakt solliciteren met een Facebook profiel mogelijk. Twilliciteren, solliciteren via Twitter, wordt door geen enkel bedrijf aangemoedigd.

Onderstaande infographic toont de situatie in de USA dat, volgens een klein onderzoek van Jobvite, een veel rooskleuriger beeld weergeeft van de wervingsactiviteiten op sociale netwerken. Zou Amerika dan toch vooroplopen hierin ten opzichte van Nederland?

© 2011 Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitment expert en een van Nederlands bekendste auteur en blogger op dit gebied. Hij schreef 5 vakboeken waaronder het eerste Nederlandstalige boek over (Recruitment via) LinkedIn en recent ‘Recruitment 3.0‘. Via Recruit2 helpt hij organisaties – zoals Knab, TomTom, KPN, Canon e.a. – succesvol bij het verbeteren of uit handen nemen van hun personeelswerving, van strategie tot realisatie. Hij is ook docent bij Recruiter University, Inholland Academy opleiding HRM en CRKBO geregistreerd.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.