De Tien geboden voor Recruiters (gebod 4): respecteer de vrije tijd van kandidaten.

De laatste 20 jaar heb ik geen loondienstverband gehad. Uit eigen ervaring kan ik dus niet putten, maar als recruiter heb ik vaak mensen in de avonduren gebeld met de vraag of ze geïnteresseerd zijn in een functie. Door de komst van mobiele telefoon, mobiel internet, twitter en andere sociale media, is communiceren massaler geworden, maar helaas zijn we niet beter bereikbaar.

Hoe drukker je bent, hoe makkelijker je er iets bij kunt doen. Dit in tegenstelling tot niets doen. Elke activiteit lijkt meteen een enorme uitdaging. Het omgekeerde is het geval met communicatie. Door de veelvoud aan mogelijkheden, wordt het steeds lastiger in contact te komen. Sms wordt gebruikt om een belafspraak te maken. Mail om te skypen en via sociale media treffen we elkaar bij een online game.

Iedereen wordt meer zender en minder ontvanger. Althans, we bepalen steeds vaker wat we willen ontvangen. Voor een recruiter is dat lastig. Hoe bereik je de kandidaat? Op mail wordt niet gereageerd. Bij het aanpassen van het cv op Monsterboard krijg je direct tientallen aanbiedingen. Simpelweg omdat je bovenaan staat en beschikbaar lijkt. De mailbox stroomt vol met de meest bijzondere aanbiedingen van Werving & Selectiebureaus. Deze keer hebben ze dan echt die superbaan!

De mobiele bereikbaarheid wordt, ondanks steeds grotere dekking, schaarser. Mijn inschatting is dat er meer belminuten vergaan aan het afluisteren van voicemails dan aan reguliere gesprekken. Een sms sturen is bijna net zo primitief als een postduif en via what’s app krijg je net zo veel reacties als bij een brief met retourenvelop. Weten mijn kinderen überhaupt nog wat post betekent als ze hun 21 verjaardag vieren?

Hoe in contact te komen met kandidaten, is dé grootste uitdaging voor de recruiter van vandaag. Neem als voorbeeld Deloitte. Zij hebben een chatservice voor hun recruiters. Mooi bedacht. Kandidaten solliciteren namelijk tijdens hun werk, dus waarom niet per chatservice bereikbaar zijn? De resultaten blijken helaas tegen te vallen. Waarom? De activiteit moet vanuit de sollicitant komen en daar ligt nou juist het tekort. Hoe benader je een kandidaat die perfect aansluit op jouw functie? Bellen in de avonduren? In het weekend? De bereikbaarheid neemt heus niet toe . Sporten, kinderen, sociale activiteiten. Van alles staat contact in de weg. Wachten dus. Tot de nood hoog genoeg is. Je bespaart jezelf veel tijd en moeite.

Het 4e gebod voor de recruiter: respecteer de vrije tijd van kandidaten.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

2 gedachten over “De Tien geboden voor Recruiters (gebod 4): respecteer de vrije tijd van kandidaten.

 • 12/10/2011 om 12:13
  Permalink

  Beste Wim en/of Jacco,

  Aangezien ik nog niets van je heb vernomen, meld ik me ook nog maar hier.

  Ik verzoek je dringend om in blogs die jullie produceren alle informatie correct weer te geven en tevens om aan bronvermelding te gaan doen om de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van je blog kracht bij te zetten. Op die manier hou je de conversatie zuiver en zet je je eigen beeldvorming en reputatie kracht bij.

  Met vriendelijke groet,

  Lennart Sloof

 • 12/10/2011 om 17:09
  Permalink

  Beste Lennart,

  Uitstekende opmerking die ik ook zeker ter harte zal nemen. Dit neemt niet weg dat ik je graag uitnodig om aan te geven waarom het voor Deloitte succesvol is gebleken om de chatservice voor recruiters in te zetten?

  Groeten Wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.