Hoe Rock ’n Roll ben jij als recruiter?

It’s a long way to the top if you wanna rock ’n roll.. (AC/DC)

Fenomeen

Recruiter zijn is toch een apart fenomeen. Je doet het goed of  je doet het niet goed. Er is geen middenweg. Als je het goed doet, heb je ‘fans’ als je het niet goed doet, dan uiteraard niet. In zijn algemeenheid genomen kijkt men, de werkzoekende, negatief tegen een recruiter aan. “ze hebben geen verstand van zaken”, “je hoort niks meer van ze” “Ik word benaderd met een copy paste verhaal” etc…ect… Daar zit natuurlijk wel een kern van waarheid in.

Fans

Eigenlijk ben je als recruiter te vergelijken met een artiest of filmster die continue fans om zich heen heeft. En die fans willen wat van je. In geval van een recruiter zijn dat je kandidaten en je opdrachtgevers. Jij kunt ze datgene geven waar ze naar vragen. Een kandidaat wil een nieuwe baan en een opdrachtgever wil een nieuwe medewerker. De fans willen van de artiest of filmster een nieuw album of een nieuwe film.  Maar waarom zijn mensen fan van de artiest? Omdat de artiest iets unieks doet wat de fans raakt. En daar maken zij het verschil mee voor de fan. Als recruiter doe je hetzelfde. Je hebt iets unieks wat de kandidaten en opdrachtgever aanspreekt en wat hun bevalt. Jouw eigen USP.

Creëer jouw eigen sound

Jouw USP is jouw manier van werken, benaderen en handelen. Jouw eigen sound dus. En dat kan aanspreken of niet. Niet iedereen houdt van jazz of blues. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat het verschil in de prijs wordt gemaakt. Als je graag naar een concert wilt van je favoriete artiest of band dan maakt het niet uit of een kaartje €50 of €70 kost. Je wilt er graag bij zijn. Waarom? Omdat je het wilt beleven, je wilt het zien, je wilt het voelen en je wilt het horen. En dat beste recruiters, dat is waar het allemaal om draait. De totale beleving. Hoe rock ’n roll ben jij als recruiter?

Photo by Sam Moqadam on Unsplash

Joram Bartman

Meer dan 10 jaar recruitment ervaring aan bureau- en aan corporate zijde oa binnen de financiële dienstverlening en het verzekeringswezen. Sinds 2010 actief als interim Recruiter.

Joram Bartman has 3 posts and counting. See all posts by Joram Bartman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.