Corporate Recruiter gezocht met afgeronde Master opleiding??

Schmidt en Hunter hebben in 1998 wetenschappelijk vastgesteld dat de voorspellende waarde van het aantal jaren opleiding een (zeer) kleine predicitieve validiteit heeft op werkprestaties. Uit eigen ervaring kom ik een harde eis van een afgeronde opleiding zelden nog tegen. Sterker nog, ik kan me deze eis bij een (ICT) vacature niet meer herinneren en ik loop toch al meer dan een paar jaartjes mee in het recruitmentvak.

Tot recent. Want nu zie ik voor de tweede keer in korte tijd een vacature voor Recruiter voorbij komen waarin een afgeronde Master opleiding vereist is, of dat hier een voorkeur aan wordt gegeven. Eerst bij Akzo Nobel en nu bij Vodafone Nederland.

Corporate Recruiter gezocht

Is dit een nieuwe trend? Geloven deze organisaties werkelijk dat deze Recruiters met een afgeronde Master beter zullen presteren? Of is dit het bewust creëren van schaarste, zoals Alex de Klerk in het artikel “Hoe krijg ik minder klanten” fraai omschrijft?

Persoonlijk denk ik het laatste want de eis van WO werk- en denkniveau is overdreven hoog voor een HBO-functie als Recruiter. Ook als je ervaren WO-professionals moet werven. Met zo’n dubbel knockout criterium sluit je gegarandeerd uitstekende en bewezen succesvolle Recruiters uit.

Wat vind jij van afgeronde opleidingen als selectiecriterium?

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

6 gedachten over “Corporate Recruiter gezocht met afgeronde Master opleiding??

 • 19/08/2013 om 17:43
  Permalink

  Voor alle duidelijkheid en voordat ik het verwijt krijg niet goed te lezen, bij Vodafone is het volgende aan het functieprofiel toegevoegd:
  “Realistisch gezien denken wij dat een Master diploma je helpt om effectief te zijn en impact te hebben. Mocht jij geen Master diploma hebben maar denk jij de functie wel te kunnen uitvoeren nodigen wij je uit om ons te overtuigen”. Saillant detail is dat zowel de desbetreffende recruiter als recruitmentmanager een HBO-diploma hebben.

  Bij Akzo Nobel was een WO-diploma een keiharde vereiste.

 • 22/08/2013 om 13:56
  Permalink

  Ik denk dat je gelijk hebt Jacco en dat dit bedrijf bewust schaarste creeeert. Immers de groep sollicitanten zou toch veel te groot kunnen worden! Dat je hiermee niet juist selecteert is slechts de bescheiden mening van een hbo recruiter.

  Naar mijn idee is een WO master opleiding gericht op het doen van onderzoek binnen het werkveld. Het kan natuurlijk zo zijn dat Vodafone en AKZO haar recruitment wil professionaliseren aan de hand van wetenschappelijk onderzoek ( natuurlijk kan dat) Ben dan wel benieuwd naar de publicaties….

  Overigens lees ik in punt 9 en 10 wel de oplossing: iemand die de eis met wat humor naast zich neer kan leggen en laat zien dat hbo recruiters niet voor 1 gat te vangen zijn.

 • Pingback:Vacature geworstel…lastiger dan we denken! | Recruiting Roundtable Nederland

 • 12/11/2013 om 23:02
  Permalink

  Ik verbaas me hier al een langere tijd over en ik heb dan ook getracht hier een verklaring voor te ontdekken. Mijn conclusie was uiteindelijk dat deze eis meerdere redenen kan hebben.

  Allereerst merk ik dat de harde WO-eis voor recruitment vacatures veel gebruikt wordt binnen consultancy organisaties (denk aan Ernst & Young en Deloitte). De mensen die verantwoordelijk zijn voor het aanname proces wat betreft deze functies hebben waarschijnlijk het (onterechte) idee dat WO talent (tevens een vaak harde eis voor consultants bij deze organisaties) beter aan te trekken zijn met recruiters van ‘hetzelfde niveau’.

  Ik heb zo eens een corporate recruitment vacature ingevuld zien worden door een pas afgestudeerde WO’er marketing. Op deze bewuste vacature hadden ook twee mensen uit mijn netwerk gesolliciteerd (2-5 jaar ervaring binnen de recruitmentbranche met aantoonbare successen. Echter wel HBO geschoold. Zij kregen beiden de afwijzing dat ze niet aan de opleidingseis voldeden. Één van hen heeft nog gebeld om een wat gedetailleerdere uitleg. Er werd helaas geen gehoor aan gegeven.

  Een tweede reden is naar mijn idee ‘gewoon omdat het kan’. Er solliciteren nou eenmaal massaal WO-geschoolde (alpha) starters op HBO vacatures. Simpelweg omdat er ook op WO niveau weinig vacatures zijn binnen bv HR, Communicatie of Psychologie. Werkgevers kunnen denken ‘waarom een hbo’er als ik voor dezelfde moeite/prijs een WO’er kan aannemen?’.

  Naar mijn idee is dit overigens een kolossale fout gezien de nodige competenties voor een succesvolle recruiter (netwerker, pro actief, scherpe communicator op verschillende niveau’s, interview skills etc), ook prima kunnen zijn toebedeeld aan onze hbo-geschoolde medemens.

  Overigens sluit dit ook volledig aan op het artikel van Alex de Klerk. Functies waar pakweg 10 jaar geleden, ambitie, wat werkervaring en de juiste competenties voldoende konden zijn, zijn nu zo goed als onvindbaar binnen de alpha vakgebieden.

 • Pingback:Afgeronde opleiding en cijfers als selectiecriteria passé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.